Externe

Revista presei internaționale // Președintele american, pregătit să dubleze sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean

Presa internațională scoate în evidență mai multe subiecte importante legate de evoluția războiului ruso-ucrainean. Mai multe publicații notează că trimisul special al SUA pentru Ucraina și Rusia a infirmat zvonurile privind prezentarea planului lui Donald Trump pentru încheierea războiului, iar președintele Zelenski a subliniat că nu există un plan oficial din partea SUA. Presa străină constată, în același timp, că sancțiunile internaționale au afectat economia rusă, iar administrația Trump plănuiește reducerea semnificativă a personalului agenției USAID.

Trimisul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a negat că va prezenta planul lui Donald Trump pentru încheierea războiului ruso-ucrainean săptămâna viitoare, așa cum au spus unii diplomați europeni citați de mai multe publicații internaționale. Într-un interviu acordat postului Fox News, Kellogg a subliniat că Trump va prezenta personal planul, iar echipa sa va ajuta la pregătirea acestuia, inclusiv prin discuții cu liderii europeni. Potrivit unor informații relatate de Bloomberg, planul urma să fie prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen, dar Kellogg a negat acest lucru, chiar dacă a confirmat că va participa la eveniment.

Într-un alt interviu acordat pentru New York Post, Keith Kellogg a declarat că președintele american este pregătit să dubleze sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Kellogg a subliniat că atât Kievul, cât și Moscova, vor trebui să facă anumite concesii pentru a încheia conflictul. El a afirmat că sancțiunile aplicate Rusiei sunt încă la un nivel moderat și pot fi intensificate, în special în ceea ce privește sectorul energetic. Kellogg a spus că presiunea asupra Rusiei nu trebuie să fie doar militară, ci și economică și diplomatică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat citat de Interfax Ucraina că deocamdată, nu există un plan oficial al președintelui SUA, Donald Trump, pentru încheierea războiului ruso-ucrainean. Potrivit agenției de presă, Zelenski a subliniat că ceea ce a apărut în diverse publicații nu reprezintă un plan oficial al liderului de la Casa Albă. Kievul are deja o „viziune” asupra unui astfel de plan, care a fost discutată cu SUA înainte de inaugurarea lui Trump. Donald Trump dispune de suficientă putere pentru a elibera Ucraina de sub ocupația Rusiei, reducând capacitățile ei militare și lovind economia Chinei, care susține tacit Moscova în războiul pe care l-a declanșat la scară largă în urmă cu aproape trei ani. E concluzia publicației The Hill care consideră că dacă Trump reușește acest lucru, Statele Unite și Europa vor beneficia de resursele naturale ale Ucrainei; în caz contrar, Washingtonul și Bruxelles-ul vor obține doar o parte. Articolul subliniază că Ucraina a demonstrat deja disponibilitatea de a plăti prețul cel mai mare pentru supraviețuirea sa ca națiune liberă, fără subjugare rusă și fără un viitor autoritar.

Problemele legate de plafonul prețului impus de țările occidentale pentru petrolul rusesc sunt temporar rezolvate prin noi sancțiuni dure, transmite The Moscow Times. Potrivit publicației, după aplicarea celor mai severe măsuri de către fosta administrație Biden, prețul petrolului rusesc Urals a scăzut sub 60 de dolari pe baril, iar discountul a ajuns la 16 dolari, cel mai mare din mai 2024. Sancțiunile din 10 ianuarie, care au vizat peste 180 de petroliere și companii rusești, au dus la creșterea costului transportului și la scăderea numărului de nave disponibile, notează The Moscow Times. Aceste măsuri au dus la o diferență semnificativă între prețul petrolului în porturile rusești și cele din India. Exporturile de petrol rusesc în Asia s-au oprit, iar pierderile zilnice de livrări ar putea ajunge până la 500.000 de barili pe zi, mai scrie The Moscow Times. În cei aproape trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, presiunea sancțiunilor asupra țării agresoare a crescut constant, transmite Bussines Insider. Chiar și după încheierea războiului, economia rusă ar putea să sufere din cauza dependenței de cheltuielile militare și a problemelor economice interne, notează publicația. Business Insider estimează că aceste probleme vor necesita timp pentru a fi rezolvate. Bugetul federal al Rusiei pentru 2025 prevede cheltuieli record pentru armată și, chiar dacă acest stimulent a contribuit la creșterea economică de 4% a Rusiei anul trecut, perspectivele pe termen lung ale economiei sunt din ce în ce mai slabe, constată publicația.

