Politic

CEC cere dizolvarea Partidului „Șansă”, afiliat lui Șor. Sesizarea – pe masa Ministerului Justiției

Comisia Electorală Centrală solicită dizolvarea Partidului Politic „Șansă”, afiliat oligarhului Ilan Șor. Vicepreședintele autorității electorale, Pavel Postica, a declarat pentru Teleradio-Moldova că o sesizare în acest sens a fost deja expediată pe adresa Ministerului Justiției. Postica spune că formațiunea politică nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară, inclusiv în perioada în care activitatea sa fusese restricționată printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Chișinău. Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, respinge acuzațiile și spune că a prezentat toate rapoartele la timp.

CEC solicită dizolvarea Partidului „Șansă” pentru abateri financiare, constatate pe parcursul unui an întreg. Pavel Postica susține că solicitările repetate ale CEC pentru remedierea neregulilor au fost ignorate în mod repetat de reprezentanții formațiunii politice.

„Noi am constatat că partidul politic, inclusiv pe perioada limitării activității sale, nu s-a conformat acelor prevederi legale, nu a prezentat toate actele necesare pentru a efectua controlul activității financiare a partidului politic. Aceste acțiuni au avut loc inclusiv după ce noi am solicitat alte acte pentru controlul activității lor. Deci, sunt abateri consecutive pe parcursul unui an calendaristic, din care considerent, din punctul nostru de vedere, sunt întrunite cerințele legale care oferă posibilitatea inițierii unui proces judiciar pentru a dizolva activitatea Partidului Politic „Șansă””, a declarat Pavel Postica.

De cealaltă parte, liderul formațiunii politice, Alexei Lungu, respinge acuzațiile și spune că va ataca decizia în toate instanțele superioare din țară și din străinătate.

„Partidul ”Șansă” este curat în fața Fiscului, în fața CEC-ului. Toate rapoartele au fost prezentate în timp, conform legislației Republicii Moldova. La moment se încalcă flagrant Constituția Republicii Moldova și toate valorile pentru care au luptat strămoșii noștri”, a declarat Lungu în cadrul unui flashmob organizat în această dimineață în fața sediului CEC.

Pavel Postica a precizat pentru Teleradio-Moldova că decizia finală aparține Ministerului Justiției, care urmează să examineze dacă argumentele prezentate de CEC sunt suficiente pentru dizolvarea Partidului „Șansă”.

Expert: autoritățile au toate argumentele legale pentru a dizolva Partidul „Șansă”

Experiența scrutinelor din 2023 și 2024 arată că partidele afiliate oligarhului Ilan Șor, refugiat la Moscova, au comis o serie de ilegalități printre care corupere electorală, transportarea organizată la alegeri, precum și neraportarea finanțării partidului. Așadar, autoritățile ar avea toate argumentele legale de a dizolva Partidul Politic „Șansă”, susține analistul politic Nicolae Negru.

„Trebuie procedat conform legii, dacă legea permite dizolvarea Partidului „Șansă” și dacă Partidul ”Șansă” încalcă legislația, desigur că trebuie dizolvat. Șor trimite finanțare în mod ilegal aici și complotează împotriva Republicii Moldova. A fost o decizie a Curții Constituționale de interzicere sau desființare a Partidului ”Șor”. E clar că, în ceea ce ține de atribuțiile Comisiei Electorale Centrale, odată ce a decis, să se adreseze în justiție. Legea prevede și această posibilitate de apărare a partidului și să se ia o hotărâre, dacă este o decizie corectă sau nu.”


Partidul „Șansă” a fost lansat în vara anului 2023, la scurt timp după ce fostul Partid „Șor” a fost declarat neconstituțional prin decizia Curții Constituționale. În toamna aceluiași an, formațiunea a fost exclusă din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie, fiind suspectată că și-a finanțat ilegal campania, inclusiv prin mită oferită alegătorilor și candidaților la funcțiile de primari.

În primăvara anului 2024, oligarhul fugar Ilan Șor a creat la Moscova blocul politic „Victorie”, din care făceau parte mai multe formațiuni afiliate acestuia, inclusiv Partidul „Șansă”. Tot în 2024, activitatea partidului condus de Alexei Lungu a fost suspendată pentru trei luni prin decizia instanței, ceea ce i-a interzis participarea la ultimele alegeri. Menționăm în acest context că „Șansă” a devenit primul partid din Republica Moldova a cărui activitate a fost restricționată temporar, deși un astfel de mecanism este prevăzut în legislație de 17 ani.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult