Expert: Trump încearcă un show de putere. Finanțările vor continua sub umbrela securității
În acest moment, SUA își realiniază alianțele, geopolitica și modul de a opera economic, iar prin deciziile luate de Donald Trump de a se retrage din multiple procese internaționale, vrea să revizuiască întreaga finanțare externă. Într-un interviu pentru Moldova 1, experta în economie politică Mihaela Sirițanu s-a arătat optimistă și susține că finanțările americane pentru Republica Moldova vor continua, iar decizia Casei Albe, prin care angajații USAID intră în concediu forțat, nu trebuie să ne alarmeze.

„Toate administrațiile fac revizuiri ale cheltuielilor și își schimbă strategic modul de operare și diplomația, doar că o fac mult mai subtil. Donald Trump, prin aceste măsuri, încearcă să arate un show de putere. Una dintre deciziile de politică externă ale Statelor Unite este departamentul USAID, care finanțează și promovează politica externă a Statelor Unite. Prin această înghețare a fondurilor, Trump vrea să promoveze sloganul său că America este pe primul loc, cu o politică de izolare și mercantilistă.”
Experta a menționat faptul că „ajutorul USAID a fost sporadic și a depins de cine a fost la guvernare în Republica Moldova”. „Finanțările nu vor mai continua sub umbrela promovării democrației și prosperității. Vor continua sub o altă formă. Acestea ar putea continua sub umbrela securității, pentru că este în interesul nostru de securitate națională să fim independenți energetic, tocmai pentru a ne detașa mai mult de Rusia. Aceasta este într-un interes comun al nostru de securitate, cât și al Statelor Unite în ceea ce privește influența. În acest mod, vor continua relațiile și finanțarea, dar asta nu înseamnă că se vor opri.”
De menționat, Casa Albă trimite în concediu forțat angajații USAID la nivel global, sub incidența acestei decizii sunt peste 10 mii de angajați și 60 de misiuni naționale și regionale. Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova sunt distribuite în special prin intermediul USAID, care, din 1992, a investit peste 640 de milioane de dolari. Până în 2030, fondurile americane urmau să sprijine proiecte axate pe consolidarea coeziunii sociale, stimularea creșterii economice, promovarea guvernării democratice, întărirea securității energetice și a sistemului de sănătate.
CITEȘTE și: