Externe

Atac cu drone asupra unei baze militare din Iran

O explozie puternică urmată de un fulger de lumină s-a produs duminică la o fabrică de muniție din Iran, relatează agențiile de presă iraniene citate de CNN și The Guardian. Autoritățile de la Teheran au spus că a fost un „atac cu drone mici”, fără a preciza cine este responsabil.

„Una dintre drone a fost lovită de apărarea antiaeriană, iar celelalte două au fost prinse în capcane de apărare și au explodat. Din fericire, acest atac nereușit nu a provocat pierderi de vieți omenești și a provocat pagube minore acoperișului”, a spus ministerul într-un comunicat transmis de agenția de știri de stat IRNA.

Atacul vine pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului, precum și de furnizarea Rusiei de drone Shahed care au fost folosite în războiul împotriva Ucrainei.

Autoritățile iraniene nu au oferit detalii asupra activităților care se desfășurau în baza militară atacată din Isfahan. Iranul are mai multe zone de cercetare nucleară cunoscute în regiune, inclusiv o uzină de conversie a uraniului.

Au existat o serie de explozii și incendii în jurul instalațiilor militare, nucleare și industriale iraniene în ultimii câțiva ani. În iulie, Iranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj formată din militanți kurzi care lucrează pentru Israel și care plănuia să arunce în aer un centru „sensibil” al industriei de apărare din Isfahan.

Israelul a amenințat de mult timp cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă discuțiile indirecte dintre Washington și Teheran nu reușesc să salveze un pact nuclear din 2015. Israelul spune că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare. Teheranul neagă acest lucru.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult