Un marș feminist s-a desfășurat astăzi pe străzile capitalei
Zeci de oameni au ieșit astăzi în centrul capitalei pentru a susține introducerea educației sexuale în școli și a protesta contra violenței. Manifestanții au purtat pancarte, eșarfe violete și au pledat pentru egalitate în drepturi pentru femei și bărbați. Marșul a avut în acest an sloganul „Educația sexuală e vitală, nu opțională!".

Manifestanții au subliniat importanța educației sexuale în școli, dar și semnificația zilei de opt martie, care nu este despre flori și mesaje de felicitare, ci despre egalitate în drepturi.
„Să vorbim despre cât de importantă este educația sexuală pentru societate, în general, și cum ea contribuie la eliminarea mai multor stereotipuri și la prevenirea cazurilor de violență. Educația sexuală nu este despre sex cum foarte multă lume consideră, ese despre să ne înțelegem corpul nostru”;
„Mesajul marșului de anul acesta este inclusiv despre educația sexuală. Considerăm că este important ca copiii, adolescenții să cunoască acest lucru. La fel, ne dorim ca drepturile să fie respectate, atât pentru bărbați, cât și pentru femei”;
„Ziua de astăzi nu este despre o zi în care toți să se arunce cu citate de genul „dragele noastre, gingașele noastre", dar este, din contra, despre emanciparea femeilor. Ele au aceleași drepturi și trebuie să aibă aceleași oportunități”, au spus oamenii.
„Am organizat acest marș, ca în fiecare an, pentru că este necesar să ne solidarizăm cu fetele și femeile noastre, să luptăm pentru drepturile noastre. Opt martie nu este despre flori, nu este despre „bărbatul ia locul femeii la bucătărie", dar este despre puterea noastră, despre vocea noastră și despre curajul nostru”, a menționat Laura Vition, organizatoare.
Participanții la marș s-au oprit în fața Ministerului Afacerilor Interne, unde au cerut înăsprirea pedepselor pentru agresorii sexuali.
Conform statisticilor de anul trecut, 21 de femei din Republica Moldova și-au pierdut viața în urma violenței domestice, în timp ce fiecare a patra femeie a fost supusă violenței cel puțin o dată în viață.