Guvernul a stabilit termenul-limită de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău
Termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune a liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău este luna decembrie a anului curent, iar Stația electrică Chișinău urmează a fi finalizată până în luna august curent. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei ședințe la Guvern, convocată de premierul Dorin Recean cu participarea implementatorului proiectului, companiilor de construcții și altor instituții implicate.
Premierul a subliniat importanța strategică a acestui proiect de infrastructură pentru securitatea energetică a țării, în contextul actualelor realități regionale și a cerut tuturor părților implicate să se mobilizeze și să nu admită întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor. „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată, premierul a cerut companiilor responsabile de construcție să prezinte programul de realizare a lucrărilor, actualizat conform solicitării, și să raporteze săptămânal progresele înregistrate către Ministerul Energiei și Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).
De asemenea, reprezentanții UCIPE și ai Ministerului Energiei vor realiza vizite săptămânale sau bisăptămânale în locurile de desfășurare a lucrărilor de construcție/modernizare/extindere din cadrul PDSE pentru a înregistra progresele.
Progresul general de implementare a lucrărilor de construcție LEA este de circa 49% și cuprinde aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 de kilometri.
Lucrările de construcție au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în autonomia găgăuză, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.
Potrivit UCIPE, lucrările sunt executate în ritm continuu, fiind planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali în lunile de iarnă. Cu toate acestea, ritmul de lucru este condiționat de starea vremii, iar planificarea lucrărilor și a echipelor de muncitori în teren se va face în conformitate cu planul de lucru agreat, potrivit căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025.