Suspendarea fondurilor americane: Cum este afectată Republica Moldova?
Planurile administrației Trump de a suspenda toate ajutoarele federale pentru 90 de zile – o măsură care a generat îngrijorare și incertitudine, în special în rândul organizațiilor neguvernamentale, inclusiv din Republica Moldova, unde finanțarea externă joacă un rol crucial – au fost blocate temporar de o instanță din SUA. Decizia împiedică aplicarea măsurii cel puțin până luni, 3 februarie, potrivit CNN. Între timp, experții de la Chișinău avertizează că atât statul, cât și societatea civilă din țara noastră trebuie să identifice soluții pentru a reduce dependența de fondurile internaționale.

Decizia președintelui Donald Trump de a suspenda toate ajutoarele externe pentru 90 de zile a declanșat un val de îngrijorare, inclusiv în Republica Moldova, care beneficiază de mai bine de trei decenii de sprijin american esențial în toate domeniile. Mai multe organizații neguvernamentale, dependente de finanțarea din proiecte susținute de SUA, au avertizat deja că ar putea fi nevoite să reducă salariile angajaților sau chiar să facă disponibilizări.
La Chișinău, măsura administrației americane ridică astăzi o întrebare neglijată multă vreme: de ce, după mai bine de 30 de ani, ONG-urile din Republica Moldova continuă să depindă într-o măsură atât de mare de finanțarea externă? Potrivit unui raport al asociației Promo-LEX, doar în 2024, organizațiile societății civile din țara noastră au raportat venituri de aproape 400 de milioane de euro. Aproape 70% din aceste fonduri provin de la donatorii internaționali, iar Statele Unite reprezintă unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova.
„Asta înseamnă că noi, astăzi, practic vorbim despre suspendarea a milioane, zeci de milioane de euro pentru această perioadă, de 90 de zile. (…) Pentru organizații, riscurile țin de faptul dacă vor putea sau nu să mențină, de exemplu, personalul, care ar putea fi tentat să plece din aceste organizații, pentru că timp de trei luni nu vor avea, practic, salarii”, a declarat expertul Promo-LEX, Florin Gîscă, care este și autorul studiului, la Radio Moldova.
Ce soluții pot fi adoptate pe termen scurt, mediu și lung pentru a reduce această dependență și a asigura sustenabilitatea financiară a ONG-urilor?
În raportul prezentat, Promo-LEX constată că, în general, OSC-urile au capacități „slabe” de colectare de fonduri, iar sursele precum cotizațiile de membru, mecanismul de desemnare procentuală, sprijinul din partea statului și activitățile economice, inclusiv antreprenoriatul social, sunt folosite într-o măsură mai mică. Expertul Florin Gîscă consideră că, pentru a remedia această situație, organizațiile ar trebui, întâi de toate, să înceapă să valorifice și alte surse, în afară de cele externe.
„Evident, pe termen scurt această situație nu poate fi remediată, adică nu poți compensa dispariția acestor bani sau a acestei surse pe termen scurt, dar pe termen lung sunt mai multe recomandări care ar putea ameliora situația. Vorbim despre valorificarea surselor alternative de finanțare, de exemplu. Cea mai importanta este stimularea filantropiei, adică a donațiilor, a sponsorizărilor din partea persoanelor fizice și juridice”.
Promo-LEX recomandă autorităților din domeniu să implementeze politici care să încurajeze creșterea beneficiilor fiscale pentru donațiile filantropice, inclusiv pentru persoane fizice. La fel, asociația recomandă modificarea legii privind serviciile de finanțare participativă, pentru a reglementa și activitatea de crowdfunding a organizațiilor societății civile.
Menționăm că ajutoarele americane destinate Republicii Moldova sunt distribuite în mare parte prin intermediul USAID, care, din 1992, a investit peste 640 de milioane de dolari în țara noastră. Până în 2030, prin USAID Moldova, fondurile americane urmau să sprijine proiecte esențiale, axate pe consolidarea coeziunii sociale, stimularea creșterii economice, promovarea unei guvernări democratice și echitabile, precum și pe întărirea securității energetice și a sistemului de sănătate.
Am solicitat informații de la Ambasada SUA în Republica Moldova și USAID despre valoarea ajutorului american care a fost pus pe pauză în urma deciziei administrației Trump, însă până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.
Precizăm în acest context că, recent, premierul Dorin Recean a declarat pentru presă că decizia SUA va avea „un impact limitat, din punct de vedere financiar, dar și a timpului” asupra Republicii Moldova. „În continuare avem încredere că Statele Unite sunt un partener de încredere al Republicii Moldova și Republica Moldova este parte a intereselor strategice ale SUA pe continentul european”, a mai comentat Recean, la solicitarea presei.