Revista presei internaționale // Trump și Putin se pregătesc pentru o discuție telefonică, însă un compromis pe tema încheierii războiului pare puțin probabil
Presa internațională continuă să dezvăluie planurile președintelui american Donald Trump privind încheierea războiului ruso-ucrainean. Mai multe publicații atrag atenția asupra presiunilor economice asupra Rusiei la care e dispus să recurgă noul lider de la Casa Albă dacă Moscova nu va accepta tratative de pace.

Autoritățile de la Kiev presupun că partenerii occidentali ar putea trimite în jur de 50 de mii de soldați în Ucraina pentru a asigura pacea după o eventuală încheiere a războilului cu Rusia, relatează Financial Times. Publicația dezvăluie informațiile obținute din partea unor oficiali ucraineni, potrivit cărora premierul britanic, Keir Starmer, va aborda subiectul pe 3 februarie la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Financial Times amintește că ideea de a trimite trupe de pacificatori occidentali în Ucraina aparține președintelui francez Emmanuel Macron și a fost susținută până acum de Marea Britanie și statele baltice, în timp ce Polonia și Germania se opun inițiativei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că ar fi necesari minimum 200.000 de soldați pentru a preveni o nouă agresiune militară rusă după încetarea focului, relevă Financial Times.
Donald Trump și Vladimir Putin se pregătesc pentru o discuție telefonică, însă un compromis pe tema încheierii războiului ruso-ucrainean pare puțin probabil, comentează The Washington Post. Ambele părți își susțin ferm pozițiile înaintea discuției, remarcă publicația. Oficialii ruși au adoptat o poziție fermă față de războiul din Ucraina și sunt pesimiști cu privire la posibile progrese semnificative în relațiile cu SUA, scrie The Washington Post, precizând că Rusia e tot mai încrezătoare că își poate extinde controlul asupra teritoriilor ucrainene și vor forța Kievul să cedeze.
Rusia respinge amenințările lui Trump asupra Ucrainei, titrează The Wall Street Journal. Moscova crede că are resursele și forța de muncă pentru a continua lupta, notează publicația. Cercul interior al lui Putin are motive să considere amenințarea lui Trump ca fiind goală, constată autorul articolului. În timp ce războiul a epuizat resursele și forța de muncă a țării, Kremlinul crede că a rezistat cu succes împotriva sancțiunilor și că Moscova are capacitatea de a rezista cel puțin încă un an de conflict, în timp ce rușii continuă să se înscrie pentru a servi pe prima linie. „Avem dezechilibre și inflație, dar nu este atât de acut încât să ceri oprirea tuturor ostilităților”, a declarat Vasili Kașin , directorul Departamentului pentru Economie Mondială și Afaceri Internaționale la Școala Superioară de Economie din Moscova. „Suntem în măsură să continuăm cu cererile noastre... și dacă apărarea Ucrainei continuă să se prăbușească așa cum este acum, ar fi mai înțelept ca cealaltă parte să accepte condițiile noastre”.
NBC News îl citează pe președintele american Donald Trump, care a declarat în timpul unei intervenții video la Forumul Economic Mondial de la Davos, că intenționează să scadă prețurile mondiale ale petrolului pentru a determina Rusia să încheie războiul cu Ucraina. Potrivit NBC News, Trump a propus implicarea Arabiei Saudite, care dispune de rezerve mari de petrol, pentru a ajuta la reducerea prețurilor. Același post american de televiziune, dezvăluie că potrivit declarațiilor lui Donald Trump, prețul petrolului Brent a scăzut cu 2%. Dacă președdintele rus Putin nu acceptă propunerea lui Trump, oficialii americani sugerează că prețurile ar putea scădea sub 40 de dolari pe baril, ceea ce ar pune presiune asupra economiei ruse, conchide NBC News.
Mai multe state cu influență în domeniul transportului maritim, inclusiv Barbados și Panama, au început să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, cerând unor nave care transportă petrol rusesc să își schimbe pavilionul, transmite Bloomberg. Potrivit surselor publicației, Barbados va solicita până la sfârșitul acestei luni retragerea pavilionului de la 46 de nave aflate sub sancțiuni britanice. Panama a început la rândul său să elimine din registru 68 de nave sub sancțiuni americane, conformându-se măsurilor punitive adoptate de occident împotriva Rusiei. Aceste măsuri forțează navele rusești să se înregistreze în jurisdicții mult mai obscure, ceea complică logistică și duce la creșterea costurilor de transport al petrolului, explică Bloomberg.
Uniunea Europeană intenționează să-și extindă cu cel puțin un an obiectivele de umplere a depozitelor de gaze înaintea iernii, în condițiile în care actualul program va expira în decembrie 2025, au declarat pentru Reuters diplomați ai UE. Agenția de presă precizează că de la criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus statelor blocului comunitar obiective obligatorii privind stocarea gazelor pentru a crea rezerve în cazul unor noi șocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este umplerea depozitelor subterane de stocare a gazului la un nuvel de 90%, notează Reuters, amintind că sistemul urmează să expire la sfârșitul anului, dar Comisia Europeană vrea să propună extinderea acestuia cu cel puțin un an, au spus diplomații UE. Temerile privind capacitățile de stocare au dus la majorarea prețului gazelor în Europa, care se tranzacționează la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe fondul vremii nefavorabile și a încheierii tranzitului gazelor rusești via Ucraina, conchide Reuters.
12 morți după ce zvonuri false de incendiu i-au făcut pe pasageri să sară din tren, titrează The Independent. Douăsprezece persoane au murit și alte 15 au fost rănite când au coborât dintr-un tren după ce au auzit zvonuri despre un incendiu, fiind lovite de un alt tren care trecea în statul Maharashtra din vestul Indiei, notează publicația. „Informația noastră preliminară este că în interiorul unuia dintre vagoanele Pushpak Express au apărut scântei din cauza „osiei fierbinți” sau „blocării frânei”, iar unii pasageri au intrat în panică”, a declarat un oficial înalt al Căilor Ferate pentru agenția de presă Press Trust of India. Oficialii căilor ferate au spus că nu a fost niciun incendiu. Guvernul indian a încercat să-și modernizeze rețeaua feroviară extinsă, construită în perioada colonială britanică. Cu toate acestea, accidentele de tren frecvente au ridicat întrebări legate de siguranță, menționează The Independent.