Femeile din Republica Moldova câștigă mai puțin decât bărbații: cauze, soluții și inițiative pentru egalitate
Femeile din Republica Moldova câștigă, în medie, cu peste 15% mai puțin decât bărbații. Discrepanța este și mai accentuată în cazul femeilor care au responsabilități legate de îngrijirea copiilor. Potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii, această diferență salarială este predominantă în sectorul privat, în timp ce în sectorul public remunerațiile sunt egale. La nivel global, decalajul salarial dintre femei și bărbați ajunge la aproximativ 20%, ceea ce arată că problema persistă și în alte țări.

Lipsa transparenței privind grilele salariale, oportunitățile limitate de avansare și structura salarială sunt printre cauzele principale ale diferenței de remunerare, explică experta în politici de gen, Alina Andronache. Potrivit acesteia, angajații trebuie să cunoască cum se calculează salariul, pe ce criterii este stabilit și cum poate fi comparat cu plata altor angajați care fac muncă similară.
„Există și alte practici care contribuie la discriminare, cum ar fi solicitarea în CV a statutului social (dacă ești căsătorit sau câți copii ai) sau cererea istoricului salarial de la fostele locuri de muncă. Aceste aspecte influențează direct inechitatea salarială”, a spus experta la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
Alina Andronache a spus că există și unele cauze indirecte, care contribuie la acest fenomen, și anume faptul că unele femei își asumă mult mai multe responsabilități casnice, inclusiv îngrijirea copiilor: „*Acest lucru reduce oportunitățile lor de a urma cursuri, de a lucra ore suplimentare și de a avansa în carieră. Concediile de maternitate și cele de îngrijire a copilului determină absența femeilor de pe piața muncii pentru perioade mai lungi, iar reintegrarea este mai dificilă. Lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor și a altor mecanisme de sprijin agravează această situație”, explică Andronache.
Educația și transparența – soluții pentru egalitate salarială
Schimbarea mentalităților și promovarea unei educații incluzive sunt esențiale în combaterea discriminării salariale, susține Alina Andronache: „Angajatorii trebuie să înțeleagă că statutul familial nu ar trebui să influențeze deciziile de angajare sau salarizare”.
Experta atrage atenția asupra unor măsuri internaționale care ar putea fi implementate și în Republica Moldova printre care: interzicerea solicitării statutului social și a numărului de copii în CV-uri, o practică deja aplicată în Uniunea Europeană, eliminarea cererii istoricului salarial din trecut și transparența salarială, astfel încât angajații să aibă acces la grilele de salarizare din cadrul companiei.
Campania „Zero diferență, 100% transparență”
Pentru a crește conștientizarea asupra acestui fenomen, autoritățile au lansat campania „Zero diferență, 100% transparență”, care are mai multe obiective:
- informarea angajaților despre drepturile lor și prevederile legale existente.
- sensibilizarea autorităților cu privire la măsurile necesare pentru reducerea diferențelor salariale.
- oferirea de recomandări angajatorilor pentru promovarea egalității salariale.
Campania este implementată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în colaborare cu UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei și Biroului de Cooperare al Elveției. Aceasta se desfășoară în mediul online și se va încheia pe 27 februarie, când este marcată Ziua Egalității Salariale în Republica Moldova.
Conform calculelor pentru anul precedent, femeile trebuie să lucreze în medie cu 58 de zile mai mult decât bărbații pentru a obține același venit anual.