Social

Compensații de 50% din creșterea tarifului la energie pentru producători. Ce condiții vor trebui să îndeplinească

Statul va compensa 50% din creșterea tarifului la energia electrică consumată de producătorii autohtoni din sectorul alimentar și industria prelucrătoare, spre deosebire de prevederile anterioare, care limitau compensarea la un procent de „până la 50%”. Modificare a fost introdusă prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 27 ianuarie.

De asemenea, conform noilor reglementări, agenții economici care achiziționează energie electrică de la un consumator angro sau operează ca utilizatori într-un sistem de distribuție închis vor fi eligibili pentru compensații. Condiția este ca cheltuielile pentru energia electrică consumată în 2024 să reprezinte cel puțin 3% din veniturile obținute.

Expertul Stas Madan consideră că prin noile criterii de eligibilitate, potențialii beneficiari devin „mai specifici”. Potrivit acestuia, introducerea condiției privind consumul minim de 3% din venit îi identifică pe cei mai vulnerabili producători, care au nevoie de un sprijin mai mare.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a precizat, într-o postare pe rețelele de socializare, că compensațiile vor fi acordate doar pentru spațiile destinate exclusiv producției. În situațiile în care nu este posibilă evidența separată a consumului, cererea de compensație va fi depusă în baza facturii unice.

Depunerea cererii pentru compensații va fi posibilă începând cu data de 3 februarie prin intermediul unei secțiuni dedicate, disponibilă pe portalul guvernamental MCabinet/EVO. Ministrul Dumitru Alaiba a asigurat că procesul de aplicare va fi simplu și rapid, cu o durată de completare de cel mult 5 minute.

Vezi cum poți depune cererea de compensații:

Amintim că, din 10 ianuarie, consumatorii din Republica Moldova achită facturi mai mari la energia electrică. Cetățenii din centrul și sudul țării plătesc 4,1 lei/kWh, cu 75% mai mult față de tariful anterior, în timp ce consumatorii din nordul țării achită 4,68 lei/kWh, o creștere de aproximativ 64%.

Majorările au fost aprobate de ANRE în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura marea parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. La moment, deficitul este acoperit, potrivit datelor prezentate zilnic de Ministerului Energiei, din producție locală și alte surse externe.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult