Economic

61 de antreprenori din țară au beneficiat de granturi în valoare totală de peste 40 de milioane de lei. În ce sectoare vor fi investiți banii

61 de antreprenori din diverse domenii au beneficiat astăzi de granturi în valoare totală de peste 40 de milioane de lei. Finanțarea este nerambursabilă și este oferită de Guvern, Uniunea Europeană și Banca Mondială prin diverse programe. Antreprenorii provin din mai multe sectoare, precum agricultura sau construcțiile.

Beneficiarii de granturi spun că vor folosi aceste resurse pentru a-și eficientiza și dezvolta afacerile. Mulți dintre ei au precizat că își vor procura echipamente noi.

„Suntem companie farmaceutică și acest ajutor îl vom folosi, deja îl folosim, să spunem așa, în reutilarea noii fabrici care am construit-o la Comrat și se procură, acum sunt deja comenzile făcute, două utilaje de producere, unul de forme farmaceutice solide, capsule și al doilea de forme lichide, soluții, siropuri pentru uz intern”.

„În compania noastră ne ocupăm cu agricultura, facem legume, struguri, avem un depozit frigorific și avem o stație de pompare și acest ajutor o să îl folosim la panouri fotovoltaice care să ne acopere o parte sau poate aproape tot consumul de energie”.

„Noi ca antreprenori, depunem efort cu susținerea dumneavoastră pentru a crea locuri de muncă, pentru a deveni mai prosperi și pentru a fi văzuți mult mai departe decât am fost până acum.”

Aceste granturi sunt destinate impulsionării afacerilor locale și creșterii economice, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Oficialul a subliniat importanța susținerii mediului de afaceri din țară.

„41 de milioane, asta e o cifră, dar ceea ce se întâmplă astăzi e că voi împreună, acești 60 de antreprenori, investiți în economia noastră aproape 100 de milioane de lei. Și asta nu sunt bani puțini. Facem aceste evenimente și o să continuăm să le facem ca să vă celebrăm în primul rând. Anume, antreprenorii, oamenii de afaceri sunt speranța acestei țări pentru că vedem asta și în cifre. În pofida la tot, iată, în toată perioada anului 2024, voi ați continuat să investiți”, susține Dumitru Alaiba.

Granturile au fost acordate prin intermediul mai multor programe ale Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, concepute pentru a răspunde la diversele nevoi ale antreprenorilor. Un număr semnificativ de companii au accesat finanțare prin intermediul programului de retehnologizare și eficiență energetică, demonstrând angajamentul sectorului privat față de practici sustenabile și modernizarea proceselor de producție, a precizat directorul ODA, Vadim Codreanu.

„Se depun eforturi. Și eforturile astea, eu le simt în fiecare zi, le simt pe de-o parte datorită faptului că dumneavoastră depuneți cereri și insistați asupra suportului, să obțineți suporturi din partea instituției. Amintesc că noi, de fapt, suntem cei care implementăm. Suportul este oferit de către Guvern și parteneri de dezvoltare. Iată de ce noi încercăm să vă ajutăm în limita sistemului pe care îl avem, sistemului de guvernanță pe care îl avem. Iată de ce uneori se întâmplă și situații când sunteți refuzați și încurajați să aplicați din nou sau să aplicați la alt program la care considerăm noi că sunteți eligibili”, a precizat Vadim Codreanu.

Precizăm că, anul trecut, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au fost acordate granturi în valoare de peste 250 de milioane de lei, de care au beneficiat aproximativ 600 de companii.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult