Social

Rezervațiile naturale din țară sunt practic „invadate” de cerbi. Aceștia aduc pagube semnificative pădurilor, dar și oamenilor din apropiere

Rezervația naturală „Codrii” este „invadată” la propriu de cerbi și căpriori. În pădurile din centrul Republicii Moldova ar fi în jur de o mie de animale, estimează experții în domeniu, ceea ce depășește numărul admisibil de câteva ori. Aceștia aduc daune mediului pentru că distrug copacii tineri, plantele pe cale de dispariție, astfel, reducând semnificativ eforturile de regenerare a pădurii, spun reprezentanții Moldsilva. În același timp, cerbii dau târcoale și terenurilor din apropierea pădurilor. Oamenii se plâng că au rămas fără recoltă în urma invaziei animalelor.

Animalele nu afectează doar pădurile, dar mai distrug și plantațiile de pe terenurile din apropiere. Maria Chilian, din comuna Lozova, raionul Strășeni, ne-a spus că anul trecut, cerbii i-au distrus plantația de viță- de- vie, și nu doar ea, dar și alți consăteni ar fi avut de suferit.

„În 2023, ne-au mai rămas oleacă, o mai mâncat, dar ne-au mai rămas și nouă și am fost mulțumiți. Dar acum, nu este absolut nimic, eu n-am luat măcar o bobiță de poamă. Eu am două cote de pământ. Acesta era venitul meu, că eu o lucrez, vând poamă și îmi cumpăr lemne, îmi cumpăr ce trebuie. Eu sunt la pensie. Am o pensie de 1900 de lei. Și cu banii aceștia eu îmi cumpăram lemne, îmi cumpăram ce îmi trebuie, dar eu anul acesta n-am luat nimic, absolut nimic, un bănuț, dar eu am cheltuit acolo, eu am lucrat pământul.”

Oamenii din Lozova s-au adresat încă vara trecută, atât primăriei, cât și Ministerului Mediului pentru a primi despăgubiri, însă nici până astăzi nu au un răspuns. Primarul localității ne-a declarat că nu poate să intervină în acest caz. În același timp, secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Gheorghe Hajder, a subliniat că problema legată de numărul mare de cerbi este amplă și trebuie tratată cu atenție.

„Până când urmează să reglăm numărul acestor erbivoare, după care o să discutăm. Dar compensațiile se fac în baza unei analize, în baza unui raport care dovedește sau care aduce anumite clarități la anumite pierderi sau prejudicii aduse oamenilor. Până acum avem niște declarații, ele cu siguranță sunt acoperite de adevăr, dar trebuie să avem un raport în care să aducă exact care este valoarea prejudiciilor aduse”, a declarat Gheorghe Hajder.

Cerbii sunt animale erbivore mari, iar în mare parte se alimentează cu lăstari și copaci tineri. Aceștia aduc cele mai mari pagube segmentelor de pădure, care sunt abia în formare. Iar eforturile oamenilor de a regenera pădurile sunt în zadar, ne-a povestit pădurarul de la Rezervația naturală „Codrii”, Eugen Cvasov.

Directorul Agenției ”Moldsilva”, Victor Durbală, spune că problema legată de numărul mare de cerbi vizează mai multe rezervații naturale și că împreună cu mediul academic și autoritățile sunt în căutarea soluțiilor.

„Avem parchete în care regenerarea de 3-4 ani stă pe loc. Încă nu avem toate datele definitivate, dar este problema și evident că o să venim concret cu toate pagubele pe fiecare sector aparte. Noi vorbim de pădurile care încep de la Strășeni, rezervația naturală „Codrii„, Plaiul Fagului până în Ungheni. Chiar și Pădurea Domnească, toată zona de Codrii a țării, evident sunt zone de rezervație, unde practic nu prea s-a intervenit deloc niciodată, adică practic aici sunt suprapopulate zonele”, susține Victor Durbală.

Cerbii au avut un mediu prielnic de dezvoltare în pădurile noastre, ceea ce a dus la acest număr mare de animale, spune cercetătorul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe din Moldova, Anatolie Savin. Acesta a precizat că pentru Republica Moldova limita recomandată este de 30 de exemplare pentru o mie de hectare.

„Cerbii care avem aici, sunt acei 464 de cerbi, populați în anii 54-83, dintre care 260 de cerbi au fost nobili și 169 de cerbi cu pete, care au fost cândva. Acum noi am ajuns la circa 800 și ceva. Ceea ce este un efectiv destul de mare, insuportabil pentru pădurile noastre și această problemă trebuie soluționată prin gestionarea durabilă a cervidelor”.

Recent, reprezentanții mediului academic și autoritățile s-au întâlnit la Rezervația Codrii din comuna Lozova raionul Strășeni pentru a găsi o ieșire din situație. Astfel, aceștia au propus ademenirea cerbilor cu hrană în afara ariei lor protejate și strămutarea animalelor în alte zone ale țării. O altă metodă, calificată de ecologiști drept controversată, ar fi vânătoarea selectivă. Autoritățile au precizat că problema urmează să fie examinată cu implicarea mai multor actori pentru a identifica împreună soluții optime.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult