Interpol îl dă în urmărire internațională pe Vladimir Plahotniuc. Avocații acestuia spun că vor contesta decizia
Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională. Solicitarea Procuraturii Anticorupție privind urmărirea acestuia la nivel internațional și reținerea acestuia a fost acceptată de Interpol. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de șefa Procuraturii, Veronica Dragalin, care a menționat că acum, autoritățile vor continua procedurile pentru a-l aduce în fața justiției. Avocatul lui Plahotniuc spune că va solicita revizuirea acestei decizii.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a spus că instituția a fost informată de Direcția Cooperare Internațională din Moldova despre decizia Interpol de a revizui hotărârea din 2020 de blocare a notificării în cazul lui Vladimir Plahotniuc.
„Această persoană va fi acum anunțată în căutare prin intermediul Interpol de țări din întreaga lume, care fac parte din rețeaua Interpol și acum aceste toate 196 de țări vor vedea că există un mandat de arest pentru acest cetățean din Republica Moldova și țările care respectă constituția Interpol, sunt obligate să aresteze și să fie notificată imediat Republica Moldova”, a subliniat Veronica Dragalin.
Contactat de Moldova 1, Lucian Rogac, avocatul fostului lider democrat a afirmat că deține probe clare ce demonstrează că decizia Interpol se bazează pe informații false oferite de autoritățile din Republica Moldova și că va cere revizuirea deciziei.
Amintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova a pierdut puterea. În același an, autoritățile din Chișinău au solicitat urmărirea sa prin Interpol, fiind emis un mandat de arestare pe numele său pentru infracțiuni precum crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Plahotniuc ar fi beneficiat de peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, furați din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. De asemenea, în decembrie 2022, autoritățile britanice au impus sancțiuni pe numele lui Plahotniuc și Ilan Șor, acuzați în dosarul „Frauda Bancară". În trecut, cei doi au fost incluși și pe lista sancțiunilor Statelor Unite pentru implicarea în corupția sistemică și influențarea proceselor electorale în favoarea Rusiei.