Cristian Pantazi despre politicienii pro-ruși: Sunt gata să-și trădeze țara pentru câteva ruble
Patru politicieni pro-ruși din Republica Moldova, care nu au fost lăsați să intre în România din cauza interdicțiilor impuse de Serviciul de Informații și Ministerul de Interne, au dat în judecată Poliția de Frontieră română. Accesul pe teritoriul statului român le-a fost restricționat în urma unei colaborări între București și Chișinău, pe motiv că acești activiști ar prezenta un pericol pentru securitate și ar fi suspectați de terorism, a comunicat, pentru Moldova 1, redactorul-șef al portalului G4Media.ro, Cristian Pantazi.

„Guvernul proeuropean de la Chișinău a colaborat pentru a stăvili războiul hibrid pe care Rusia îl duce în toată regiunea. Rusia nu se limitează doar la Republica Moldova, la Transnistria sau la ceea ce face în Găgăuzia. Acest război hibrid se simte puternic în România, în Bulgaria, până în Franța și Germania. Contactele pe care le avem cu diplomați occidentali și cu jurnaliști arată că există o îngrijorare semnificativă la Paris, Bruxelles și Berlin față de amestecul Rusiei în treburile interne ale tuturor statelor europene. Cu atât mai mult în Republica Moldova, care este un stat cheie pentru Kremlin. În Republica Moldova, ca și în România, există astfel de personaje care sunt gata să-și trădeze țara pentru câteva ruble și pentru puțină putere pe care o cred că Moscova le-o poate oferi.”
Informațiile despre interdicțiile impuse au devenit publice recent, deși într-un caz măsura a fost impusă pentru o perioadă de cinci ani încă din 2022, iar în cazul a trei reclamanți - în martie 2024, după ce ar fi participat la organizarea unui protest la București. Este vorba despre candidatul la parlamentare pe listele Partidului „Șor”, scos în afacerea legii, Alexandru Beșchieru, primarul independent din Taraclia, anterior figurant al Partidului „Șor”, Veaceslav Lupov, și fostul lider al Ligii Tineretului Rus, Igor Tuleanțev. Al patrulea este consilierul socialiștilor, Maxim Moroșan, care anul trecut a făcut cale întoarsă, fiind oprit de Poliția de Frontieră, la indicația serviciilor române de securitate. Atunci, Moroșan s-a arătat surprins de situația creată.
Cei vizați de interdicțiile statului român au fost contactați de echipa Moldova 1. Igor Tuleanțev a declarat că nu cunoaște motivul exact pentru care i-a fost impusă interdicția și că majoritatea informațiilor apărute în presă ar fi eronate. Mai mult, acesta s-a arătat surprins de asocierea sa cu celelalte trei persoane. Nu am reușit să vorbim cu Veaceslav Lupov, dar anterior acesta a menționat că nu știe de ce a fost declarat indezirabil. Cel de-al patrulea reclamant, Alexandru Beșchieru, nu a fost găsit pentru a comenta situația.