Social

Tiraspolul vrea să interzică „propaganda vieții fără copii”, după modelul rusesc. Apelul Promo-LEX

Așa-numitele autorități de la Tiraspol intenționează să interzică „propaganda vieții fără copii”, după modelul rusesc. Asociația „Promo-LEX” trage un semnal de alarmă cu privire la șase „proiecte de lege” înregistrate de așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, pe 4 martie, care vizează interzicerea promovării unui mod de viață fără copii. Experții avertizează că așa-zisele măsuri „vor restrânge libertatea de exprimare, dreptul la respectarea vieții private, precum și drepturile reproductive în regiunea transnistreană”. Guvernul de la Chișinău nu a reacționat deocamdată la inițiativele anunțate de regimul separatist de la Tiraspol.

Inițiativele promovate de pretinsele autorități de la Tiraspol propun modificarea așa-zisei legislații transnistrene în domeniile protecției copiilor, publicității, cinematografiei, mass-mediei și garanțiilor drepturilor copilului, precum și a codului contravențional. Promo-LEX avertizează că cele „șase legi” propuse nu oferă, însă, exemple clare sau detalii exacte despre ce înseamnă „propaganda vieții fără copii” și nici nu stabilesc o definiție clară a acestui concept. Asociația susține că, în aceste condiții, acestea ar putea fi aplicate discreționar, ceea ce va amplifica și mai mult climatul de frică din regiune.

Aceste inițiative sunt promovate ca răspuns la declinul demografic din ultimele trei decenii și la scăderea continuă a numărului de copii născuți în regiune, în contextul în care Tiraspolul își propune să asigure anual numărul de recruți stabilit și să-și extindă baza de recrutare în școlile militare și structurile de forță. Așa-numitele „politici demografice” din regiune au scopul de a răspunde nevoilor militare.

La fel ca alte „legi” din regiunea transnistreană, acestea pot duce la intimidări și persecuții din partea structurilor de forță și chiar la aresturi ilegale pentru persoanele care nu dețin așa-numita „cetățenie RMN”.

Conform noilor „prevederi”, persoanele care promovează viața fără copii prin acțiuni publice, mass-media sau rețele sociale riscă amenzi de până la 5.700 de lei și suspendarea activității pentru până la 90 de zile. Străinii care vor desfășura astfel de activități în regiune riscă „expulzarea” și „arestul” administrativ de până la 15 zile.

Asociația Promo-LEX solicită autorităților Republicii Moldova, partenerilor internaționali și misiunilor diplomatice să intervină pentru a opri aceste „inițiative”, care, potrivit asociației, încalcă drepturile fundamentale ale omului în stânga Nistrului.

Am încercat să obținem un comentariu din partea Avocatului Poporului, Ceslav Panico, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre. De asemenea, am solicitat un comentariu și din partea Biroului pentru Politici de Reintegrare, însă, până la momentul publicării acestui material, nu am primit un răspuns.


Amintim că Uniunea Europeană a condiționat sprijinul financiar în valoare de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, la începutul lunii februarie, curent, inclusiv de respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Ajutorul a fost propus după ce, la 1 ianuarie 2025, gigantul rus Gazprom a sistat livrările de gaze către Tiraspol, iar Chișinăul și Bruxelles-ul au intervenit pentru a preveni o criză energetică în regiune. Tiraspolul a respins, însă, oferta europeană, optând în schimb să plătească Chișinăului pentru tranzitul gazelor livrate de compania MET, de origine ungară. Potrivit administrației separatiste, costurile sunt acoperite dintr-un credit rusesc.

Pe lângă sprijinul financiar, Chișinăul și UE au stabilit că tranzitul gazelor prin dreapta Nistrului va fi condiționat de respectarea mai multor măsuri privind drepturile omului. Autoritățile moldovene au solicitat administrației separatiste de la Tiraspol să: [elibereze deținuții politici](„Tiraspolul și eu să fim împreună, dar fără ocupanții ruși”. Mărturiile lui Mihail Ermurachi, cel mai vârstnic deținut politic din regiunea transnistreană), rezolve problema liceului cu predare în limba română din Râbnița, mențină televiziunea publică moldovenească în grila de programe și să elimine posturile de control ilegale instalate în 2022.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult