Gaze pentru regiunea transnistreană // Noua schema de livrare ar relua finanțarea regimului separatist - expert
Regiunea transnistreană a început să primească din 14 februarie gaze naturale prin intermediul traderului european MET. Finanțarea este asigurată de o companie din Dubai, dar pretinsa administrație de la Tiraspol vorbește despre un credit rusesc. Gazele sunt livrate prin România și Ucraina, iar la frontiera cu Republica Moldova sunt preluate de Moldovagaz și distribuite pe malul stâng al Nistrului. Guvernul de la Chișinău susține că această soluție pe care a ales-o Tiraspolul respingând ajutorul european nu rezolvă problema pe termen lung, dar a permis livrarea gazelor pentru a evita o criză umanitară. Experții cred însă că, astfel, Rusia și-ar perpetua influența în regiunea separatistă pe care o controlează.

Cum ajunge gazul în regiunea transnistreană?
Compania maghiară MET a anunțat că livrările de gaze au fost posibile datorită contribuției operatorilor de sisteme de transport relevanți din Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova. În schimb, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că aprovizionarea regiunii a fost posibilă datorită asistenței de credit rusești și implicării echipei Ministerului Energiei din Federația Rusă.
Operatorul ucrainean de transport al gazelor a precizat pentru Teleradio-Moldova că nu face parte din niciun acord privind furnizarea de gaze către stânga Nistrului. „Vedem că de la 14.02 a început fluxul de gaze din România prin noi către R. Moldova. Nu știm unde este transportat mai departe acest gaz.”
În același timp, Moldovagaz informează că livrările de gaze naturale de către compania MET „facilitează rezolvarea problemei aprovizionării curente pe parcursul lunii februarie 2025. S.A. „Moldovagaz” este concentrată asupra rezolvării acestei probleme la un nivel exclusiv profesional”.
Livrările au fost autorizate prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care a permis S.A. Moldovagaz să încheie contracte de vânzare-cumpărare a gazelor naturale pentru a fi livrate către SRL Tiraspoltransgaz, dar cu achitarea în avans a plăților, inclusiv de transport.
Guvernul a subliniat însă că nu este un acord cu Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Executivului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe.
„Pentru noi a fost extraordinar de important ca să stabilim regulile jocului din start. Noi am reieșit din ideea de a nu lăsa oamenii din regiunea transnistreană să înghețe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
Vodă a subliniat totuși că soluția ideală ar fi fost ca Tiraspol să accepte ajutorul european și să îndeplinească condițiile cerute.
Guvernul monitorizează consumul de gaze din regiune și va impune taxe dacă volumul utilizat va depăși nivelul stabilit, a dat asigurări premierul Dorin Recean.
„Avem o estimare că, până în trei milioane de metri cubi, industria mare fie nu funcționează, fie funcționează în regim foarte limitat. Dacă s-ar consuma mai mult, ar însemna că anumite industrii ar începe să lucreze. Iată în momentul în care vedem produsele celea pe malul drept, e momentul în care vom impozita”, a explicat premierul la o emisiune de la Jurnal TV.
Expert: „Rusia reia finanțarea regimului separatist”
Guvernul ar fi trebuit să insiste mai mult ca regiunea transnistreană să accepte ajutorul UE, a afirmat expertul în energetică Eugen Muravschi la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
„Ceea ce a făcut până la urmă Guvernul, a permis Rusiei să reia finanțarea regimului separatist de la Tiraspol”, a spus Muravschi precizând însă că motivația Guvernului este oarecum clară - de a nu lăsa oamenii din stânga Nistrului să înghețe și dependența de Centrala de la Cuciurgan prin care mai trece deocamdată curentul electric importat din România.
Aranjamentul totuși generează incertitudini, sugerează expertul. „Rusia le-a promis un fel de împrumut, ceea ce stârnește semne de întrebare cum anume va transfera banii în regiunea transnistreană, dacă va ocoli cumva sistemul bancar moldovenesc sau dacă va face acest lucru cu permisiunea autorităților de la Chișinău, ceea ce ar fi straniu. Acum avem o companie ungară care este plătită de o companie din Dubai, practic o companie offshore, care plătește pentru acest gaz, iar compania ungară îl livrează până în Republica Moldova. Mai departe, de la granița cu Moldova, Moldovagaz îl trimite în stânga Nistrului”.
Fostul deputat Alexandr Slusari a afirmat, dar fără a prezenta probe, că noul mecanism de achiziție a gazelor ar permite regiunii transnistrene să-și mențină industria în funcțiune și să beneficieze de tarife reduse.
„Varianta procurării gazului de pe Bursa Română cu achitări directe Tiraspoltransgaz-Moldovagaz nu era bună pentru escroci. A fost achitat TVA în bugetul Republicii Moldova, tranzacția era transparentă. Acum a fost repornit jocul tradițional care durează de 34 de ani”, a declarat Slusari.
El mai afirmă că această schemă menține influența Moscovei în regiune: „Volumul comandat este suficient pentru întregul consum al regiunii, inclusiv industria și fermele de criptovalută. Tarifele simbolice industriale nu se vor schimba”, a adăugat Slusari.
În 2022, când Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică similară, după ce Gazprom a decis să diminueze volumul de gaze livrate Republicii Moldova, fostul ministru Spînu declara că 3,2 milioane ar fi un volum suficient pentru a asigura necesitățile cetățenilor, inclusiv încălzirea și producția de energie electrică, dar și pentru menținerea proceselor tehnologice la companiile din regiune, inclusiv la uzina metalurgică (MMZ), însă fără ca acestea să funcționeze la capacitate normală.
Contextul crizei gazelor în regiunea transnistreană
Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat complet livrările de gaze către Republica Moldova, afectând în special malul stâng al Nistrului, unde administrația separatistă primea anterior gaze gratuite din Rusia.
Pe 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze, iar Guvernul a aprobat împrumutul a trei milioane de metri cubi către regiunea transnistreană, pentru menținerea presiunii în conducte până la 31 ianuarie. Între 1 și 10 februarie, în regiune au fost livrate gaze procurate din acest grant european, destinate exclusiv consumului casnic și producției de energie la Centrala de la Cuciurgan.
Pe 11 februarie, conform deciziei CSE, regiunea a primit pe împrumut 3 milioane de metri cubi. Ulterior, pe 12 și 13 februarie, Moldovagaz a achiziționat gaze de pe Bursa Română, achitate direct de Tiraspoltransgaz. Începând cu 14 februarie, livrările sunt realizate prin traderul european MET.