Administrația președintelui Donald Trump plănuiește să reducă personalul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de la peste 10.000 la sub 300 de angajați, relatează Reuters. Potrivit agenției de presă, doar 294 de angajați vor păstra locurile de muncă, inclusiv 12 în biroul din Africa, 8 în cel din Asia, iar în unele misiuni va rămâne doar câte un angajat. Două sindicate ale angajaților USAID au intentat un proces împotriva lui Trump pentru încercările de desființare a agenției și înghețarea ajutoarelor externe, ceea ce a dus la oprirea lucrărilor umanitare vitale, relevă Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a oferit președintelui american Donald Trump un „pager de aur” ca simbol al unei operațiuni a Israelului împotriva grupării Hezbollah din Liban, în care au fost detonate dispozitive portabile, provocând zeci de victime, transmite CNN. Postul american de televiziune subliniază că pagerul, montat pe o bucată de lemn, conținea un mesaj din partea lui Netanyahu: „Pentru președintele Donald J. Trump, cel mai mare prieten al nostru și cel mai mare aliat”. Atacul din Liban a dus la moartea a cel puțin 37 de persoane și a lăsat mii de răniți, inclusiv civili, amintește CNN. Trump a apreciat operațiunea, răspunzând că „a fost o operațiune majoră”, mai scrie CNN.

Guvernul Franței a făcut ieri apel la conștiința consumatorilor de droguri și a prezentat ceea ce a descris drept cifre „record” în privința capturilor din anul trecut, relatează AFP. În Franța, consumul de cocaină aproape s-a dublat, iar consumul de heroină și ecstasy este, de asemenea, în creștere, arată un studiu de luna trecută la care face referire agenția de presă. Ministrul afacerilor interne, politicianul de dreapta Bruno Retailleau, a promis să intensifice lupta împotriva drogurilor și a infracționalității asociate acestora. AFP atrage atenția asupra viziunii contradictorii pe care o are în această problemă președintele Columbiei, Gustavo Petro, potrivit căruia cocaina nu este mai periculoasă decât whisky-ul și că este ilegală doar pentru că provine din America Latină. Columbia este cel mai mare producător de cocaină, iar Petro susține că drogul ar putea fi legalizat la nivel global, demantelând astfel traficul de droguri, scrie AFP. Aceeași agenție de presă notează că președintele Columbiei consideră că legalizarea cocainei ar face ca aceasta să fie vândută ca vinul și ar duce la desființarea industriei globale a drogurilor.

Saluturile naziste și instigarea la ură vor fi pedepsite cu închisoare cu executare în Australia, după ce parlamentul a adoptat joi o serie de amendamente la legile privind infracțiunile de acest tip, relatează site-ul britanic BBC. Noile legi au fost adoptate în urma unui val de atacuri antisemite de mare impact, care au devenit un subiect major de dezbatere în țară, în ultima perioadă, remarcă serviciul britanic de presă. Amendamentele au fost descrise de guvern drept „cele mai dure legi pe care Australia le-a avut vreodată împotriva infracțiunilor motivate de ură”. Conform amendamentelor adoptate joi, afișarea simbolurilor care incită la ură sau efectuarea unui salut nazist se pedepsesc acum cu cel puțin un an de închisoare, relevă BBC. Alte sancțiuni includ cel puțin trei ani pentru finanțarea terorismului și șase ani pentru comiterea sau planificarea de acte teroriste, specifică jurnaliștii britanici. Reacția autorităților vine după ce, în ultimele luni, au existat mai multe atacuri asupra unor ținte evreiești din Australia. „Săptămâna trecută, la Sydney a fost găsită o rulotă care conținea explozibili și un bilet antisemit. Descoperirea a avut loc la doar o săptămână după ce un centru de îngrijire a copiilor de lângă o școală și o sinagogă evreiască din Sydney au fost incendiate. În decembrie, o sinagogă din Melbourne a fost incendiată cu credincioși înăuntru. Nimeni nu a fost grav rănit în incident, dar țara a intrat în alertă”, conchide BBC.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult