Politic

Europarlamentar, înainte de votul decisiv în Parlamentul European privind sprijinul pentru R. Moldova: „Toți văd șantajul Rusiei și vor să ajute”

Parlamentul European urmează să voteze astăzi pachetul de sprijin destinat Republicii Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Adoptarea acestuia este așteptată cu o majoritate covârșitoare, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureșan. Oficialul a estimat, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova, că între 75% și 80% dintre eurodeputați vor vota în favoarea acestui sprijin esențial pentru țara noastră.

Grupurile pro-europene sunt unite în a ajuta Republica Moldova. Partidul Popular European, cel mai mare grup parlamentar din Parlamentul European, familia politică pro-europeană de centru-dreapta, dar și social-democrații europeni, grupul liberal de centru, verzii, grupul conservatorilor, toți înțeleg cât este de importantă este Republica Moldova. Toți apreciază progresul Republicii Moldova, toți văd amenințările, interferența, șantajul venind dinspre Federația Rusă și toți vor să ajute.

Potrivit europarlamentarului, singurii care se opun sunt „extremiștii comuniști, anti-europenii”, care reprezintă aproximativ 10% din Parlamentul European.

Câteodată sunt gălăgioși, dar ei sunt marginalizați, sunt izolați și nu ne pot opri din a ajuta Republica Moldova.

Parlamentul European și-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în cadrul unei dezbateri organizate la Strasbourg pe 10 martie, înaintea votului privind Mecanismul de Reformă și Creștere. Pachetul de sprijin destinat planului de creștere economică a Republicii Moldova este răspunsul blocului comunitar la provocările cu care se confruntă țara noastră, afirmă deputații din Parlamentul European, care mai punctează că în acest fel blocul comunitar își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova.

Mecanismul va fi implementat în perioada a 2025-2027 și se bazează în principal pe trei piloni esențiali. Este vorba în primul rând de investiții în infrastructură, investiții în construcția de drumuri, în construcția de poduri peste Prut, dar și în edificarea celor două spitale mari, de la Cahul și de la Bălți. Nu mai puțin importantă este și partea care prevede asistență financiară pentru domeniul energetic, în special pentru conexiunea liniilor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană.

De asemenea, banii vor fi folosiți și pentru măsurile de implementare a planului de acțiuni în ceea ce privește integrarea Republicii Moldova în piața unică europeană, dar și pentru reforma justiției și lupta cu corupția.

Documentul va reglementa și accesul țării la fondurile de preaderare. Este vorba, între altele, despre aproximativ 350 de milioane de euro, care vor fi disponibile începând cu luna viitoare.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult