Revista presei internaționale // Administrația Trump va face public planul pentru încheierea războiului ruso-ucrainean în următoarele două săptămâni
Presa internațională analizează deciziile importante ale administrației Trump privind războiul ruso-ucrainean, suspendarea ajutoarelor americane și impactul asupra combaterii crimelor de război. Mai multe publicații scriu despre evoluțiile politice din Germania, în contextul alegerilor federale, și despre temele dominante ale campaniei, precum migrarea și economia.

Administrația lui Donald Trump conturează un plan de pace, ce va fi prezentat public în următoarele două săptămâni, dezvăluie CNN. În perioada 14-16 februarie va avea loc Conferința de Securitate de la München, iar reprezentantul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, va discuta viziunea americană cu aliații, relatează postul american de televiziune. Kellogg va vizita Kievul pe 20 februarie, iar Trump ar urma să prezinte planul după consultările cu partenerii, susțin sursele CNN. Potrivit acestora, planul prevede sprijin militar pentru Ucraina în schimbul negocierilor și un armistițiu, cu posibilitatea ca trupele de pace europene să fie plasate pe linia frontului. "Totuși, există incertitudini cu privire la voința Rusiei de a încheia războiul, având în vedere avansarea armatei sale pe front. Detaliile planului vor ieși la iveală în curând, iar orice decizie va influența semnificativ viitorul Ucrainei și siguranța Europei," comentează sursele CNN.
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că va discuta cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, în această săptămână, transmite Radio Free Europe. De asemenea, Trump a confirmat că reprezentantul special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, va vizita curând Kievul, dar nu a precizat data exactă, notează sursa citată. Conform presei occidentale, vizita ar urma să aibă loc pe 20 februarie. Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, a menționat că Kellogg se va întâlni cu președintele Ucrainei la Conferința de Securitate de la München, care începe pe 14 februarie. Totodată, Zelenski ar putea discuta cu vicepreședintele american, JD Vance, în cadrul aceleiași conferințe. La München vor ajunge și secretarul de stat Marco Rubio și ministrul apărării al SUA, Pete Hegset, remarcă Radio Free Europe.
Administrația președintelui american, Donald Trump, a decis să suspende temporar lucrul asupra planului de încheiere a războiului ruso-ucrainean pentru a consulta pozițiile aliaților europeni. Această informație a fost oferită de câțiva diplomați occidentali intervievați de The Telegraph. Potrivit acestora, trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, vrea să țină cont de interesele partenerilor săi europeni, evitând deciziile unilaterale. Soluțiile de încheiere a războiului vor fi abordate de reprezentanții echipei lui Donald Trump cu diferiți lideri europeni, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Conferința de Securitate de la Munchen, în perioada 14-16 februarie, precizează The Telegraph.
Administrația președintelui american Donald Trump intenționează să le ceară aliaților europeni să înceapă să achiziționeze armament american pentru Ucraina, transmite agenția Reuters, care citează surse diplomatice de la Washington. Potrivit acestora, oficialii din administrația Trump, inclusiv trimisul special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, vor discuta despre achizițiile de armament cu aliații europeni în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, care va avea loc în această săptămână. Plata pentru livrările de armament american către Ucraina din partea Europei reprezintă doar una dintre ideile administrației Trump, care caută soluții pentru a continua să sprijine Ucraina fără a suporta costuri mari, a precizează Reuters. Într-un interviu acordat agentiei Reuters, Kellogg a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații, afirmând doar că „Statele Unite sunt întotdeauna încântate să vândă arme produse în America, deoarece acest lucru întărește economia americană.” „Există opțiuni diferite. Toate sunt încă pe masă,” a adăugat el, menționând că livrările aprobate de administrația Biden continuă să ajungă în Ucraina.
Președintele Donald Trump a declarat că Ucraina „a acceptat practic” să transfere SUA resurse minerale în valoare de 500 de miliarde de dolari ca plată pentru ajutorul militar oferit de Washington Kievului, scrie The New York Post. Publicația face referire la afirmațiile liderului de la Casa Albă făcute într-un interviu acordat postului Fox News. „Ei au un teren extrem de valoros din punct de vedere al resurselor minerale, al petrolului și gazului, dar și al altor lucruri. Vreau ca banii noștri să fie protejați, deoarece cheltuim sute de miliarde de dolari,” a declarat Trump pentru Fox News. The New York Post amintește că Trump a insistat că Statele Unite trebuie să aibă acces la resursele naturale ale Ucrainei, indiferent de faptul dacă se va ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina. Potrivit lui Trump, „mai mult de 300 de miliarde de dolari” pe care SUA le-au oferit Ucrainei depășesc cu mult contribuțiile altor state în eforturile militare.
