Social

Revista presei // Refuzul Tiraspolului de a se întâlni cu autoritățile de la Chișinău - o indicație venită de la Moscova

Instituțiile de presă din RM urmăresc evoluția situației energetice din stânga Nistrului, reflectând totodată dificultățile pe care le întâmpină autoritățile de la Chișinău în stabilirea unui dialog cu conducerea separatistă din regiunea transnistreană.

Transnistria respinge soluția Ucrainei și Moldovei pentru criza energetică, titrează Veridica, prezentând o sinteză săptămânală a celui mai discutat subiect din presa națională. Relația dintre Chișinău și Tiraspol a ajuns la un nivel extrem de tensionat, constată autorul articolului.

„O distorsionare gravă a realității”, titrează TV8, citându-l pe Igor Zaharov, purătorul de cuvânt al președintei Maia Sandu. Potrivit acestuia, autoproclamatele autorități de la Tiraspol manipulează opinia publică, acuzând chișinăul că s-ar opune livrării gazului în regiunea transnistreană, de către o firmă moldovenească cu licență pentru transportul și livrarea gazului. Reprezentantul președinției a reiterat că autoritățile constituționale nu s-au opus niciodată livrărilor în condițiile legale existente, notează TV8.

Președintele interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru TVR Moldova că Moldovagaz e singura companie care are dreptul legal, conform unui acord semnat cu Gazprom, să livreze gaze naturale în localitățile din stânga Nistrului. Unii experți în energetică de la Chișinău sugerează că Moscova a creat artificial această criză pe cele două maluri ale Nistrului pentru a destabiliza Republica Moldova și a pune presiune pe autoritățile ucrainene, notează TVR Moldova. În opinia lui Sergiu Tofilat, expert în energetică, „scopul lui Putin este să pună mâna pe Moldova, și la pachet intră regiunea transnistreană. Pe termen scurt scopul Kremlinului este să pună presiune pe Kiev, creând această criză artificială în stânga Nistrului, astfel încât Rusia să poată tranzita în continuare gazul prin Ucraina, și să aibă bani pentru a-și finanța războiul”, explică Sergiu Tofilat.

Refuzul Tiraspolului de a se întâlni cu autoritățile de la Chișinău este o indicație venită de la Moscova, susțin experții citați de Radio Chișinău. Această acțiune este menită să destabilizeze situația din Rep. Moldova, în loc să asigure bunăstarea populației de pe malul stâng al Nistrului, constată experții. Deși Chișinăul își asumă responsabilitățile și garantează inviolabilitatea așa-numitului ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, acesta refuză să respecte acordurile stabilite, insistând ca toate întâlnirile să aibă loc la Bender, ceea ce a dus la anularea întâlnirii. Chișinăul nu poate accepta fiecare „moft” al Tiraspolului, de asta întâlnirea nu a avut loc, consideră expertul în securitate, Ion Leahu.

Obiectivul Rusiei este de a exercita șantaj politic asupra Republicii Moldova, utilizând drept instrument livrarea de gaze naturale și menținerea sub control a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului, care „sunt ținuți ostatici”, susține fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, citat de Radio Chișinău. „Vitali Ignatiev și prin extensie Vadim Krasnoselski, care tot mai des aparent este subalternul lui Vitalii Ignatiev, este absolut străin intereselor obiective ale cetățenilor noștri care trăiesc în stânga Nistrului. Fac exact jocul Rusiei, joc în care este vizată țara noastră, atât malul stâng, cât și cel drept. Chiar examinarea subiectelor legate de oferirea de asistențe și ajutoare pentru cetățenii Rep. Moldova care trăiesc în stânga Nistrului, prin niște precondiții pur politice, este nu doar cinică, dar arată care este adevărata miză și care este scenariul”, a spus Alexandru Flenchea, în interviul acordat Radio Chișinău.

De ce trebuie să ne „temem” de ruși chiar și atunci când aduc daruri? – e titlul unui articol publicat de Europa Liberă. Vadim Krasnoselski, în postura de președinte al regiunii separatiste, susține că a revenit de la Moscova nu numai cu avionul, dar și pe cal alb, asigurând că livrările de gaze, ca ajutor umanitar dintotdeauna, exclusiv pentru regiune și fără beneficii de preț la electricitate pentru malul drept al Nistrului, vor fi reluate în curând. Între timp – coincidență? - o companie de pe malul drept al Nistrului spune că s-a tocmit să vândă Tiraspolului gaz cumpărat pe piață, spre nedumerirea multora, inclusiv a SIS... observă Europa Liberă. Și premierul Dorin Recean susține că posibila reluare a livrării gazelor - ca dar - pentru Transnistria confirmă că Moscova își dorește să aducă la putere, la Chișinău, grupări proruse. Fostul candidat al socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, anunță repetat revenirea sa în politică. Domnia sa se descrie ca un fel de ctitor al unei mișcări a cetățenilor care să înlocuiască actuala guvernare pe care o descrie ca una „fără lesă și fără botniță”, subliniază autorul articolului.

Parlamentarele și perspectiva revenirii la valorile trădate ale Declarației de Independență, titrează Deschide.md, care publică un articol semnat de istoricul Anatol Țăranu. Chiar și după independență, Rusia a menținut o influență semnificativă asupra Republicii Moldova, în special prin prezența trupelor sale în Transnistria, prin dependența economică de gazele rusești și sprijinirea unor partide politice pro-ruse, constată editorialistul. Potrivit lui Anatol Țăranu, această influență a împiedicat RM să-și dezvolte un parcurs coerent spre restabilirea unității naționale prin integrarea românească, iar mai târziu a frânat substanțial parcursul spre integrarea europeană. Influența Rusiei a marcat dramatic securitatea națională a Republicii Moldova. O povară care apăsa tot mai mult Republica Moldova este cea a absenței unui sistem de garanții de securitate în condițiile când Rusia a atacat militar Ucraina vecină, observă Anatol Țăranu. Crearea unui sistem eficient de garanții de securitate, care să protejeze Republica Moldova de amenințările externe, poate fi oferit doar de NATO. Dar păstrarea stereotipurilor mentale nedepășite încă din perioada sovietică, precum și influența puternică a mass-media și a rețelelor de influență rusești asupra societății moldovenești, fac soluția NATO neacceptată de majoritatea cetățenilor moldoveni. Propaganda rusă ușor penetrează opinia publică moldovenească prin promovarea narativelor menite să divizeze societatea, inclusiv teme precum "pericolul unirii cu România" sau "colapsul economic" în cazul apropierii de UE, observă Anatol Țăranu.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult