Social

Revista presei // Tiraspolul trebuie să decidă dacă va acționa în interesul oamenilor sau va continua să aplice scenariile Federației Ruse

Pe primele pagini ale publicațiilor din RM citim despre decizia luată de autoritățile de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor europeni, de a susține regiunea transnistreană, afectată de sistarea livrării gazelor naturale de la începutul anului.

Chișinăul și UE propun regiunii transnistrene ajutor ca să iasă din beznă, titrează Europa Liberă. Site-ul postului de radio notează că anunțul privind pachetul de ajutor care ar „pune capăt imediat crizei energetice” vine la scurt timp după ce liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut Chișinăului un „împrumut” de aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaze, necesari pentru a menține presiunea în conductele de gaz.

Pe lângă pachetul de sprijin anunțat de premierul Dorin Recean, mai mulți oficiali din cadrul blocului comunitar au venit cu mesaje de susținere pentru Republica Moldova, notează TV8. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că vremurile grele dezvăluie adevărații prieteni. Iar șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că „în mijlocul iernii, Kremlinul folosește energia pentru a șantaja poporul din Moldova, fapt pe care l-a calificat de-a dreptul scandalos, dar deloc surprinzător.

„R. Moldova este supusă unei asfixieri energetice”, a declarat la Bruxelles ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, înainte de ședința Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, unde a fost anunțat pachetul de sprijin, transmite Agora. „Vom anunța un pachet de sprijin pentru R. Moldova care este supusă unei asfixieri energetice din partea Rusiei, care, la fel cum a făcut-o de nenumărate ori, a perturbat dezbaterile democratice și procesele electorale din această țară care aspiră la integrarea în UE”.

Propunerea Uniunii Europene de a oferi un pachet de asistență de urgență în valoare de 30 de milioane de euro, pentru a sprijini R. Moldova în abordarea „crizei energetice grave provocate de Gazprom”, a trezit mai multe reacții în spațiul public, constată Ziarul de Gardă.

Expertul WatchDog, Valeriu Pașa, spune că „unora poate să nu le placă acest fel de a „salva regiunea separatistă”, și a atras atenția asupra câtorva aspecte: „Dacă va intra în disperare totală, regimul de la Tiraspol va trage pur și simplu ”rubilinkul” de la MGRES, iar drept rezultat Moldova și o bucată mare de Ucraina va rămâne fără posibilitate de a importa energie electrică din România. Adică vom avea deconectări și în același timp prețuri foarte înalte la energia electrică”, explică expertul. Pe de altă parte, atâta timp cât singura opțiune de aprovizionare a gazelor în stânga Nistrului va fi la mila Rusiei, ei pot să provoace câte o criză la fiecare două săptămâni, subliniat Valeriu Pașa, citat de ZdG. „O astfel de intervenție umanitară din partea UE în vecinătate nu a mai existat. Este o mișcare majoră să prevină o criză umanitară la frontieră. Pe termen lung, această abordare practic înseamnă că UE este gata să își asume costurile (pentru că energia e cea mai importantă componentă) a reintegrării Republicii Moldova. Proces care desigur nu se poate întâmpla peste noapte, mai ales cu unitățile militare rusești acolo. Să vedem numai dacă Sherifful Krasnoselski nu se va teme să accepte acest ajutor”, a concluzionat Valeriu Pașa.

„Chișinăul dă dovadă de insistență, principialitate și-și promovează politica de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, din stânga Nistrului. E părerea exprimată de analistul politic Nicolae Negru, pentru TVR Moldova. Editorialistul observă însă că de cealaltă parte, la indicația Moscovei, administrația separatistă de la Tiraspol ar putea refuza acest ajutor al Chișinăului pentru a nu permite reluarea funcționării centralei de la Cuciurgan și respectiv, furnizarea energiei electrice pe malul drept. În aceste condiții, UE intervine, vrând să contracareze această imixtiune a Rusiei în perspectiva alegerilor parlamentare din RM care vor avea loc în acest an.” Tot la TVR Moldova, Andrei Curăraru, expert WatchDog în politici publice și securitate, și-a exprimat speranța că în februarie, tarifele la energie vor fi mai mici pentru cetățenii de pe malul drept, care la fel suferă din cauza crizei energetice. UE arată încă o dată că avem parteneri de încredere care ne ajută la greu și acest lucru nu este puțin, ” subliniază expertul.

Iar postul public de televiziune Moldova 1 îl citează pe analistul politic Ion Tăbîrță care atrage atenția că acum regimul de la Tiraspol trebuie să decidă dacă va acționa în interesul locuitorilor din regiunea transnistreană sau va continua să aplice scenariile Federației Ruse. „ Deja au apărut pe canale Telegram note critice la decizia Chișinăului”, remarcă Ion Tăbărță.

Măsurile propuse de Chișinău vor avea impact pe termen scurt, iar Tiraspolul ar trebui să le accepte, pentru a evita o criză majoră în regiune. E o altă opinie exprimată la Moldova 1, de expertul în energetică Eugen Muravschi. Potrivit acestuia, „împrumutul de 3 milioane de metri cubi de gaz pentru a menține presiunea în rețea și furnizarea de gaze, cumpărate dintr-un grant european pentru producerea energiei electrice la Cuciurgan, sunt soluții tehnice și economice pe termen scurt. Totuși, regimul de la Tiraspol s-a comportat iresponsabil până acum, refuzând soluțiile propuse. Poate acum, când gazul și cărbunele se termină, vor accepta aceste măsuri temporare pentru a preveni agravarea crizei”, presupune expertul în energetică Eugen Muravschi, citat de postul public de televiziune. Pe termen lung, expertul a explicat că este nevoie de o abordare strategică: „Acest ajutor trebuie să fie pentru populația din stânga Nistrului, nu pentru regimul separatist. Soluțiile pe termen lung ar trebui să includă condiții politice, cum ar fi accesul presei de pe malul drept, buna funcționare a școlilor de limbă română și alte beneficii pentru cetățeni”, a subliniat Eugen Muravschi, citat de postul public de televiziune.

Ziarul Național publică opinia fostului ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, care a criticat decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”. Fostul ministru este convins că ajutorul european va fi înțeles greșit de către oamenii din regiunea transnistreană, notează Ziarul Național. „Îmi imaginez cum poporul transnistrean înalță rugăciuni de mulțumire și sănătate pentru Ursula și alți lideri europeni. În realitate, regimul criminal de la Tiraspol va merge pe ideea că până și Europa a înțeles că gazul a fost oprit de către Maia Sandu și încearcă cumva să repare situația, fiindcă s-au speriat de amenințările Rusiei”, anticipează Anatol Șalaru.

Planul energetic al Guvernului, desființat de Slusari: Bani europeni pentru regimul separatist, titrează Bani.md. Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care guvernul gestionează suportul financiar european pentru regiunea transnistreană, în special în ceea ce privește achizițiile de gaze și energia electrică. „Uniunea Europeană a oferit un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea gazului pentru Transnistria pentru 10 zile, dar în pofida ultimelor promisiuni ale domnului Recean, ajungem din nou la un acord cu Cuciurgan și administrația separatistă, de data aceasta pe banii europeni”, a afirmat Slusari. El a subliniat contradicțiile în planul guvernului, în special legate de compania ungară MOL. „Noi știm că toți au agreat că tranzacția trebuie să treacă prin Moldova Gaz, dar iată că un alt intermediar a fost ales, iar întrebare este de ce. Este vorba de o firmă-căpușă selectată arbitrar?”, a întrebat Slusari, citat de bani.md.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult