Social

Pericol pe râuri și lacuri! Salvatorii trag un semnal de alarmă

Temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la formarea unui strat subțire de gheață pe râurile și lacurile din Republica Moldova, însă specialiștii avertizează că acesta nu este suficient de gros pentru a susține greutatea unei persoane. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația asupra pericolelor pe care le prezintă deplasarea sau desfășurarea unor activități recreative pe suprafața înghețată a bazinelor acvatice.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 11-17 februarie 2025, formațiunile de gheață se vor menține pe anumite sectoare ale râurilor Nistru și Prut, dar și pe râurile mici și lacurile din țară. Cu toate acestea, temperaturile oscilante fac ca stratul de gheață să fie fragil și instabil.

Salvatorii recomandă evitarea deplasării pe gheață, mai ales că, în multe locuri, grosimea acesteia nu atinge cel puțin 10 cm, valoarea minimă necesară pentru siguranță. De asemenea, pescarii sunt îndemnați să renunțe la pescuitul pe gheață, deoarece aceasta poate ceda în orice moment. În cazul în care se optează totuși pentru această activitate, se recomandă pescuitul doar pe lacuri amenajate cu stații de salvare, purtarea unei veste de salvare și folosirea unei frânghii de 15-20 de metri pentru siguranță.

Părinții sunt sfătuiți să își supravegheze atent copiii și să le interzică accesul în apropierea lacurilor și râurilor înghețate.

Cum să acționezi în caz de prăbușire sub gheață

Dacă o persoană cade în apă, specialiștii recomandă:

Statistici

Anul trecut, 12 persoane și-au pierdut viața după ce au căzut în lacuri sau râuri înghețate, printre care și doi minori.

Salvatorii îndeamnă populația să evite deplasarea pe gheața subțire și să respecte măsurile de siguranță. În caz de urgență, cetățenii sunt sfătuiți să apeleze imediat Serviciul 112.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult