Revista Presei // Oficial European: Procesul de aderare la UE în care este antrenată Republica Moldova se desfășoară cu o viteză record

Prognoze optimiste din partea oficialilor europeni cu privire la procesul de aderare la UE a Republicii Moldova; critici dure cu privire la inițiativa PAS de lansare a unui post public TV exclusiv în limba rusă; dar și o investigație cutremurătoare despre abuzurile comise în centrele de plasament pentru adulți din țară sunt câteva dintre principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.
Procesul de aderare la UE în care este antrenată Republica Moldova se desfășoară cu o viteză record, susține comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos. Moldpres a publicat câteva dintre declarațiile făcute la Bruxelles de oficialul european pentru jurnaliști de la Chișinău. Marta Kos se arată convinsă că Republica Moldova ar putea încheia procesul de negocieri privind aderarea la spațiul comunitar până în 2029. Asta, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor menține ritmul de reforme și aliniere la standardele europene.
Iar TV 8 notează că dacă alegerile parlamentare din toamnă vor fi câștigate de formațiunile pro-ruse care nu vor respecta angajamentele actualei guvernări, atunci cele 1,9 miliarde de euro din planul de ajutor, ar putea să nu mai ajungă în Moldova. Sunt declarațiile președintelui Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan care mai spune că prima tranșă ar putea deja să ajungă în țara noastră, la mijlocul primăverii. Banii oferiți de europeni sunt destinați pentru proiecte în energetică, reforma justiției, lupta cu corupția, agricultura, dar și construcția de drumuri și poduri.
Cine a votat împotriva ajutorului UE de aproape 2 miliarde de euro pentru R. Moldova? Radio Europa Liberă propune o analiză a despre cum a votat Parlamentul European în privința ajutorului UE pentru țara noastră. Deși majoritatea a sprijinit pachetul de 1,9 miliarde de euro, europarlamentarii de extremă dreapta, reprezentând aproximativ o șesime din total, au votat împotrivă. Este vorba de deputații din grupul Patrioții pentru Europa, a treia forță ca mărime din Parlamentul European, care reunește mai multe formațiuni de extremă-dreaptă, care au susținut la alegerile din țările lor candidați catalogați ca pro-ruși. Mai multe detalii, găsiți în articol.
Deputații PAS vor lansarea unui canal TV la Teleradio-Moldova exclusiv în limba rusă, scrie Moldova 1. Autorii proiectului susțin că noul post de televiziune va oferi o sursă alternativă de informare pentru vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova și va combate dezinformarea. Pe de altă parte, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei și-a exprimat scepticismul față de inițiativa anunțată de partidul de guvernare.
Mai mult, proiectul a generat critici dure din partea politicienilor și a societății civile. „O rușine și o bătaie de joc” sau „stupidă și lipsită de sens” - sunt câteva dintre calificativele atribuite inițiativei, notează agora.md. Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur se întreabă care este argumentul politic și financiar de a deschide, din bani publici, o televiziune pentru puțin peste 10% din populație vorbitoare de limba rusă. Directorul „Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu a comunicat pentru AGORA că proiectul urează să fie dezbătut pe platforma Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare.
Bătuți cu polonicul în cap, exploatați prin muncă până la deces și abuzați sexual în schimbul țigărilor. Ziarul de Gardă propune o investigație despre abuzurile comise în centrele de plasament pentru adulți din țară, care găzduiesc în mare parte persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Pe parcursul ultimilor doi ani, publicația a documentat din interior unul dintre cele cinci centre de plasament din țară și oferă detalii despre cum autoritățile statului eșuează în procesul de protecție și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate. Pe lângă faptul că rezidenții centrelor trăiesc în condiții inumane și degradante, ei sunt bătuți inclusiv pentru pentru a nu divulga cazurile de viol. Detalii cutremurătoare, găsiți în Ziarul de Gardă.
Renovată cu milioane de lei, o secție a Spitalului Ministerului Sănătății rămâne nefuncțională, scrie Europa Liberă. Un raport al Curții de Conturi arată că, unitatea de terapie intensivă a Spitalului, pentru renovarea căreia s-au cheltuit 26 de milioane de lei, nu primește pacienți. De vină ar fi prizele, spune managerul instituției. Potrivit directoarei interimare a spitalului, Rodica Scutelnic secția nu este funcțională din cauza că „prizele de pământ nu corespund normelor în vigoare și asta pune în pericol securitatea pacienților”. Potrivit ei, în prezent sunt efectuate lucrările necesare care vor fi finalizate în luna mai.
Acuzat de păcatul dezinformării și propagandei, Episcopul Marchel a fost decorat de Mitropolia Moldovei. Anticorupție.md scrie că Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, surprins cu panglica bicoloră interzisă și cunoscut pentru promovarea mesajelor pro-ruse și anti-UE, a fost decorat de Mitropolitul Vladimir. Distincția i-a fost oferită cu ocazia zilei de naștere, clericul împlinind vârsta de 65 de ani. La sfârșitul anului trecut, numele Episcopului a figurat în scandalul propagandei în biserici, atunci când mai mulți preoți, în special din nordul țării, au fost surprinși promovând mesaje false și lansând dezinformări.
Ministerul Educației dezminte informațiile despre excluderea orelor de limba găgăuză în grădinițele din UTA Găgăuzia. Moldova 1 notează că autoritățile califică aceste afirmații drept false și a subliniat că scopul lor este să inducă în eroare opinia publică. Potrivit Ministerului, în statele de personal aprobate în 1999 și cele recente nu se regăsește o unitate de profesor de limba găgăuză, însă fondatorul instituției are dreptul legal de a aproba astfel de unități, în funcție de necesitățile grădiniței și bugetul disponibil.
Bărbatul care a comis în iulie 2024 omorul din sectorul Râșcani al capitalei a fost localizat și reținut în Turcia, scrie Ziarul de Gardă cu referire la informația organelor de drept din R. Moldova. Acesta este cercetat pentru asasinarea unui cetățean turc, în vârstă de 41 de ani. El a fost a fost împușcat mortal la o terasă de un bărbat, cu fața acoperită de o cască, în timp ce se deplasa pe o bicicletă electrică. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul care a fost ucis era liderul unei „grupări criminale”.
Deși în stânga Nistrului e criză de gaz, Uzina din Rîbnița deschide hala de laminare, titrează IPN. Anunțul despre redeschiderea activității de laminare vine în contextul deciziei luate săptămâna trecută de administrația separatist de la Tiraspol de a întrerupe furnizarea agentului termic, pentru economisirea resurselor. Planul uzinei, la această fază inițială, este de a reporni producția în timpul nopții, pentru a reduce suprasolicitarea rețelei electrice. Uzina metalurgică din Rîbnița este una dintre principalele întreprinderi industriale din Moldova și exportator-cheie din stânga Nistrului. Marfa principală o constituie oțelul laminat, armătura, tijele și alte produse metalice.