Revista presei // Președintele Franței: Rusia lui Putin manipulează alegerile în România și R. Moldova
Publicațiile naționale atrag atenția asupra dificultăților cu care se confruntă RM în contextul geopolitic actual, abordând probleme ce țin de securitatea statului, proiecte investiționale, dar și facturi la energie electrică. Din presă mai aflăm în ce condiții în RM s-ar putea tripla salariul mediu pe economie și ce acțiuni iși propun autoritățile pentru a diminua exodul specialiștilor din cadrul Ministerului de Interne.

Mai multe publicații naționale scot în prim plan declarația făcută de președintele Franței, Emmanuel Macron, care din primul minut al discursului adresat francezilor a vizat și situația din RM, în contextul evenimentelor geopolitice globale. „Rusia lui Putin manipulează alegerile în România și Republica Moldova”, a semnalat liderul francez, miercuri, într-un discurs televizat, în care a vorbit despre impactul invaziei ruse în Ucraina asupra stabilității întregii Europe, transmite portalul Deschide.md. „Dacă o țară invadează altă țară, nimeni nu mai poate fi sigur de nimic, intrăm într-o nouă eră pe plan internațional”, a punctat Macron, citat de mai multe publicații.
Testul securității pentru Europa. Va reuși să înlocuiască sprijinul SUA pentru Ucraina? – caută răspuns Laurențiu Pleșca, într-un editorial publicat de Agora. Cronometrul pentru înarmarea Europei a început să ticăie, constată autorul articolului. Potrivit experților, liderii europeni au între două și patru luni pentru a suplini golul lăsat de retragerea sprijinului militar american, anume atât timp rămâne până când Ucraina va resimți probleme grave pe front, subliniază Laurențiu Pleșca.
Ucraina acționează ca un scut pentru Republica Moldova, iar fără apărare antiaeriană eficientă, rachetele și dronele rusești ar putea intra mai frecvent în spațiul aerian național, susține expertul în securitate Artur Leșcu de la WatchDog.MD, citat de Radio Chișinău. Și analistul politic Nicolae Negru comentează decizia Statelor Unite de a sista ajutorul militar către statul vecin, aflat în război. Împreună, țările din Uniunea Europeană dispun de potențial economic, uman și tehnic pentru a sprijin Ucraina, inclusiv în lipsa Statelor Unite ale Americii, dar este nevoie de timp pentru ca sprijinul să poată fi mobilizat, comentează Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău.
R. Moldova trebuie să identifice noi surse de finanțare, susțin experții, după ce SUA au pus pe pauză finanțările externe, semnalează Moldova 1. Autorul articolului amintește în context că președintele american, Donald Trump, în discursul său din Congres, a enumerat mai multe țări, între care Republica Moldova și Serbia, despre care a spus că au folosit fonduri guvernamentale americane pentru programe inutile. Aceste declarații conțin numeroase erori, iar cheltuielile menționate nu corespund adevărului și ar fi un pretext pentru administrația americană de a opri programul de finanțare externă USAID, a menționat la Moldova 1, experta WatchDog, Mihaela Sirețeanu. Aceste resurse financiare au fost utilizate pentru susținerea presei libere din Republica Moldova, iar afirmația lui Trump a fost o interpretare eronată a unui proiect menit să sprijine democrația, a mai comentat experta.
Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova, în ciuda noii poziționări privind finanțarea externă americană, consideră expertul în regiunea Mării Negre, Mihai Isac, citat de Moldova 1. Totuși, expertul a subliniat că, în timp ce administrația Trump își clarifică obiectivele politicii sale externe, RM ar trebui să-și regândească strategiile privind atragerea finanțărilor și să își fortifice parteneriatele cu Uniunea Europeană, mai ales într-un an electoral, amenințat de propaganda și dezinformarea rusă.
Republica Moldova respinge insinuările Federației Ruse privind încălcarea Convenției de la Viena în contextul în care, până în prezent, Președinția nu l-a primit pe ambasadorul rus Oleg Ozerov să își depună scrisorile de acreditare, transmite TV8. Ministerul de Externe subliniază că aplică în mod consecvent prevederile Convenției și că statul gazdă este cel care decide când sunt depuse scrisorile de acreditare, precizează sursa citată.
Relațiile diplomatice dintre Moldova și Federația Rusă se strică pe zi ce trece, constată Agora în cadrul primei ediții a proiectului „Rămâne de văzut”. Cu fiecare dronă care traversează sau cade pe teritoriul țării noastre, autoritățile moldovenești prind la curaj și „rup” din legăturile formate încă acum 30 de ani - spre bucuria unora și critica aprigă a altora, conchide autorul proiectului, Cristi Mariuța.
Republica Moldova își propune o creștere economică accelerată, având ca obiectiv dublarea PIB-ului în următorul deceniu. Acest lucru ar urma să fie realizat prin implementarea Planului de creștere, care presupune un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit lui Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, o astfel de evoluție ar putea duce la o triplare a salariului mediu pe economie. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat la Bruxelles pentru Agora. „Ce facem cu această facilitate, cu acest plan de creștere economică? În primul rând, este un set de reforme punctuale, cruciale, pe diferite sectoare, de la sectorul privat, la piața de capital, la creșterea accesului, la finanțare, educație, infrastructură energetică, piața muncii și multe alte sectoare. Astfel încât fiecare reformă pe care o implementăm să crească potențialul economic. Dar în afară de acest set de reforme, numit agenda de reforme, noi vorbim și despre investiții care să susțină efectul acestor reforme și să le accelereze”.
„Salariile polițiștilor, insuficiente! MAI recunoaște dezechilibrul din sistem”, titrează Bani.md. Ministerul Afacerilor Interne recunoaște că nivelul actual al salariilor nu este suficient pentru a atrage și a reține specialiști în sistem, semnalează publicația. Potrivit autorităților, în anul 2024, sistemul polițienesc din Republica Moldova s-a confruntat cu un deficit semnificativ de personal, cota de eliberare din sistem fiind de 12%, în timp ce numărul noilor veniți a crescut cu doar 13%. „Ne vom concentra pe atractivitatea meseriei de polițist. Majorarea salariilor a fost de 10% începând cu ianuarie, dar ne dorim ca aceste creșteri să fie și mai mari”, a declarat ministra de Interne, Daniella Misail-Nichitin. Ultimele date arată că salariul unui polițist începător este de 11.000 de lei, relevă bani.md.
Ministerul Energiei promovează în rândul populației tendința de implementare la scară tot mai largă a soluțiilor de eficiență energetică, notează Moldova 1. O casă bine izolată poate reduce consumul de energie în jumătate, iar un echipament eficient folosește de două ori mai puțin curent decât unul învechit, subliniază autorul articolului. Secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac, a menționat miercuri la emisiunea „Bună Dimineața" de la Moldova 1 că, așa cum nu avem resurse proprii, cum ar fi gazul natural, o modalitate pentru a plăti mai puțin în facturi și a reduce din presiune asupra sistemului energetic național ar putea fi implementarea a diverse soluții de eficiență energetică. Potrivit autorităților, în ultimii ani, Republica Moldova a redus volumul de energie electrică utilizată cu aproximativ 10 la sută.
73 milioane de euro vor fi investiți în renovarea energetică a 30 de clădiri publice, dintre care 16 clădiri de învățământ superior și 14 spitale raionale, transmite ECO FM. Pe site-ul postului de radio aflăm că proiectele vor fi realizate în baza unui acord de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Majoritatea clădirilor de învățământ, care urmează a fi renovate, sunt din Chișinău, iar spitalele sunt amplasate în municipiile Chișinău și Bălți, dar și în 8 raioane din țară, notează ECO FM.
Între timp, mai multe instituții mass-media abordează subiectul compensațiilor la energia electrică, promise de autorități. Consumatorii care nu au primit compensația în facturile pentru luna februarie, o vor primi în martie pentru ambele luni, transmite IPN, cu referire la precizările făcute de ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, la ședința Guvernului. „toate familiile din Republica Moldova vor beneficia de compensații la electricitate pentru consumul februarie-decembrie 2025”, a declarat ministrul, citat de IPN. Compensațiile acoperă creșterea de tarif pentru primii 110 kWh consumați, ceea ce reprezintă 80% din consumul mediu lunar pentru o familie din Republica Moldova, notează agenția de presă.