Social

Guvernul permite livrarea a 3 milioane metri cubi de gaze pe zi în stânga Nistrului. Volumul suplimentar va fi impozitat

Regiunea transnistreană va primi gaze naturale printr-un trader european. Guvernul Republicii Moldova a adoptat o derogare de la legislația actuală, iar Moldovagaz va încheia contracte directe pentru furnizarea de gaze în stânga Nistrului, a anunțat premierul Dorin Recean, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Începând cu 13 februarie, regiunea va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze, iar orice volum suplimentar va fi supus impozitării de către Guvernul de la Chișinău.

Totodată, pentru 11 și 12 februarie, Moldovagaz va vinde către Tiraspoltransgaz 2 milioane de metri cubi și va împrumuta alte 3 milioane de metri cubi, care trebuie returnați până la sfârșitul lunii martie.

„Din informațiile pe care le avem la această etapă, este vorba despre o furnizare a unui trader din Europa de 3 milioane de metri cubi pe zi pentru următoarele 16 zile. În cazul în care livrările de gaze naturale vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi și, corespunzător, vor începe să lucreze industriile mari, atunci Guvernul de la Chișinău va impozita tranzacțiile”, a explicat Dorin Recean.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a confirmat că livrările de gaze vor continua. „În continuare, Transnistria va fi asigurată cu gaze de către o companie maghiară, cu participarea Moldovagaz. Nu pot să nu menționez decizia pozitivă luată de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău”, a scris Krasnoselski. El a mai susținut că această soluție a fost posibilă și datorită „sprijinului financiar și operațional al Rusiei”.

O soluție temporară pentru evitarea unei crize sociale

Decizia Guvernului Republicii Moldova vine în contextul în care Tiraspolul a refuzat grantul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană.

„De ce am luat aceste decizii? Pentru că regimul de la Tiraspol nu a acceptat grantul de 60 de milioane de euro care venea cu condiții. Una dintre condițiile cele mai importante a fost să introducă tarife la energia electrică gradual în creștere pentru cetățeni, dar mai ales pentru mediul de afaceri. La fel nu s-a acceptat ca să se pună tarife pentru industrie. Kremlinul a creat această problemă și atunci trebuia să alegem între a lăsa oamenii din stânga Nistrului să înghețe din nou, așa cum a fost în luna ianuarie, sau să avem o decizie echilibrată. Alegerea Tiraspolului nu este o soluție potrivită pentru că, în continuare, aduce multă incertitudine și lasă oamenii din stânga Nistrului vulnerabili, ceea ce vrea sau nu să facă regimul de la Kremlin. Totuși, Guvernul nu va bloca livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului și va întreprinde acțiunile necesare pentru a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova, iar consumatorii de pe malul drept al Nistrului să fie protejați”, a explicat Recean.

Precizăm că regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul Uniunii Europene în valoare de 60 de milioane de euro, care ar fi contribuit la reducerea dependenței energetice a regiunii transnistrene, a anunțat premierul Dorin Recean. Potrivit premierului, malul stâng al Nistrului va fi alimentat cu gaz printr-o companie din Ungaria. Șeful Guvernului susține că această soluție nu rezolvă problema pe termen lung, însă autoritățile de la Chișinău nu vor bloca livrarea gazului și nu vor lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe.

Amintim că Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de sprijin energetic de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din care 30 de milioane de euro au fost deja alocate pentru cumpărarea de energie electrică și livrarea gazelor în regiune, 100 de milioane de euro vor fi acordate până la mijlocul lunii aprilie pentru compensarea facturilor achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, iar 60 de milioane de euro erau prevăzute pentru sprijinirea cetățenilor din regiunea transnistreană, cu condiția respectării drepturilor fundamentale și ajustării tarifelor la energie.

Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, afectând în special stânga Nistrului, unde autoritățile separatiste primeau anterior gaze gratuite din Rusia. Pe 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă țării noastre un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale, iar Guvernul a aprobat împrumutul a 3 milioane de metri cubi de gaze către regiunea transnistreană, pentru a menține presiunea necesară în conducte până la 31 ianuarie. Începând cu 1 februarie, în regiune au început să fie livrate gaze procurate dintr-un grant european pentru nevoile populației și producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult