Economic

Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruiți privind confecționarea colectoarelor solare

Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea ocazia să participe la un proiect dedicat confecționării colectoarelor solare. Inițiativa nu doar că îi va instrui în utilizarea eficientă a energiei, dar va contribui și la apropierea comunităților, susțin organizatorii. În plus, participanții vor putea instala colectoarele solare chiar la ei acasă. Totuși, proiectul va putea fi implementat doar după obținerea finanțării.

Vlad Ursu este unul din implementatorii proiectului. Având studii în domeniu și analizând bine zilnic piața, el a concluzionat că aceste colectoare solare reprezintă viitorul. Prima sa instalație a fost creată pentru un client care i-a solicitat să o confecționeze la un preț minim. Acum câțiva ani, reieșind din prețurile la materia primă, un astfel de colector costa șapte mii de lei. Mai mult, intalația odată pornită va consuma cel mult 1 Kilowatt, iar costurile se ridică la doar 2-3 lei pe zi.

„Aceasta a fost o provocare pentru noi. Ne-am gândit cum să facem un asemenea colector care să încălzească aerul, de la soare, să fie ecologic și să coste minimal, atât în întreținere, cât și în construcție. Obținem de la soare energie termică, prin intermediul unui ventilator mic creăm acest circuit mic al aerului, luăm aerul din încăpere mai rece, îl preîncălzim în colector și îl dăm înapoi în căsuță”, susține Vlad Ursu, inventator.

Organizatorii afirmă că nu pot ține invenția doar pentru ei, ci doresc să-și împărtășească experiența de a monta astfel de colectoare cu persoanele cu venituri modeste, care au nevoie să-și încălzească locuințele. Primele gânduri au fost la conaționalii noștri din stânga Nistrului, care, de la începutul anului, au rămas fără gaze și resurse energetice.

Ce am simțit noi personal - există o tensiune din asta socială foarte mare între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Chiar ne dorim să creăm un proiect în care să apropiem oamenii, malurile și chiar să îi aducem la o masă, în care ei să lucreze împreună. Noi le arătăm cum se instalează, cum se montează, cum se întreține și cum utilizăm energia solară”, a spus antreprenorul Igor Hîncu.

Potrivit organizatorilor, proiectul este la faza incipientă, scopul final fiind confecționarea a 20 de colectoare solare. Inslatațiile vor fi asamblate în atelierul unui antreprenor din Floreni, raionul Anenii Noi, și vor putea fi livrate la domiciliul beneficiarilor.

Noi vrem să aducem tineri, adolescenți sau adulți care să poată fi în stare să instaleze. Probabil că vor fi tineri de până la 30 de ani sau cine va aplica sau va dori să vină să învețe cum să creeze un astfel de colector solar și să-și instaleze la ei acasă. Noi sperăm până la sfârșitul lunii să primim finanțare pentru primele patru colectoare și să lansăm aplicația pentru tineri”, afirmă Igor Hîncu.

Proiectul va fi realizat în colaborare cu organizația neguvernamentală „EcoVisio” și Asociația „Renașterea Rurală”. În același timp, autorii proiectului speră să obțină și finanțare din partea Uniunii Europene.

Virginia Pîntea

Virginia Pîntea

Autor

Citește mai mult