Revista Presei: Unde nu poate să atace militar, Federația Rusă atacă informațional. Ne așteaptă o intensificare a acțiunilor hibride rusești

Răspunsul Chișinăului la nemulțumirea Moscovei de a amâna acreditarea noului ambasador în țara noastră a fost unul dintre cele mai abordate subiecte în presa națională. Totodată, publicațiile discută despre intensificarea acțiunilor hibride rusești în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova și necesitatea unirii forțelor pro-europene de la Chișinău.
Mai mult respect față de Republica Moldova! Este răspunsul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, pentru diplomația de la Moscova, care se arată nedumerită de tergiversarea acceptării de către Chișinău a scrisorilor de acreditare din partea noului ambasador rus agreat în Republica Moldova. Moldova 1 notează că Igor Grosu a îndemnat autoritățile ruse să aibă răbdare. Reacția vine după ce ambasadorul moldovean Lilian Darii a fost convocat la Moscova pentru a-i transmite nemulțumirile în acest sens. Anterior, președinta Maia Sandu a explicat că Oleg Ozerov nu a fost invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare din cauza lipsei de respect a Rusiei față de Republica Moldova. Ozerov este ambasador desemnat al Rusiei la Chișinău din octombrie 2024.
Unioniștii, pro-europenii și stataliștii ar trebui să se unească și să meargă împreună la alegerile parlamentare din toamna acestui an, pentru a nu pierde voturi, a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu la TV 8. Deși crede că ideea lui ar putea fi respinsă de alți lideri politici, liberalul a zis că își dorește să îi convoace la un loc pentru că „cu cât mai departe de Rusia cu atât mai bine de noi și cu cât mai aproape de UE, cu atât mai sigură viața pentru noi”, a declarat Mihai Ghimpu.
Între timp, comentatorii politici susțin că democrația Republicii Moldova este în permanent asediu din partea Federației Ruse, notează Radio Chișinău. Analistul militar, Artur Leșco prevede o intensificare a acțiunilor hibride rusești în țara noastră. Și asta, pentru că unde nu poate să atace militar, Federația Rusă atacă informațional, constată expertul. Iar analistul politic Ion Tăbârță este de părere că dacă la cârma Republicii Moldova nu vom avea în urma alegerilor parlamentare forțe pro-europene, vor veni forțe care, pe lângă faptul că vor fi pro-ruse, oligarhice, ele vor fi și revizioniste. Aici, Tăbârță se referă la multiplele declarații ale liderilor pro-ruși din Rep. Moldova că vor merge pe scenariul georgian.
Radio Europa Liberă scrie că experții europeni vor ajuta autoritățile moldovene să contracareze fluxurile ilicite de bani folosiți pentru interferența în alegeri. Anunțul a fost făcut la ședința Hub-ului de securitate al Uniunii Europene, care a avut loc la Chișinău. Șeful delegației UE în țara noastră, Jānis Mažeiks, a spus că, în timpul alegerilor prezidențiale din 2024, amestecul Rusiei a fost „fără precedent”. Diplomatul crede că și Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu această problemă, deoarece metodele de corupere a alegătorilor și finanțarea ilicită a partidelor politice ar putea fi utilizate și în țările europene. În toamna anului 2024, R. Moldova a trecut prin două tururi de alegeri prezidențiale și un referendum pentru modificarea Constituției. Potrivit Poliției, circa 130.000 de persoane au primit bani transferați din băncile rusești ca să voteze „Nu” la referendum.
Decizie istorică la Bruxelles. Republica Moldova a fost acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro, numită SEPA, transmite Radio Chișinău. Apartenența la acest sistem va facilita plăți internaționale în euro mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru cetățenii și mediul de afaceri din Moldova. De exemplu, în prezent, un transfer internațional în euro pentru moldoveni costă între 20 și 200 de euro, însă după aderarea la SEPA, același transfer ar putea costa până la doi euro. Calculele arată că prin această aderare, Moldova va economisi imediat circa 12 milioane de euro anual.
Un copil de șase ani a decedat de meningită la un spital din capitală, scrie Moldova 1. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan a spus că micuțul nu a putut fi salvat, având o formă foarte gravă a bolii. De la începutul anului, trei copii au fost internați în stare critică la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase, unii având nevoie de terapie intensivă și izolare strictă. Cazurile de meningită la copii sunt în creștere în Republica Moldova. Specialiștii subliniază necesitatea vaccinării, în special a copiilor mici, pentru a evita complicațiile severe.
Procurorii cer mandat de arestare pentru ucraineanca Irina Borodkina, proprietara salonului unde a decedat femeia de afaceri Liubov Babuțchi, notează TVR Moldova. Totodată, procurorii solicită prelungirea mandatului de arest pe numele anestezistei Ecaterina Maniuc, asta, deși avocatul ei a solicitat o măsură mai blândă pe motiv că Ecaterina Maniuc are probleme de sănătate. Menționăm că expertiza medico-legală a stabilit că decesul femeii de afaceri Liubov Babuțki a survenit în urma unei embolii, adică un cheag de sange i-a blocat o arteră. Proprietara salonului, Irina Borodkina a fugit din Republica Moldova, iar în prezent se află în Ucraina.
Tiraspolul planifică să încheie mai devreme sezonul de încălzire pentru a reporni industria locală, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, care face referire la Zona de Securitate, în unele cartiere din Tighina, Râbnița și Tiraspol, încălzirea a fost deja sistată. În zilele următoare, se preconizează oprirea completă a sistemului de încălzire, pentru a permite repornirea industriei locale și pentru a relua parțial furnizarea apei calde, care lipsește din casele oamenilor din 1 ianuarie. Uzina Metalurgică, a inițiat mai multe procese necesare reluării activității industriale, inclusiv alimentarea cu apă a sistemelor de răcire, esențiale pentru topirea metalului.