Revista presei // Un fost petrolist va prelua funcția de ministru al Energiei; Blindate noi pentru Armata Națională
Presa din RM își focalizează atenția asupra candidaturii înaintate de premierul Dorin Recean pentru funcția de ministru al energiei. Instituțiile de presă scriu și despre dotarea Armatei Naționale cu 29 de blindate noi, echipate cu armament care poate fi folosit la doborârea dronelor de la distanță mică. Tot din mass-media aflăm de ce CEC respinge referendumul propus de fosta guvernatoare găgăuză Irina Vlah privind neutralitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova se pregătește pentru deschiderea negocierilor cu UE pe primul grup de capitole, în perioada Președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, scrie Radio Chișinău, citând-o pe viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, aflată la Varșovia. Analistul politic Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” că deschiderea negocierilor de aderare în timpul președinției poloneze reprezintă o oportunitate majoră, Polonia fiind un susținător constant al cauzei europene a Republicii Moldova. „Polonia a trecut prin procese similare cu cele ale Republicii Moldova și ale altor state post-comuniste, astfel că înțelege foarte bine vulnerabilitățile și provocările cu care ne confruntăm în procesul de integrare europeană și cât de important este pentru noi să începem în sfârșit negocierile pentru capitolele de aderare.
TV8 constată că după mai bine de 30 de ani de ani în care Armata Națională a fost dotată doar cu blindate la mâna a doua, ieri, a intrat în posesia a 29 de vehicule noi. Este vorba de o donație a Statelor Unite, evaluată la aproape nouă milione de dolari. Mașinile de luptă, echipate cu mitraliere și lansatoare de grenade, vor fi folosite, în mare parte, pentru instruirea celor din brigada cu destinație specială „Fulger”, precizează postul de televiziune. TV8 îl citează pe ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, care a atras atenția că armamentul din dotarea vehiculelor militare poate fi folosit și la doborârea dronelor:„ mitralierele din dotare au capacitatea să lupte cu dronele la distanță mică”, precizează ministrul.
Blindatele donate de SUA vor fi utilizate de militarii Batalionului cu Destinație Specială „Fulger" în cadrul exercițiilor naționale și internaționale, conform specificului unității, notează Moldova 1. „Republica Moldova are nevoie de un sistem robust de apărare pentru asigurarea păcii și securității pentru ca cetățenii să se simtă protejați, să-și poată duce viața liniștit”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Mai multe publicații comentează inițiativa fostei bașcane a Găgăuziei, Irina Vlah, privind neutralitatea RM. CEC a respins inițiativa Irinei Vlah privind un referendum despre neutralitate. „Pentru ce să întrebăm cetățenii despre ceva deja stipulat în Constituție?” – titrează Veridica. Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea desfășurării unui referendum privind neutralitatea R. Moldova, depusă de Partidul „Inima Moldovei”, al fostei guvernatoare găgăuze Irina Vlah. „Noi, prin referendum consultativ, vrem să știm poziția oamenilor. Ei sunt de acord că statutul de neutralitate al Republicii Moldova să fie recunoscut la nivel internațional? Și - oamenii sunt de acord că Republica Moldova nu trebuie să fie parte a blocurilor militare?”. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a explicat că ceea ce e supus consultării populare este deja prevăzut în Constituție. „În mod normal, dacă noi avem prevăzut în Constituție statutul de neutralitate al Republicii Moldova, o întrebare inversă ar trebui să fie „haideți să renunțăm la neutralitate?” Pentru ce să întrebăm cetățenii Republicii Moldova despre ceva deja prevăzut și stipulat în constituție”, a declarat Pavel Postică.
Un fost petrolist va prelua funcția de ministru al Energiei, titrează Bani.md, după ce ieri, premierul Dorin Recean a propus președintei Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării, notează autorul articolului. Prioritățile de bază ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a R.Moldova, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife, menționează portalul bani.md. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău, atrage atenția publicația citată.
Agora publică date din CV-ul candidatului la funcția de ministru al energiei, potrivit căruia Dorin Junghietu a absolvit studiile de licență și master în Științe exacte și inginerie chimică la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești. De asemenea, acesta a realizat un master în științe politice și administrarea conflictelor la Universitatea din Aberdeen din Marea Britanie, notează sursa citată. Anul trecut, Dorin Junghietu a fost la un pas de a prelua conducerea Moldovagaz, după ce a câștigat concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație al companiei, notează publicația.
Iar Europa Liberă anunță lansarea din 25 februarie a unui nou sezon al „Laboratorului social”, unde pe parcursul a opt episode va încerca să răspundă la întrebarea dacă Educația bună trebuie să doară? În discuții cu elevi, părinți, profesori, psihologi, formatori și autorități autorul proiectului încearcă să afle cât de răspândită este violența din partea pedagogilor în școlile și grădinițele din R. Moldova și unde este granița dintre educație și violență? „Pornesc această analiză de la istoriile unor oameni reali, elevi și părinți, care au trecut prin situații de abuz în școlile din R. Moldova. Dar nu mi-am propus să spun doar niște istorii cu personaje pozitive și negative. Ceea ce mi-am propus prin aceste discuții, e să înțelegem cum se simte fiecare parte implicată, ce explicații are și ce soluții propune. Cum se simte un elev la care se țipă, dar un profesor care ajunge să țipe? Am discutat și cu psihologi ca să vedem unde e granița dintre educație și violență, ce percepem a fi educație și ce credem că este violență”, punctează autoarea proiectului, Victoria Coroban.