Social

Pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” va fi un complex multifuncțional. Chironda contestă decizia Primăriei

Pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău nu vor fi construite blocuri de apartamente, ci „un complex multifuncțional cu până la 15 etaje”, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban după ședința serviciilor operative ale Primăriei din 10 februarie. Potrivit acestuia, reprezentanții Primăriei au eliberat actele permisive necesare, întrucât terenul și clădirea fostului cinematograf se află în proprietate privată de mai mulți ani. Precizările vin în urma unei declarații făcute de consilierul municipal Victor Chironda, care susține că „construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă”.

Facebook/ Victor Chironda
Sursa: Facebook/ Victor Chironda

Anterior, au existat tentative din partea foștilor proprietari de a schimba destinația terenului și de a permite construcția blocurilor locative. În 2020, această inițiativă a fost stopată. În prezent, zona este destinată construcțiilor multifuncționale, inclusiv cu destinație socială și comercială. Pe această bază au fost eliberate actele permisive. Deci, nu va fi un bloc locativ, iar promisiunea privind stoparea acestui tip de proiect este respectată”, a declarat viceprimarul Ilie Ceban.

Întrebat despre înălțimea construcțiilor, viceprimarul a precizat că proiectul prevede construcția unei clădiri de până la 15 etaje, cu un număr de ocuri de parcare corespunzător zonei și în conformitate cu normele urbanistice în vigoare.

Chironda: „Construcția este ilegală și inadmisibilă”

Pe de altă parte, fostul viceprimar al capitalei și actual consilier municipal al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, contestă legalitatea proiectului și susține că autorizarea construcției ridică semne de întrebare, mai ales în lipsa unui temei juridic clar.

Parametrii de etajare prevăzuți de această autorizație depășesc cu mult cerințele pentru zona C3 iar sintagma „complex multifuncțional” nu reflectă destinația construcției (locativă sau comercială?). Etajarea autorizată depășește chiar și prevederile PUZ-ului adoptat în 2019 (anulat în 2020) care admitea 2S+P+13E”, susține Chironda.

Consilierul municipal avertizează că o asemenea construcție, fără o documentație urbanistică adecvată și fără soluții pentru fluidizarea traficului, va avea un impact negativ asupra locuitorilor din zonă.

Această clădire va genera o presiune suplimentară uriașă asupra infrastructurii sociale și de transport în zona Pan Halippa, care deja suferă de ambuteiaje cronice, mai ales la orele de vârf. În lipsa unor soluții de mobilitate urbană, nivelul de trai și confortul rezidenților din această zonă vor fi afectate negativ”, a subliniat Chironda.

Facebook/ Victor Chironda
Sursa: Facebook/ Victor Chironda

Demolarea cinematografului „Gaudeamus”: decizii contestate și schimbări urbanistice

În martie 2018, compania „Cristivlad”, proprietarul fostului cinematograf „Gaudeamus”, a obținut autorizație de demolare de la Primăria Chișinău. Lucrările au început, dar au fost sistate la scurt timp de municipalitate, scrie Agora.

Compania a contestat decizia în instanță, iar în ianuarie 2019, Judecătoria Centru a permis continuarea demolării. Primăria a atacat hotărârea la Curtea de Apel, însă în septembrie 2019, instanța a menținut decizia.

După recursul municipalității, Curtea Supremă de Justiție a confirmat în iulie 2020 legalitatea demolării. Cu toate acestea, în august 2020, pe timpul nopții, la cinematograful Gaudeamus a fost adusă tehnică pentru demolarea clădirii. Lucrările au fost, din nou, oprite.

Atunci, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, a fost anulată decizia prin care a fost adoptat PUZ-ul, iar zonei i-a fost schimbat codul „C3” - zonă comercială, cu codul „R7” - zonă rezidențială cu densitate medie.

Deși în 2020, primarul Ion Ceban declara că este împotriva demolării cinematografului „Gaudeamus”, Primăria a emis totuși autorizația de construcție pentru complexul multifuncțional contestat.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult