Revista Presei: UE așteaptă ca proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate să fie transmis Comisiei de la Veneția
Așteptările Uniunii Europene pe marginea proiectului privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate; Republica Moldova printre țările cu restanțe la capitolul libertății; proprietara salonului de înfrumusețare din Chișinău în care a decedat o femeie, a fost data în căutare internațională – sunt câteva dintre subiectele principale ale presei, trecute în revistă.

Uniunea Europeană se așteaptă ca proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate să fie transmis Comisiei de la Veneția, scrie TV8. Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks a declarat la postul TV că Bruxelles-ul este gata să vină cu propriile recomandări pe marginea acestui document. El a mai atras atenția asupra faptului că pentru o calitate mai bună a oricărui act legislativ, sunt absolut necesare audierile publice. Săptămâna trecută deputații au adoptat, în prima lectură, proiectul de fuzionare a Procuraturii Anticorupție și PCCOCS. Documentul a fost criticat de mai mulți legislatori și experți în domeniu.
Republica Moldova rămâne una din puținele țări de pe continentul european care nu sunt libere pe deplin, constată o nouă ediție a raportului anual al organizației americane Freedom House. La Radio Europa Liberă găsiți harta libertății, Moldova fiind prezentată ca „parțial liberă”, alături de Ucraina, Serbia, Albania, Georgia și Armenia. Țări nelibere sunt Belarus, Rusia sau Turcia. De altfel, raportul constată că în anul 2024 întreaga lume a devenit mai puțin sigură și mai puțin democratică, pe fondul continuării unor conflicte armate (inclusiv cele din Ucraina și Gaza) și ascensiunii unor forțe populiste, care proclamă pe față nevoia renunțării la unele principii democratice.
Peste 55 la sută dintre moldoveni susțin aderarea la Uniunea Europeană. RFI propune rezultatele sondajului iData, lansat la Chișinău. Astfel, cel mai mare sprijin pentru integrarea europeană se înregistrează în zona de centru a țării, la Chișinău și Ungheni, iar cel mai scăzut în sud, la Comrat, dar și Cahul. Dacă ar fi să vorbim despre unirea cu România, în jur de 37 la sută sunt pentru, dar aproape 55 la sută sunt împotriva unirii. Același sondaj arată că președinta R.Moldova, Maia Sandu, se bucură în continuare de cea mai mare încredere din partea populației.
Ucraineanca Irina Borodkina, proprietara salonului de înfrumusețare din centrul Chișinăului în care a murit o femeie de afaceri, a fost dată în căutare internațională. Dezvăluirea a fost făcută de ministra de Interne, Daniela Misail-Nichitin, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV. Totodată, ministra a confirmat că decesul femeii de afaceri în vârtă de 35 de ani a fost cauzat de embolie, adică blocarea bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge. Sunt două persoane învinuite pe această cauză pentru practicarea medicinei în condiții ilegale, dar și pentru provocarea unor intervenții și manipulații medicale neautorizate care s-au soldat cu decesul persoanei.
Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău ar putea fi vândut. TVR Moldova propune un reportaj la subiect, inclusiv opinia angajaților palatului care sunt indignați că administrația CFM nu le-a cerut părerea și amenință cu proteste. Pe de altă parte, Calea Ferată din Moldova speră ca din banii obținuți să achite o parte din datoriile de milioane de lei pe care le are în prezent, inclusiv restanțele salariale. Anul trecut, Palatul de Cultură al Feroviarilor, care are 37 de angajați, a înregistrat pierderi financiare de peste 8 milioane de lei.
Banca Națională a Moldovei a revizuit în creștere prognoza ratei medii a inflației pentru anul 2025 și anume 7,3%, cu 2,4 puncte procentuale mai mult decât prognoza anterioară, notează mold-street.com. Primul raport asupra inflației din acest an publicat de BNM, amintește de faptul că în luna ianuarie 2025 rata anuală a inflației a atins nivelul de 9,12 la sută, fiind impulsionată de o serie de factori atât externi, cât și interni. Printre aceștia se numără ajustarea tarifului la gazul din rețea în decembrie 2024, efectele secetei din vara anului precedent, precum și prețurile internaționale la produsele alimentare și cele petroliere.
Ziua de 28 februarie va fi zi de doliu în Republica Moldova în memoria regretatului Vladimir Beșleagă. Radio Chișinău a publicat programul funeraliilor scriitorului, aprobat de Ministerul Culturii. Vladimir Beșleagă va fi înmormântat pe 28 februarie, la Cimitirul Central din str. Armenească. La ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Vladimir Beșleaga, prin păstrarea unui moment de reculegere. Astăzi, de la ora 16:00, trupul neînsuflețit al scriitorului va fi expus la Biserica Ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi” din capitală, iar mâine de la ora 09:30, la Palatul Național „Nicolae Sulac” va fi organizat un miting de doliu.
Asociația Istoricilor din Republica Moldova consideră că noile manuale școlare de istorie pentru clasele a IX-a și a XII-a corespund tuturor rigorilor de carte didactică. IPN propune opinia istoricilor care și-au exprimat indignarea față de „ingerința actorilor politici în actul de cercetare în domeniul istorieiˮ. Ei au menționat că nu este pentru prima dată când anumite forțe politice din țară, fie de la guvernare, fie din opoziție, folosesc „istoria neamului nostru în scopuri politice, manipulatorii și discriminatoriiˮ. Anterior, mai mulți reprezentanți ai societății, dar și președintele Comunității Evreiești din Moldova au declarat că manualele prezintă denaturat rolul regimului Antonescu în Holocaust, încercând să diminueze responsabilitatea acestuia în deportarea și uciderea a sute de mii de evrei și romi.