Revista presei internaționale // SUA au oprit livrările de arme și muniții către Ucraina, dar Kievul dispune încă de resurse pentru a continua lupta
Presa internațională descrie rezultatele vizitei făcute la Washington de președintele Franței, Emmanuel Macron, care s-a întâlnit la Casa Albă cu omologul său american, Donald Trump. Mai multe publicații fac referire la discuțiile celor doi oficiali cu privire la negocierile de încheiere a războiului ruso-ucrainean. Presa străină relatează despre grevele angajaților aeroporturilor din Germania care se așteaptă în această săptămână, în timp ce multe publicații continuă să urmărească starea de sănătate a Papei de la Roma internat în spital.

Statele Unite au oprit livrările de arme și muniții către Ucraina, dar Kievul dispune încă de suficiente resurse pentru a continua lupta. E una dintre declarațiile președintelui american Donald Trump făcute la o conferință comună cu omologul său francez Emmanuel Macron pe care l-a găzduit la Casa Albă. Potrivit, BBC Trump a afirmat că ajutorul militar american acordat până acum ar trebui să fie suficient până când Moscova și Washingtonul vor ajunge la un acord privind rezolvarea conflictului. Liderul de la Casa Albă a subliniat citat de aceeași sursă că sprijinul militar american ar putea fi reluat în cazul în care negocierile de pace vor eșua. În viitor, Europa va trebui să preia responsabilitatea pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei, a adăugat Trump citat de BBC.
Financial Times scrie că Ucraina și Statele Unite au ajuns la un acord privind resursele naturale, în urma unor negocieri în care Washingtonul a renunțat la cerințele stricte propuse inițial. Potrivit publicației, acordul prevede crearea unui fond special din care Ucraina va oferi Statelor Unite 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale. Deși acordul nu include garanții de securitate din partea SUA, se preconizează un sprijin pe termen lung pentru economia Ucrainei, notează Financial Times precizând că președintele Volodimir Zelenski ar urma să meargă vineri la Washington pentru a semna documentul cu Donald Trump.
Tot Financial Times dezvăluie că președintele Franței, Emmanuel Macron, nu a obținut sprijinul omologului său american Donald Trump pentru desfășurarea forțelor de pace europene în Ucraina după încheierea unui acord de încetare a focului. Întâlnirea a fost un „moment de cotitură” în încercările lui Macron de a influența poziția lui Trump, dar nu au fost obținute promisiuni clare din cauza stadiului incipient al discuțiilor pe tema păcii, notează publicația. Totuși, Trump a indicat că nu se opune oferirii de garanții de securitate, notează Financial Times. Diplomații europeni intervievați de publicația britanică au apreciat pozitiv întâlnirea, dar unii au exprimat îngrijorări că Macron ar fi putut subestima poziția neclintită a lui Trump ceea ce ar putea să-l facă să înțeleagă greșit că poate influența politica americană.
Politico informează că președintele Consiliului European, António Costa, a convocat pentru miercuri o videoconferință cu liderii din statele membre ale UE, unde președintele francez, Emmanuel Macron, va oferi informații după întâlnirea sa cu Donald Trump la Casa Albă. Politico mai scrie, citând surse diplomatice, că Italia, Portugalia și Spania și-au exprimat dezacordul față de propunerea UE de a aloca Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 20 de miliarde de euro. Publicația amintește că Ungaria s-a opus deja deschis inițiativei. Potrivit Politico, Italia, Portugalia și Spania insistă să găsească modalități alternative de finanțare a ajutorului militar, cum ar fi emiterea de euroobligațiuni speciale sau excluderea cheltuielilor pentru apărare la calcularea deficitului bugetelor naționale. Franța și Germania întârzie, de asemenea, procesul decizional, notează Poitico cu referire la informațiile oferite de doi diplomați europeni. În plus, potrivit interlocutorilor ziarului, există o nemulțumire în creștere în UE din cauza "lipsei de echitate și solidaritate între statele membre care sprijină Ucraina".
Aeroportul din Munchen a anunțat că se așteaptă la perturbări majore ale traficului aerian joi și vineri, din cauza unei greve a personalului, care cere creșteri salariale, transmite AFP. Aproape 1.600 de zboruri vor fi probabil anulate, estimează operatorul aeroportului notează agenția de presă. Sindicatul Verdi a convocat greva în cadrul negocierilor pentru salarii și condiții de muncă, solicitând o creștere salarială de 8% și mai multe beneficii, scrie AFP. Grevele au afectat deja alte sectoare, inclusiv transportul public și serviciile de gestionare a deșeurilor, iar lucrătorii companiei aeriene DHL au fost chemați să înceapă greva încă de aseară, informează aceeași agenție de presă. Săptămâna trecută, a doua ședință de negocieri între Verdi și reprezentanții angajatorilor din sectorul serviciilor s-a încheiat fără un acord, iar o a treia rundă de negocieri a fost stabilită pentru jumătatea lunii martie. După victoria conservatorilor în alegerile legislative germane de duminică, sindicatul Verdi a cerut viitorului guvern să apere statul social, sistemul de protecție socială și de pensionare, amintește AFP.
La Stampa scrie că starea sănătății papei Francisc (88 de ani), spitalizat pentru o dublă pneumonie, 'rămâne critică, dar stabilă', precum a anunțat marți seara Vaticanul. 'Pronosticul rămâne rezervat', a precizat aceeași sursă, adăugând că papa a fost supus în cursul serii unei radiografii de control 'programate' pentru monitorizarea pneumoniei sale. E a patra spitalizare a Papei și cea mai lungă după 2021, ceea ce trezește îngrijorări serioase, papa Francisc fiind deja slăbit de o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, conchide La Stampa.