MAE: Centrul rus de Știință și Cultură rămâne deschis, iar procedurile privind sistarea activității vor dura
Centrul rus de Știință și Cultură din Chișinău rămâne deschis, iar procedurile prin care activitatea acestuia ar urma să fie sistată vor dura. Precizările au fost făcute de Ministerul Afacerilor Externe, la o zi după ce diplomația de la Chișinău a decis denunțarea unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale. Această acțiune de răspuns la o nouă violare a spațiului aerian al Republicii Moldova va duce la sistarea centrului rus, despre care autoritățile moldovene susțin că ar fi al agenților ruși de influență. Decizia a fost criticată de opoziția pro-rusă, dar salutată în mediul experților.

Închiderea Centrului rus de Știință și Cultură din Chișinău este o acțiune necesară pentru a proteja interesul național și nu este nicidecum o desconsiderare a culturii sau a limbii ruse, a ținut să precizeze premierul Dorin Recean. Vorbind într-o emisiune la Jurnal TV, șeful Executivului a subliniat că activitățile desfășurate de acest centru depășeau sfera culturală, implicând acțiuni care afectau securitatea națională.
„Acela nu era un centru de cultură, acela era un centru cu agenți de influență. Tuturor celor care plâng atât de mult, vreau să le spun că Republica Moldova nu are ceva împotriva culturii ruse, nu are ceva împotriva limbii ruse. Republica Moldova are de pus în fața mesei interesul național și ceea ce este foarte important este ca Rusia să respecte Republica Moldova, să respecte moldovenii și să nu-și trimită agenții de influență deghizați în actori de cultură”, a declarat premierul.
Închiderea Centrului rus de Știință și Cultură este o decizie așteptată, a notat expertul Ștefan Bejan la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. El a remarcat faptul că politicienii pro-ruși și neutraliști, precum Igor Dodon sau Irina Vlah, au evitat să vorbească despre dronele rusești, în timp ce Partidul Socialiștilor a condamnat închiderea centrului rus, ceea ce este ipocrizie curată, mai spune Ștefan Bejan. Totodată el susține că există premise ca ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, să plece.
„Această amânare, care tot are loc de ceva timp, de fapt spune că Ozerov ar trebui să plece. În diplomație nu există, nu se practică refuzul. Și faptul că până în prezent nu a fost chemat să depună acele scrisuri de acreditare, de fapt i s-a dat de înțeles că nu este dorit la Chișinău. Da, vedem că Chișinăul prinde din ce în ce mai mult la curaj. Această decizie cu închiderea Centrului Cultural Rus este o decizie binevenită și întârziată, din punctul meu de vedere. Am așteptat ca și azerii să închidă Centrul Cultural Rus din Baku, ca să îl închidem și noi. Noi știm cu toții că acest centru este de fapt un loc de unde să dau instrucțiuni și indicații reprezentanților sau acoliților lui Putin aici la Chișinău”, a spus Ștefan Bejan.
Acest centru pe parcursul timpului a promovat ideologia de stat a Federației Ruse în țara noastră, susține analistul politic și fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu.
„În condițiile în care Federația Rusă încalcă flagrant solidaritatea Republicii Moldova, închiderea acestui centru era absolut justificată și Guvernul Republicii Moldova a luat această decizie în baza unor argumente foarte serioase. Da, desigur, noi am denunțat Acordul din 1998, care stipula activitatea acestui centru și în acel moment cum a dispărut acest acord, centrul mai mult nu are o bază juridică pentru funcționare”, a menționat Anatol Țăranu.
Anunțul privind sistarea activității Centrului rus a fost făcut joi, 13 februarie, de Ministerul Afacerilor Externe, după convocarea de urgență a ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
Republica Moldova nu este singura țară în care urmează să fie închis Centrul rus de Știință și Cultură. În martie 2022, Guvernul Sloveniei a anulat un acord cu Rusia privind centrele științifice și culturale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a închis Centrul Științific și Cultural Rus din Ljubljana. În februarie 2023, a fost sistată și activitatea Centrului rus de Cultură și Știință de la București. Iar recent, autoritățile din Azerbaidjan au sistat activitatea Centrului cultural rus din Baku, în contextul în care sistemele rusești de apărare antiaeriană au lovit un avion azer aflat în zbor, provocând moartea a 38 de persoane. Printre țările în care s-a mai discutat despre sistarea Centrelor Culturale Ruse sunt Cehia și Germania. La Berlin, autoritățile germane sunt sub presiune din ce în ce mai mare de a închide Casa Rusă, pe fondul îngrijorărilor că aceasta nu ar fi decât un paravan pentru spionii Kremlinului și propagandă.