Vântul Schimbării, expoziție despre evoluția comunității artistice care poate fi văzută în capitală
Proiectul Vântul Schimbării, inițiat anul trecut de artista Tatiana Fiodorova-Lefter, a continuat cu un eveniment în prima galerie privată „Coral” din Chișinău. Aceasta a fost inaugurată în anii 90 în vechea vilă urbană de pe strada Eminescu de regretata Irina Kalașnikova, critic de artă - o promotoare a valorilor, care a realizat numeroase emisiuni despre artă la postul nostru de televiziune și a participat la realizarea colecției „Maeștri basarabeni din secolul XX”.

Autoarea proiectului a invitat oamenii în una din primele galerii private din perioada post-sovietică, care a fost un important catalizator al schimbărilor culturale în acea perioadă.
„Puteți vedea foarte importanți artiști ca, de exemplu Alexandru Tinei nu prea cunoscut în Moldova, dar foarte cunoscut peste hotare, Mihai Țăruș a format la Sankt Petersburg grupul nonconformist Sterlingov. Avem trei lucrări de Valentina Bahcevan”, a spus Tatiana Fiodorova-Lefter.
După decesul Irinei Kalașnicova, fiul ei Nichita a păstrat interiorul micii galerii, colecția de picturi, așa cum era pe vremuri.
„Galeria reprezintă o epocă distinctă în viața culturală, deosebit de valoroasă din punctul de vedere al artei plastice și este important că oamenii pot să descopere această moștenire realizată în anii 90”, a menționat Nikita Kalașnikov.
Spațiul primitor și lucrările unor importanți artiști, mulți dintre care activează în prezent peste hotare, au fost o descoperire chiar și pentru vizitatorii inițiați.
„Sunt uimită de lucrările pe care le văd aici pentru prima dată, precum este lucrarea lui Mihai Țăruș, lucrarea lui Alexandru Tinei. E o surpriză și sunt foarte, foarte bucuroasă să admir aceste lucrări în așa clădire interesantă”, susține Victoria Cozmolici, artist plastic.
„Este un spațiu, care, din păcate, n-a avut o perspectivă pentru că prea devreme s-a stins Irina Kalașnikova, o cercetătoare excepțională. Ea a venit în timpul când nimeni nu eram pregătiți cu piața de artă. Ea a deschis una dintre primele galerii și acest proiect al Tatianei Fiodorova este binevenit, pentru că face un recurs la ceea ce s-a întâmplat în anii 90”, afirmă directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.
Proiectiul Vântul Schimbării este finanțat de Guvernul Elveției. Galeria poate fi vizitată în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 17:00 și 21:00, până pe 21 februarie. Intrarea este liberă.