Externe

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, că va demisiona din funcția de președinte al României pe 12 februarie. Decizia sa vine în contextul în care Parlamentul urma să voteze suspendarea sa.

„Cererea de suspendare este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția, și este un demers păgubos”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful de la Cotroceni a explicat că o eventuală suspendare ar genera instabilitate politică și ar afecta alegerile prezidențiale din acest an.

„Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză, pentru că se declanșează referendumul de demitere. Acest demers va avea efecte în plan intern și extern”, a avertizat președintele României.

Precizăm că Parlamentul de la București urma să dezbată marți, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, depusă de opoziție.

Duminică seară, Crin Antonescu, candidatul la președinție din partea PNL și PSD, a comentat, legat de o posibilă retragere a lui Iohannis din funcție, că nu crede că „un președinte vrea să iasă din funcție prin demitere”.

„Cu bune, cu rele, mandatele sale prezidențiale s-au încheiat, dacă se ajunge la suspendare, referendum, demitere… Nu cred că un președinte vrea să iasă din funcție prin demitere. Dacă ești demis, îți pierzi drepturile prevăzute de lege pentru foști președinți”, a afirmat Crin Antonescu. Totuși, acesta mai apreciază că, dacă s-ar ajunge la demersul de demitere, parlamentarii pro occident vor vota împotrivă: „Sper ca majoritatea să respingă demersul suspendării”.

Cel de al doilea mandat al lui Klaus Iohannis - și ultimul – a expirat în 21 decembrie 2024. Curtea Constituțională a decis atât anularea alegerilor prezidențiale, cât și rămânerea în funcție a lui Iohannis, până la instalarea unui nou președinte.

România va organiza alegeri prezidențiale pe 4 mai 2025, după ce scrutinul inițial din 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională. Decizia fără precedent a fost luată în urma unor nereguli grave, printre care utilizarea netransparentă a inteligenței artificiale și finanțări ilegale, în special pe platforma TikTok.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult