Social

13 instituții de învățământ au fost închise în anul curent de studii, din cauza lipsei elevilor

13 instituții de învățământ au fost închise în anul de învățământ 2022-2023 din cauza lipsei de elevi, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Cele mai multe școli s-au închis în raioanele Rezina, Drochia, Hîncești și Basarabeasca. Demografii spun că populația în sate scade dramatic.

În perioada anilor 2012-2021 în Republica Moldova au fost închise 178 de instituții de învățământ, iar anul trecut au fost închise încă 13 școli a precizat pentru Radio Moldova, șeful Direcției învățământ general, Valentin Crudu. Potrivit reprezentantului Ministerului Educației și Cercetării, deciziile de a închide aceste instituții de învățământ au fost luate de către autoritățile locale din raioanele Rezina, Drochia, Hâncești, Basarabeasca, Florești precum și din localitățile altor raioane.

„Toate deciziile privind reorganizarea sau lichidare instituțiilor, conform Codului educației Art.21, aparține autorităților publice locale care are calitatea de fondator, sunt închise după datele BNS, șapte școli primare, cinci gimnazii și o școală autospecială”, a spus Valentin Crudu.

Cu șase ani în urmă gimnaziul din satul Fârlădeni, raionul Hâncești a fost transformat în școală primară, iar în 2022 s-a transformat în grădiniță din cauza lipsei de copii a menționat pentru postul nostru de radio o profesoară de clasele primare din localitate, care a preferat să-i păstrăm anonimatul. Pentru că școala în care activa s-a închis, astăzi, profesoara lucrează într-o școală din satul vecin.

„Au închis-o din motiv că nu sunt copii, când m-am dus nu m-am eliberat, dar m-am transferat și mi-au spus așa, în caz că se întoarce școala înapoi aveți dreptul de a vă întoarce”, a spus profesoara.

Închiderea școlilor este cauzată de reducerea populației atât în mediul urban cât și în cel rural, spune demograful Valeriu Sainsus. Potrivit acestuia, în următorii ani peste o sută de sate, care anterioar aveau mii de locuitori, ar putea avea o populație de doar câteva sute de locuitori sau chiar să dispară ca și comunități. Demograful mai afirmă că potențialul de reproducere a oamenilor din sate este destul de redus.

„Populația rurală ca și populația urbană, în egală măsură este antrenată în migrație. Tinerii care rămân în Republica Moldova, în sate, sunt destul de puțini numerici. Din perspectivă demografică rămân foarte încrezut că la următoarea etapă o sută – 150 de sate din Republica Moldova ar putea rămâne fără populație”, a conchis Valeriu Sainsus.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în prezent în Republica Moldova activează 1218 instituții de învățământ. În anul de studii 2021-2022 în instituțiile de învățământ primar și secundar general, au fost școlarizați 336 de mii 713 elevi, iar în 2022-2023 cu aproximativ 2000 de elevi mai puțin.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult