Social

Sprijin digital pentru victimele violenței domestice: chatbot-ul Sophia, lansat în Republica Moldova

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Șase din 10 femei suferă de violență domestică. Mai mult de jumătate dintre femeile din Republica Moldova sunt victime ale violenței pe parcursul vieții lor. Deși numărul cazurilor raportate a crescut în ultimii ani, se estimează că numărul real este semnificativ mai mare, deoarece multe cazuri rămân ascunse, din cauză că bariera de a cere ajutor este foarte mare. Pentru persoanele care se confruntă cu această problemă în țara noastră a fost lansat Chat Botul Sophia, instrument digital care ajută victimele abuzului să își cunoască opțiunile, să își evalueze drepturile și să colecteze posibile dovezi într-un mod anonim și sigur, indiferent de locul în care se află.

Sophia vorbește în 23 de limbi, inclusiv română și poate fi accesată non-stop, fie de la calculator, sau telefonul mobil.

În acest chat, scrieți imediat cu ce problemă vă confruntați, de exemplu "sunt în pericol, am nevoie de ajutor", și Sophia vă întreabă imediat unde sunteți. Vă ghidează spre cel mai apropiat refugiu sau serviciu, inclusiv secția de Poliție”, explică directorul Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

Aplicația pune la dispoziție un spațiu digital pentru păstrarea probelor foto sau video, care ulterior pot fi utilizate de către poliție, dar și în instanță.

Are un safeu în care are acces doar persoana respectivă, și asta este un avantaj foarte mare, pentru că nu poate fi controlată de către soț sau de alt partener sau alt membru al familiei, care ar putea să deterioreze datele sau să descurajeze intenția femeii de a obține ajutorul”, subliniază Neli Lelenco, director adjunct al Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV).

Femeile susțin inițiativa, mai ales că deseori, actele de violență în familie nu sunt raportate de către victime, anume pentru că nu știu exact de la cine ar trebui să ceară ajutor.

Violența domestică este un concept despre care nu se vorbește, și femeia de multe ori se rușinează să apeleze la rude, cunoscuți, apropiați, sau chiar psiholog. Însă, chatbot-ul fiind confidențial, ele vor putea primi susținere și să fie ghidate în a-și rezolva problemele.”;

Sunt multe persoane care sunt obijduite de bărbat și stau închise prin sate și nu vor să vorbească, nu vor să le știe nici mamă, nici soră, și suferă, suferă închise și nu spun la nimeni, încep să spună când au semne pe față de la bătăi.”;

Noi, bătrânii, nu știm, dar vrem să învățăm, să cunoaștem, să fim în rând cu cunoștințele din ziua de azi, nu cum era odată, nici telefon nu aveam, nici informație nu era.”;

În general, eu nu aș permite ca pe mine cineva să mă bată, mai degrabă eu l-aș bate. Da, agresivitatea trebuie înlăturată.

Chatbot-ul Sophia, a fost lansat în premieră în Elveția acum patru ani și a fost accesat de peste 40 de mii de persoane din diferite țări. În Republica Moldova Sophia a fost lansat de Asociația Spring ACT și Fundația Est-Europeană, cu sprijinul financiar al Suediei și Elveției. Costul proiectului este de 60 de mii de euro.

Citește mai mult