Filtre de dezinfecție în localitatea Răzeni din cauza pestei porcine
Satul Răzeni, raionul Ialoveni a fost plasat în carantină, după ce într-o gospodărie a fost depistat un focar de pestă porcină. Astfel, la intrarea în localitate au fost create filtre de dezinfecție, iar pe o rază de 10 kilometri a localităților din apropiere au fost instituită o zonă de supraveghere. Și polițiștii întreprind mai multe măsuri pentru a ajuta la combaterea răspândirii virusului, a declarat pentru Moldova 1 ofițerul de presă de la Inspectoratul de Poliție Ialoveni, Mihaela Didenco.

Primul caz de pestă porcină în satul Răzeni a fost depistat acum câteva zile, într-o gospodărie casnică. Imediat a fost luată decizia de a instala două filtre de dezinfecție la intrările din localitate. Aceste filtre au ca scop sistarea răspândirii maladiei, întrucât pesta porcină rămâne până acum cea mai grava boală zootehnică.
„În contextul măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului de pestă porcină, polițiștii din Ialoveni efectuează, din data de 6 februarie, acțiuni de informare și verificare, dar și restricționează circularea transportului care transportă animale din și în localitatea Răzeni”, a precizat Mihaela Didenco, ofițeră de presă la Inspectoratul de Poliție Ialoveni.
Oamenii din localitate au fost informați despre cazul de pestă porcină, dar și despre măsurile de protecție luate. Aceștia ne-au spus că poliția este prezentă din primele ore ale dimineții la filtrele de dezinfecție:
„Eu am venit dimineața tare, nu era nimeni acolo. - Deci nu sunt acolo 24 de ore? -Nu am văzut pe nimeni, eu am trecut prin filtru, dar nu era nimeni, nu era poliția. Dar când a venit cineva din urma mea, poliția era acolo”.
„Ne asigurăm că respectăm toate condițiile, cei care au animale acasă să fie la cunoștință”.
„Da, este carantină la noi în sat. -Se vinde carne de porc acum? -Nu, nu se vinde, gata s-a închis”.
Responsabila Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Aliona Castraveț, a subliniat că pestă porcină este inofensivă pentru oameni, însă rata de mortalitate pentru porcine este de 100 de procente.
„Se interzice mișcarea oricăror animale de exploatație nonprofesionale din comună și din toată zona de supraveghere. Se interzice tranșarea și sacrificarea animalelor, înclusiv transportarea cărnii de porcine în această perioadă”, a declarat Aliona Castraveț.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în prezent sunt confirmate 15 focare la nivel național. Toate acestea au fost localizate în gospodării casnice din raioanele Criuleni, Dondușeni, Șoldănești și Drochia. Cel mai afectat este raionul Drochia, unde au fost depistate șase cazuri de pestă porcină.