Social

La gunoiștea de lângă Trușeni a fost instalată o barieră și aduși paznici. Mormanele de deșeuri sunt acoperite cu crengi, argilă și pământ

Gata cu gunoiștea din apropierea comunei Trușeni. Asigurările vin din partea autorităților de la Primăria capitalei, care gestionează această rampă. Deși oamenii nu mai aveau voie să aducă deșeuri acolo încă din 2022, accesul a fost sistat abia acum 10 zile. Locuitorii din vecinătate spun că mai ales în sezonul cald, nu mai pot sta în locuințe din cauza mirosului insuportabil.

Gunoiștea din apropierea comunei Trușeni, cu mii de tone de deșeuri, mocnește de aproape patru luni. Zilnic mormanele sunt astupate cu nisip de către muncitori. Deși încă din 2022 era interzisă transportarea deșeurilor la această gunoiște, acest lucru s-a întâmplat abia acum 10 zile. Aici a fost instalată o barieră și aduși paznici care supraveghează zona.

Noi aducem numai pământ și astupăm. - Dacă vin oameni cu deșeuri ce faceți? - Le spunem să meargă înapoi. Mai vin dar se întors înapoi dar majotitatea știu că nu au voie. Au rămas crengi și frunze și le acoperim să nu iasă colb”, spune muncitorul Ion Covalenco.

Pentru a stopa fumurile, muncitorii susțin că au acoperit gunoiștea cu crengi, iar acum este adus nisip. De cealaltă parte, locuitorii din orașul Vatra, afectați și ei de mirosul insuportabil susțin că nu mai pot suporta mirosul, în special vara.

Se simte miros, în special când plouă, e vânt și aduce foarte mult. Sper să se facă ceva, să fie mai bine pentru populație, pentru copii.”;

Vara miroase foarte tare. Locuiesc aici și ajunge și până aici. Este o idee foarte rea aruncarea deșeurilor acolo.”;

Uneori vine de acolo. Nu lucrează ceva, cineva nu pedepsește cum trebuie, facem ce vrem.”;

Vara, în special este. Nu este plăcut. Ieșim la un ceai, la o cafea afară, vara e insuportabil. - De mult timp e așa? - De vreo doi-trei ani.

Primărița din Trușeni, Viorica Beregoi, susține că mirosul de la groapa de gunoi îi afectează direct pe locuitorii din Trușeni, Vatra, Ghidighici și chiar și pe cei de pe strada Calea Ieșilor din capitală.

Chiar și în luna august, septembrie când a fost bătută alarma că acolo deja era insuportabil mirosul, au continuat să vină aceste camioane și nu s-au luat în considerare solicitările noastre. Am fost nevoiți să facem un demers și către poliție ca să stopeze aceste camioane care aduceau acolo și zi și noapte și sâmbătă și duminică. Este un focar de infecție, un focar care emană un miros insuportabil”, spune Viorica Beregoi.

Contactat de Moldova 1, șeful Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare a municipiului Chișinău, Ion Burdiumov, a menționat că nu este în țară și să o contactăm pe viceprimara Irina Gutnic. Aceasta însă nu ne-a răspuns la apel. Anterior, într-un comunicat de presă, Direcția municipală respectivă a menționat că gunoiștea a fost închisă și nicio întreprindere municipală nu transportă deșeuri în acea locație. Mai mult, în comunicat se spune că acolo acum se aduce doar argilă și sol pentru conservare. Anterior, Ministerul Mediului a intervenit și a interzis depozitarea oricăror tipuri de deșeuri în zonă, iar autoritățile municipale au început lucrul la o platformă de depozitare din apropierea comunei Trușeni.

Virginia Pîntea

Virginia Pîntea

Autor

Citește mai mult