Social

Creșterea speranței de viața pentru aproximativ 1200 de pacienți care anual beneficiază de tratament cu hemodializă

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Peste 1200 de persoane cu boli renale cronice și cu insuficiență renală cronică au beneficiat anul trecut de tratament cu hemodializă. Dintre acestea, peste 230 au fost spitalizate primar pentru tratament prin dializă. Medicii subliniază că bolile renale sunt deseori silențioase și devin simptomatice doar în stadii avansate.

Valentina Lazariuc de 64 de ani are probleme cu rinichii de peste patru decenii. Femeia are pielonifrită cronică bilaterală, iar potrivit medicilor, toată viața va fi nevoită să administreze medicamente. Astfel, este nevoită să vină de trei ori pe an în capitală pentru tratament din Zloți, raionul Cimișlia.

,,La mine rinichiul drept aproape că nici nu îl găsește la ultrasonografie, patru, cinci centimetri are. Rinichiul stâng e mai normal. Acum se deformează și oasele foarte tare. Două, trei ori pe an stau în spital. Vin aici, fac consultare, îmi dă îndreptare, iau de la raion îndreptarea și stau în spital aici. Mi-a spus să nu ies deloc din medicamente, trebuie să le administrez mereu. Dacă nu le iau, se încep durerile, aceasta e situația.", povestește Valentina.

Claudia Răcilă de 68 de ani are insuficiență renală. Femeia spune că simptomele au apărut brusc. Este internată deja de o lună la Spitalul Clinic Republican unde i se efectuează transfuzii de sânge.

,,Eu în ultima vreme, undeva timp de 6 luni de zile am avut probleme cu spatele, răceala și a apărut pe neprins de veste. Eu am făcut analize de sânge și urină și timp de 10 zile nu mi s-a spus că valorile sunt peste normă și că sunt bolnavă cu rinichii. Am fost ajutată de o mașină artificială care curăță sângele, am făcut deja cinci ședințe și mă simt mai bine.", spune Claudia.

Potrivit medicilor, numărul adresărilor cu boli renale a crescut. În mare parte, acestea sunt cauzate de diabet, afecțiuni cardiovasculare și hipertensiune, inclusiv în rândul tinerilor.

,,Ultimul timp, în special, au crescut numărul pacienților cu boli renale secundare cauzate de diabetul zaharat, boli cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Pacienți sunt tineri. Tratamentul este specific pentru fiecare boală în parte, este complex. Dacă tratamentul medicamentos eșuează, pacientul necesită tratament prin hemodializă.", menționează șefa secției de nefrologie de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Tatiana Răzlog.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări Medicale, anul trecut au fost prestate în jur de 110 mii de ședințe de dializă care au costat peste 220 de milioane de lei. Este de menționat că boala renală cronică reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru un timp. Se estimează că, până în 2040, aceasta va deveni a cincea cauză princ

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult