Două sate din raionul Ștefan Vodă vor beneficia de un sistem modern de irigare. Proiectul finanțat de Banca Mondială se va extinde și în nordul țării

Într-o perioadă în care seceta și temperaturile ridicate le dau mari bătăi de cap agricultorilor, locuitorii din satele Căplani și Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, vor avea acces la un sistem de irigare modern. Lucrările de reabilitare a sistemului existent vor începe în câteva săptămâni și sunt finanțate de Banca Mondială.
Proiectului de reabilitare a sistemelor de irigare din Crocmaz și Căplani prevede construirea a 51 de kilometri de conducte noi și instalarea a 119 hidranți de aluminiu pentru conectarea la rețea. Fermierii din regiune spun că proiectul îi va ajuta să facă față condițiilor climaterice.
„15-20 de ani de când tot ne străduim și totuși s-a hotărât. Eu cred că ar fi binevenit. Suprafața, cum am spus, va fi mărită, din cauza că totuși la noi e secetă mare. Avem întrebări. Nu avem apă.”
Autoritățile susțin că acest contract va permite creșterea suprafețelor irigate, iar fermierii vor obține produse agricole competitive.
„Reabilitarea și reconstrucția acestor stații centralizate de irigare este o investiție pe termen lung, dar este stringent de necesară în agricultura Republicii Moldova. Cu siguranță proiectul dat ne va permite să creștem suprafețele irigate și, nu în ultimul rând, productivitatea agricolă, să îmbunătățim și accesul la sursele sigure de apă pentru irigații”, menționează ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga.
„Următorul pas ar fi să purcedem la următorul sistem centralizat de irigare, care se află la nordul Republicii Moldova, în Tețcani, în raionul Briceni. Acolo lucrul abia se lansează și în cazul disponibilității fondurilor din proiectul AGGRI vom purcede și la reabilitarea unui sistem de la sud, din Etulia”, precizează directorul proiectului AGGRI, Liviu Gumovschi.
Proiectul „Reabilitarea sistemelor de irigații în satele Crocmaz și Căplani, raionul Ștefan Vodă" face parte din Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), finanțat de Banca Mondială. Valoarea proiectului este de circa 25 milioane de dolari.