Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru corupția electorală
Amenzi mai mari pentru cei care își vând sau cumpără voturile în timpul alegerilor electorale. Guvernul a aprobat astăzi un aviz la proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru corupția electorală. Mai exact, amenzile vor crește de la 67 de mii 500 de lei pentru persoanele fizice la 95 de mii 500 de lei, sau pedepse cu închisoarea de la 4 la 7 ani. Pentru persoanele juridice amenzile vor fi majorate până la 550 de mii de lei.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru a precizat că prin aceste măsuri, Guvernul urmărește să îmbunătățească legislația și să prevină corupția electorală.
„Nu putem admite ca fenomenul corupției electorale și criminalitatea organizată să ne amenințe democrația și statul de drept. Proiectul urmărește îmbunătățirea legislației naționale de combatere a corupției electorale, de eficientizarea anchetelor și sancționarea mai rapidă a infracțiunilor legate de acest fenomen. Cei care încearcă să cumpere voturi, mai ales prin rețelele infracționale și aici consacrăm expres grupurile criminale și organizațiile criminale, folosind bani publici sau finanțare externă vor primi sancțiuni mai dure și mai aspre. Guvernul merge mai departe și propune cumularea acestor pedepse, atât amenda, cât și închisoare”, a menționat Veronica Mihailov Moraru.
De asemenea, Guvernul a operat prevederi mai stricte în ceea ce privește finanțarea partidelor politice, controlul campaniilor electorale și îmbunătățirea desfășurării investigațiilor și anchetelor penale, a mai spus ministra Justiției.
În proiect se propun modificări importante la legea privind măsurile speciale de investigație, care presupun simplificarea procedurii, astfel încât acumularea probelor și informațiilor preliminare să se facă mai rapid și la o fază mai incipientă. De asemenea, spune Veronica Mihailov Moraru, inițiativa include stabilirea unor termene precise pentru soluționarea cauzelor, atât la etapa urmăririi penale, cât și la etapa judecării, în mod special pentru cauzele de corupție electorală, care vor fi soluționate într-un termen mai scurt și cu condiții mai stricte. Se va acorda o atenție deosebită și disciplinării prezenței părților în proces.
Un alt punct important al inițiativei vizează restricționarea surselor de finanțare ale partidelor, interzicându-le să primească fonduri de la entități care au datorii la stat. De asemenea, procesul de înregistrare a partidelor va deveni mai riguros, iar procedura de limitare a activităților unui partid politic va fi reglementată mai eficient. Totodată, se va impune un control mai strict asupra campaniilor electorale, a menționat ministra Justiției, specificând că „se va interzice expres colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la o funcție electivă de către persoane neautorizate.”
Centrul Național Anticorupție informează că a aplicat până pe 3 februarie, amenzi în sumă de peste 11 milioane de lei pentru coruperea electorală pasivă. Sancțiunile au vizat persoanele care și-au vândut voturile, prin acceptarea sau primirea, personal ori prin intermediar, a unor bunuri, servicii sau privilegii sub orice formă, care nu li se cuvin.