Agricultorii nu fac coadă pentru a beneficia de subvenții ce țin de lucrările de îmbunătățire a calității solului
Agricultorii nu fac coadă la depunerea dosarelor pentru a beneficia de subvenții în avans pentru proiectele investiționale privind lucrările de îmbunătățire a calității solului. Principalul impediment sau de ce fermierii nu vor să aplice la aceste subvenții este lipsa mijloacelor financiare disponibile, pe care să le investească și mai apoi să își recupereze banii, obținând aceste subvenții, susține agricultorul și expertul în domeniu, Vasile Mîrzenco.

„Sunt tehnologii cunoscute pentru fermierii noștri. Să semeni iarbă între rânduri și să îngrijești de iarbă, trebuie poate irigată încă, până ea se prinde și sunt cheltuieli. Termenii de aplicare sunt restrânși, știți? Asta iar e o problemă. Mai întâi trebuie agricultorul să investească și pe urmă să-și recupereze banii. Și această modalitate este nemotivantă pentru fermier. Pentru că, în primul rând, în majoritatea cazurilor, fermierii nu au bani disponibili ca să facă această investiție”, susține Mîrzenco
Doctorul în științe agricole, profesor cercetător, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Boris Boincean, spune că pentru ameliorarea, conservarea și protecția solului sunt necesare măsuri complexe, care au nevoie de timp. Potrivit lui, reabilitarea unui centimetru de sol necesită zeci de ani.
„Ceea ce se dă pe degeaba, aceia ce se duce pe degeaba, se consideră că natura are permanent, natura ne asigură produse alimentare, dar, în ultimul timp, situația s-a schimbat. Pe parcursul ultimilor decenii, noi am supra-chimizat, am supra-chimizat agricultura. Foarte mult chimie folosim, în combaterea bolilor, dar în defavoare la respectarea asolamentului. Noi compensăm, dacă vorbim în alt mod, compensăm lipsa asolamentului, o compensăm cu exces de chimie, cu exces de arătură, cu exces de irigare, sau alte aspecte care sunt foarte importante, dar orice trebuie abordat în ansamblu, sistemic”, a precizat Boris Boincean.
Precizăm că, doar un singur dosar a fost depus pentru a beneficia de subvenții în avans pentru proiectele investiționale privind lucrările de îmbunătățiri funciare, ameliorare și protecție a solului, a declarat directoarea adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”, de la postul nostru de radio.
Totodată, agricultorii mai au timp să solicite asemenea subvenții până pe 28 februarie, când expiră termenul limită. Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 de mii de lei. Acestea vor fi acordate pentru activitățile ce țin de: prevenirea și combaterea eroziunii solului; ameliorarea chimică a solurilor; conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.