The Moscow Times scrie că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a primit ordinul de a pregăti „apeluri” din partea cetățenilor ruși către președintele Vladimir Putin, de a-i cere să nu oprească războiul dus împotriva Ucrainei. Publicația îl citează pe politologul Abbas Galliamov, fost consilier al lui Putin, potrivit căruia se pregătesc înregistrări video cu cetățeni ruși, de la pensionari până la soldați, care să solicite continuarea conflictului. Galliamov subliniază că această mișcare e menită să arate că Rusia nu e dispusă să încheie un armistițiu cu orice preț și să renunțe la pretențiile sale teritoriale. În Rusia, sprijinul pentru continuarea războiului scade, iar mai mult de jumătate din populație pledează pentru negocieri de pace cu Ucraina, scrie The Moscow Times.
Decizia președintelui american Donald Trump de a îngheța finanțarea programelor de ajutor pentru alte țări a afectat eforturile internaționale de a trage Rusia la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina, transmite Reuters. Potrivit agenției de presă, mai multe proiecte ale Procuraturii Generale a Ucrainei, care se ocupau cu colectarea dovezilor, riscă să fie întrerupte. Finanțarea a fost blocată pentru cinci din șase proiecte de acest fel, scrie Reuters, precizând că agențiile americane implicate erau USAID și Biroul pentru combaterea traficului de droguri și asigurarea ordinii publice. Înghețarea finanțării a dus la întreruperea activității unor experți internaționali și a afectat organizațiile neguvernamentale ucrainene implicate în documentarea crimelor de război, constată agenția Reuters.
Țările europene negociază capturarea masivă a navelor care transportă petrol rusesc prin Marea Baltică, dezvoltând baze legale pentru acest demers, informează Politico. Potrivit publicației, printre propunerile discutate se numără utilizarea dreptului internațional de a captura nave care încalcă normele ecologice sau anti-piraterie. Realizarea acestor planuri ar putea întâmpina obstacole, inclusiv represalii din partea Rusiei și costuri financiare ridicate, notează Politico. Aceeași publicație amintește că anul trecut, aproximativ 40% din vânzările de petrol ale Rusiei au fost realizate prin intermediul flotei clandestine din Marea Baltică, care include aproximativ 600 de nave.
Înainte de alegerile federale, cancelarul social-democrat Olaf Scholz și candidatul creștin-democrat, Friedrich Merz, s-au confruntat într-un duel TV de 90 de minute, transmite In Franken. Migrația și economia au dominat discuțiile, Merz criticând politica de azil a lui Scholz și promițând o abordare mai fermă, comentează publicația. Scholz a subliniat progresele în politica de azil, dar și-a exprimat dezacordul față de planurile conservatorilor de a respinge migranții la graniță, scrie In Franken, amintind că Uniunea Creștin-Democrată susține această inițiativă de rând cu partidul de extrema dreaptă Alterntiva pentru Germania. În ceea ce privește economia, conservatorul Friedrich Merz a acuzat guvernul de o percepție eronată, menționând un număr mare de falimente, în timp ce Scholz a subliniat succesul ratei scăzute a șomajului, subliniază publicația. Dezbaterea a marcat începutul fazei finale a campaniei electorale, marcată de un avantaj semnificativ în sondaje a creștin democraților în fața social-democraților cancelarului Oaf Scholz, conchide In Franken.
Times of Israel transmite că aripa militară a grupării Hamas a anunțat suspendarea temporară a procesului de eliberare a ostaticilor israelieni, invocând nerespectarea de către Israel a condițiilor acordului de încetare a focului. Printre încălcările semnalate se numără întârzierea reîntoarcerii persoanelor strămutate în nordul Fâșiei Gaza, atacurile asupra acestora și obstacolele în livrarea ajutorului umanitar, precizează publicația. Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a condamnat dur decizia Hamas, considerând-o o încălcare gravă a acordului, notează același ziar. Conform acordului de încetare a focului din 15 ianuarie, Israelul a început să-și retragă trupele din Gaza și să elibereze prizonieri palestinieni, amintește Times of Israel.