Ambasadorul UE la Chișinău condamnă atacurile împotriva presei independente din Republica Moldova

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, a condamnat ferm atacurile violente și campaniile de defăimare online îndreptate împotriva presei independente și a organizațiilor societății civile din Republica Moldova. Diplomatul european a atras atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare de stigmatizare a jurnaliștilor și activiștilor prin specularea subiectului finanțării externe, cu scopul de a le submina credibilitatea și rolul esențial în societate.
Actele de intimidare, amenințările, defăimarea și răspândirea de informații false împotriva jurnaliștilor și organizațiilor societății civile sunt pedepsite prin lege și trebuie investigate și sancționate prompt.
În viziunea șefului Delegației UE la Chișinău, „libertatea de exprimare și activitatea neîngrădită a jurnaliștilor sunt elemente esențiale ale unei democrații sănătoase”.
Totodată, oficialul a precizat că UE va sprijini în continuare mass-media independentă și organizațiile societății civile în combaterea dezinformării și promovarea jurnalismului de investigație, „pentru a se asigura că cetățenii moldoveni au acces la informații corecte și fiabile”.
Precizăm că, după ce administrația Trump a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, suspendarea temporară a tuturor proiectelor Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), inclusiv destinate Republicii Moldova, unii politicieni de la Chișinău – care în trecut mulțumeau USAID pentru sprijinul acordat țării noastre – au început să pună sub semnul întrebării modul în care au fost gestionate fondurile agenției americane.
Într-o postare pe rețelele de socializare, fostul președinte socialist Igor Dodon a cerut un audit al finanțării externe, acuzând USAID că ar fi susținut campaniile electorale ale președintei Maia Sandu și ale partidului aflat la guvernare – Acțiune și Solidaritate, chiar dacă, în perioada mandatului său, Dodon aprecia sprijinul agenției pentru dezvoltarea economică și societatea civilă.
Și fostul premier în perioada guvernării socialiștilor, Ion Chicu, care conduce în prezent Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a avut o poziție contradictorie. Acesta a postat recent un mesaj dur pe Facebook, în care afirma că USAID ar „finanța criminali”, pentru ca, mai târziu, să transmită un mesaj video în care mulțumește poporului american pentru sprijinul oferit prin intermediul aceleiași agenții. Reamintim că, în timpul mandatului lui Chicu la șefia Guvernului, USAID a susținut lansarea unor sisteme digitale importante pentru transport și mediul de afaceri, iar politicianul a recunoscut atunci contribuția semnificativă a agenției.
Menționăm că, de la obținerea independenței, Republica Moldova a beneficiat de un sprijin financiar de peste 1,7 miliarde de dolari din partea Statelor Unite, prin intermediul USAID. Doar în ultimul an, SUA au investit aproximativ 150 de milioane de dolari în proiecte esențiale pentru dezvoltarea țării, care vizează domenii precum energia, educația, justiția și dezvoltarea rurală, arată datele oficiale. Suspendarea finanțărilor americane a blocat mai multe inițiative în derulare, inclusiv în sectorul educației și al energiei. În primul său discurs susținut în Congres, președintele Donald Trump a criticat utilizarea fondurilor federale pentru anumite programe externe, menționând și Republica Moldova printre țările în care, în opinia sa, s-au cheltuit bani „ineficient”.
(…) 60 de milioane de dolari pentru emanciparea populațiilor indigene și afro-columbiene din America Centrală. 60 de milioane de dolari. 8 milioane de dolari pentru șoarecii transsexuali. Acest lucru este real. 32 de milioane de dolari pentru o operațiune de propagandă de stânga în Moldova.