Gaze naturale pentru regiunea transnistreană: Moldovagaz cumpără pentru a doua zi consecutiv de pe Bursa Română
Livrările de gaze către regiunea transnistreană continuă, însă nu prin compania maghiară MET, așa cum era prevăzut inițial, ci prin achiziții realizate de Moldovagaz de pe Bursa Română de Mărfuri. Potrivit companiei, la data de 12 februarie, Moldovagaz a procurat aproximativ 2,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu livrare astăzi, 13 februarie, pentru consumatorii din stânga Nistrului.

Pentru a doua zi consecutiv Moldovagaz procură gaze naturale de pe Bursa Română și le livrează către stânga Nistrului. Compania precizează că gazele sunt procurate din sursele financiare ale Tiraspoltransgaz.
Ce trebuia să urmeze pe 13 februarie?
Anterior, compania maghiară MET Group a confirmat că este pregătită să efectueze livrări de gaze naturale în Republica Moldova, însă acestea pot avea loc doar dacă Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina permite tranzitul. Cei din urmă au confirmat pentru Teleradio-Moldova că negociază cu MET.
În urma refuzului administrației de la Tiraspol de a accepta un ajutor european de 60 de milioane de euro, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o derogare de la legislația actuală, permițând livrările de gaze către regiunea transnistreană printr-un trader european. Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), începând cu 13 februarie, Tiraspolul urma să primească zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze, iar orice volum suplimentar - supus impozitării de către autoritățile de la Chișinău.
Livrările urmau să fie realizate de compania MET Gas and Energy Marketing AG, trader activ pe piața europeană de gaze, și achitate de JNX General Trading L.L.C., din Dubai. Gazul urma să fie adus la frontiera Republicii Moldova și transportat către regiunea transnistreană printr-un acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Context: Criza gazelor în regiunea transnistreană
Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, afectând în special stânga Nistrului, unde autoritățile separatiste primeau anterior gaze gratuite din Rusia.
Pe 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă țării noastre un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale, iar Guvernul a aprobat împrumutul a 3 milioane de metri cubi de gaze către regiunea transnistreană, pentru a menține presiunea necesară în conducte până la 31 ianuarie.
Începând cu 1 februarie și până pe 10 februarie, în regiune au fost livrate gaze procurate dintr-un grant european pentru nevoile populației și producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan.