Top 10 vulnerabilități economice ale Republicii Moldova: Dependența acută de energia de import - pe primul loc
Dependența acută de energia de import se află pe primul loc în topul vulnerabilităților economice ale Republicii Moldova elaborat de Centrul "Expert-Grup", în baza unor recente analize a factorilor de risc. Topul este bazat pe estimarea unui indice al vulnerabilității care oferă o evaluare structurată a principalelor surse de vulnerabilitate ale economiei moldovenești, evaluate pe o scară de la -1 (vulnerabilitate minimă) la -5 (vulnerabilitate maximă), pe baza opiniei colective a experților de la Expert-Grup.

Dependența acută de energia de import face parte din grupa vulnerabilităților înalte. Experții constată că țara noastră este dependentă practic în totalitate de importurile de gaze naturale și în proporție de 2/3 din consumul intern de energie importată.
Analiștii de la "Expert-Grup" constată și un șir de factori atenuanți. Pe piața gazelor, având în vedere creșterea prețurilor după începerea războiului și aprovizionarea insuficientă din Rusia începând cu toamna anului 2022, Republica Moldova a fost nevoită să achiziționeze gaze de pe piețele internaționale. În același timp, după atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, țara noastră s-a confruntat cu imposibilitatea de a importa energie electrică din Ucraina. A trebuit să cumpere energie electrică din UE, ceea ce a avut implicații majore asupra tarifelor interne, constată experții. Mai mult, doar sincronizarea în timp record în martie 2022 a sistemelor energetice ucrainene și moldovenești cu sistemul energetic european (ENTSO-E) a permis evitarea întreruperilor de energie electrică. De asemenea, Republica Moldova se angajează să investească mai mult în eficiența energetică și energia regenerabilă, ponderea căreia în consumul total de energie electrică a crescut substanțial în ultimii ani.
"Expert-Grup" vine și cu recomandări în vederea atenuării dependenței acute de energia de import. Statul ar trebui să adopte de urgență politici orientate spre stimularea investițiilor în eficiență energetică și regenerabile și fortificarea infrastructurii de transport a energiei electrice. Totodată, analiștii subliniază importanța fortificării infrastructurii de transport a energiei electrice, precum și consolidării capacităților Energocom și eventual altor instituții de resort de a tranzacționa la bursele internaționale de energie.
În topul vulnerabilităților economice înalte elaborat de "Expert-Grup" mai sunt menționate în ordine descrescătoare erodarea potențialului de creștere economică; perpetuarea dezechilibrelor bugetare și a deficitului înalt de cont curent.
Top-10 vulnerabilități economice ale Republicii Moldova a fost elaborat în baza constatărilor raportului "Evaluarea tendințelor și perspectivelor macroeconomice ale Republicii Moldova în contextul riscurilor de securitate", elaborat de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup", cu suportul CASE (Polonia), finanțat de OSF.