Externe

Revista presei internaționale // SUA suspendă ajutorul pentru Ucraina și pregătește relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei

Presa internațională scrie că, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Ucraina, președintele american Donald Trump a ordonat suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina. Mai multe publicații informează că SUA analizează, în același timp, posibilitatea relaxării sancțiunilor impuse Rusiei, în timp ce, azi, intră în vigoare noile taxe americane pentru produsele importate din Mexic, Canada și China. Presa internațională continuă să urmărească și starea de sănătate a lui Papa Francisc, care a suferit ieri două episoade de „insuficiență respiratorie acută”.

Președintele SUA, Donald Trump, a ordonat suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei până când conducerea acesteia nu va demonstra „angajamentul de a obține pacea”, transmite CNN. Postul american de televiziune precizează că decizia a fost luată la câteva zile după un schimb de replici între Trump și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în biroul Oval al Casei Albe. CNN amintește că liderul de la Kiev refuzase să semneze un acord care ar oferi Statelor Unite acces la resursele minerale ale Ucrainei, deoarece administrația Trump nu oferă în schimb garanții de securitate împotriva agresiunii militare ruse. Un reprezentant al Casei Albe a declarat, citat de CNN, că suspendarea ajutorului vizează întregul echipament militar american care nu a ajuns încă în Ucraina, inclusiv armele aflate în tranzit. Potrivit surselor CNN, Casa Albă așteaptă scuze publice din partea lui Zelenski, înainte de a relua discuțiile asupra proiectului de acord, document despre care atât președintele american, cât și cel ucrainean, au declarat că ar putea reprezenta un prim pas către încheierea războiului dus de Rusia.

BBC subliniază că, în pofida altercației cu Donald Trump, duminică, Volodymyr Zelenski era încă pregătit să semneze documentul, care azi ar urma să fie actualizat de Casa Albă. Pentru reluarea negocierilor între SUA și Ucraina, Volodimir Zelenski trebuie să îndeplinească trei condiții, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, într-un interviu acordat postului Fox News. Potrivit lui Waltz, Zelenski trebuie să își exprime regretul pentru comportamentul față de Trump, să fie gata să semneze un acord privind mineralele și să participe la negocierile de pace.

Între timp, Deutche Welle notează că viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a criticat deschis conducerea SUA pentru că ar fi regizat din timp provocarea scandalului cu președintelui ucrainean. Merz a subliniat citat de postul german de televiziune că acest comportament inadecvat face parte din linia de conduită a noii administrații americane.

Oprirea finanțării noilor livrări de arme către Ucraina pune în pericol capacitatea Kievului de a face față forțelor ruse, semnalează The Wall Street Journal. Publicația citează actuali și foști oficiali americani, potrivit cărora, fără noi livrări militare, la mijlocul anului Ucraina nu va mai avea suficiente arme pentru a continua lupta împotriva Rusiei în ritmul actual. În timp ce suspendă ajutoarele pentru Ucraina, administrația americană lucrează la un plan pentru relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei, în cadrul eforturilor de restabilire a relațiilor bilaterale. Potrivit agenției Reuters, Casa Albă a cerut Departamentului de Stat și Ministerului de Finanțe să elaboreze o listă cu sancțiunile care ar putea fi relaxate. SUA iau în considerare anularea sancțiunilor împotriva unor persoane și entități ruse, inclusiv oligarhi, dar nu este clar ce concesii va cere Washingtonul, remarcă Reuters.

Azi dimineață au intrat în vigoare noile taxe de 25% impuse de președintele american Donald Trump importurilor din Mexic și Canada, la fel și suprataxarea produselor chinezești cu 20%, transmite AFP. Astfel, a fost declanșat un război comercial cu principalii trei parteneri comerciali ai Statelor Unite, scrie agenția de presă. Potrivit acesteia, măsurile ar putea afecta aproape un volum de mărfuri în valoare de 2.200 de miliarde de dolari din comerțul anual bilateral al SUA. Canada și Mexicul, care s-au bucurat timp de trei decenii de o relație comercială practic fără taxe vamale cu SUA, sunt pregătite să riposteze cu aceeași monedă, impunând taxe mărfurilor americane, remarcă AFP. La fel ar urma să reacționeze și China, care va impune taxe la produsele agricole și alimentare americane, notează ziarul de stat de la Beijing, Global Times. Fermierii americani au fost puternic afectați de războaiele comerciale ale lui Trump din primul mandat, care i-au costat aproximativ 27 de miliarde de dolari în exporturi pierdute, amintește publicația.

Papa Francisc, internat în spital din 14 februarie pentru pneumonie la ambii plămâni, a suferit luni două episoade de „insuficiență respiratorie acută”, a anunțat Vaticanul într-un comunicat postat pe site-ul său VaticanNews. Potrivit sursei, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, „a rămas mereu alert și cooperant”, dar starea lui de sănătate rămâne incertă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult