Revista presei internaționale // Zelenski se confruntă cu cea mai dură bătălie politică de la începutul războiului; Alegeri parlamentare anticipate în Germania
În această zi de 24 februarie se împlinesc trei ani de la declanșarea războiului ruso-ucrainean la scară largă, iar presa internațională își focalizează atenția asupra eforturilor internaționale de a pune capăt conflictului militar. Impactul alegerilor parlamentare din Germania e o altă temă abordată de presa străină.

Liderul ucrainean, Volodim Zelenski, se confruntă cu cea mai dură bătălie politică de la începutul războiului, constată Financial Times. Sarcina lui Zelenski nu mai este să convingă lumea, ci să o mențină de partea Ucrainei, notează publicația.
Azi 24 februarie, când se împlinesc trei ani de la invadarea Ucrainei la scară largă, în capitala țării va avea loc un summit al partenerilor Kievului la care sunt așteptați lideri din diferite țări, în special din Europa, transmite presa ucraineană. Potrivit Ukrinform, în primele ore ale dimineții, la Kiev au sosit șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa. Aceștia au fost întâmpinați la gară de șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak, și ministrul de externe, Andrii Sibiha. Ukrinform precizează că la summit-ul de azi vor participa lideri din 13 țări, în special din nordul Europei, iar alți 24 vor participa prin videoconferință.
După trei ani de război la scară largă declanșat de Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, e dispus să demisioneze dacă acest pas al său ar ajuta la obținerea păcii durabile sau la aderarea Ucrainei la NATO, transmite ABC News. Zelenski a admis o asemenea posibilitate răspunzând la o întrebare a corespondentului ABC într-o conferință de presă ținută la Kiev. Șeful statului a semnalat însă că SUA ar putea forța încheierea unui „armistițiu” în favoarea Rusiei și a spus că nu va accepta niciun acord de încetare a focului fără garanții de securitate pentru Ucraina. Zelenski a a negat în același timp că Ucraina ar datora SUA 500 de miliarde de dolari precum afirmă preedintele american Donald Trump precizând că ajutoarele americane au fost oferite până acum sub formă de granturi, nu de împrumuturi, mai scrie ABC News.
Președintele SUA, Donald Trump, speră să obțină un acord pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina deja în această săptămână, transmite Moscow Times, făcând referire la declarațiile secretarului de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. Trump a anunțat o nouă etapă de discuții între delegațiile americană și rusă privind încetarea războiului pentru 25 februarie, amintește publicația. În același timp, liderul american a menționat că negocierile pentru încetarea războiului ar putea avea loc fără participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece acesta nu ar face decât să îngreuneze încheierea unui acord, precizează Moscow Times. Retorica lui Trump și a susținătorilor săi împotriva lui Zelenski a devenit virulentă în contextul intensificării contactelor liderului de la Casa Albă cu Putin, precum și al primelor discuții între delegațiile americană și rusă de la începutul războiului, care au avut loc pe 18 februarie în Arabia Saudită. Trump l-a acuzat pe Zelenski că a blocat semnarea semnarea unui acord prin care Statele unite ar obține acces la metale prețioase ale Ucrainei în schimbul sprijinului militar ucrainean, amintește publicația.
La alegerile parlamentare anticipate din Germania, blocul Uniunii Creștin Democrate și celei Creștin Sociale condus de Friedrich Merz a ocupat primul loc cu peste 28% din voturi, transmite Die Welt . Potrivit publicației, Partidul de extrema dreaptă „Alternativa pentru Germania” (AfD) a obținut aproape 21% din sufragii, cel mai bun rezultat din istorie, iar „Social-democrații” lui Olaf Scholz au ocupat locul al treilea cu 16,4%, cel mai slab rezultat din istoria formațiunii. Au mai intrat în parlament „Verzii” care au obținut 11,6% și „Stânga” care a acumulat 8,8%, informează cotidianul german și notează în același timp că formațiunea de extrema stângă condusă de Sara Wagenknecht și Partidul Liberal Democrat nu au trecut pragul electoral de 5%.
BBC anticipează cum ar putea arăta viitoarea coliție de guvernare de la Berlin. Potrivit serviciului britanic de presă, liderul conservatorilor Friedrich Merz, este principalul candidat pentru funcția de cancelar. Merz speră să formeze un guvern de coaliție până la Paște, pe 20 aprilie, deși recunoaște că acest lucru nu va fi ușor. Coaliția cu „Alternativa pentru Germania” (AfD) este exclusă, iar cel mai probabil scenariu e crearea unei alianțe de guvernare a creștin-democraților cu social-democrații și verzii, conchide BBC.
Friedrich Merz, candidatul CDU/CSU pentru funcția de cancelar al Germaniei, a declarat după alegeri postul NTV că scopul său în politica externă este atingerea independenței țării față de Statele Unite. El a afirmat că, inițial, nu ar fi crezut că va spune asta vreodată, dar că situația s-a schimbat după declarațiile recente ale președintelui american Donald Trump la adresa omologului său ucrainean. Merz a subliniat că, în opinia sa, o mare parte a americanilor sunt „în mare măsură indiferenți” față de soarta Europei. Politicianul a adăugat în același interviu că prioritățile sale sunt consolidarea Europei și realizarea independenței față de SUA.
Miliardarul Elon Musk a prezis o victorie a partidului de extremă dreapta Vox la următoarele alegeri din Spania într-un mesaj pe platforma X, dar sondajele recente arată că partidul nu este încă acolo, transmite Euractiv. La începutul acestei luni, premierul spaniol Pedro Sánchez a lansat un atac usturator asupra a ceea ce el a descris drept „tehnocrați” care încearcă să conducă lumea, fără a-i numi direct, pe Musk și proprietarul Meta, Mark Zuckerberg, observă publicația. Tot Musk a fost criticat pe scară largă pentru că a sprijinit în mod clar partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în perioada premergătoare alegerilor din Germania, notează Euractiv.
Opt moduri în care Elon Musk i-a indus în eroare pe americani cu privire la cheltuielile guvernamentale – titrează CNN. Elon Musk a indus publicul în eroare în mod repetat cu privire la cheltuielile federale, în timp ce joacă un rol principal în efortul președintelui Donald Trump de a reduce aceste cheltuieli, constată CNN. Promovarea unui videoclip despre USAID și celebrități, este unul din falsurile identificate de jurnaliști. În timp ce administrația Trump a lucrat pentru a desființa Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Musk a distribuit o postare a unui utilizator X care susținea că „USAID a cheltuit bani pentru a finanța călătoriile celebrităților în Ucraina, totul pentru a crește popularitatea lui Zelenski în rândul americanilor”.