Social

Guvernul despre focarele de pesta porcină: Securitatea alimentară nu este pusă în pericol

TRM
Sursa: TRM

Materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește. Asigurările vin din partea ministrei Agriculturii, Ludmila Catlabuga, care a menționat miercuri dimineață că autoritățile monitorizează stocurile. Comentariile vin în contextul în care mii de porci sunt sacrificați din cauza mai multor focare de pestă porcină africană. Iar șeful Direcției politici în sectorul zootehnic a Ministerului Agriculturii, Valentin Roșca, a declarat într-un interviu la postul public de televiziune Moldova 1 că „avem o situație destul de tensionată, dar încă nu este o situație de panică”. Potrivit funcționarului, pentru a identifica cantitățile de carne de porc, autoritățile au avut discuții cu asociația de profil.

Este cea mai mare asociație de crescători de porcine din Republica Moldova, care de fapt reprezintă majoritatea crescătorilor de porcine din țară. Mă refer la cei autorizați, inclusiv acele 14 ferme de tip industrial care produc carne de porc la nivel de țară”, a specificat Valentin Roșca.

Potrivit sursei citate, în urma discuțiilor s-a constatat faptul că piața internă este asigurată cu cantitățile de carne necesare.

Am făcut o analiză pe următoarele patru săptămâni, reieșind din numărul de animalele care sunt puse la creștere în prezent. Respectiv, crescătorii de porci din ferme pot pune la dispoziția abatoarelor peste 9 000 de capete de porcine pe săptămână, ceea ce corespunde în jur de 3200 - 3300 de tone pe lună. Respectiv, sunt cantitățile similare celor care au fost sacrificate și până la situația în care am ajuns”, a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Valentin Roșca spune că autoritățile de profil examinează și varianta importului de purcei mici „cu greutate de 25 kg, care peste trei luni de zile deja vor fi gata pentru sacrificare”. Totodată, este examinată și posibilitatea importului de animale vii în masă de abator, care „pot fi sacrificați chiar imediat după import” și respectiv, „nu ar trebui să așteptăm o criză accentuată a cărnii de porc”.

Prețurile în mod normal înregistrează o fluctuație, dar nu va fi o fluctuație foarte mare, deoarece avem așa o situație că chiar până la o săptămână în urmă, când s-au înregistrat aceste cazuri de pestă porcină africană, fermierii din Republica Moldova aveau o suprapopulare. De la caz la caz, de la 15 până la 40% o suprapopulare, vom putea folosi aceste resurse pentru o acoperire a necesității, a golurilor provocate de virus”, a adăugat șeful Direcției politici în sectorul zootehnic.

Valentin Roșca spune că deocamdată rămân necunoscute căile de intrare a virusului în fermele de la Roșcani și Cimișeni.

Sunt mai multe variante, poate fi prin intermediul muncitorilor care lucrează în ferme, poate fi prin intermediul furajelor care sunt recoltate. Dar noi cunoaștem că mistreții încă bântuie pe teritoriul Republicii Moldova, îl considerăm unul din principalii vectori de răspândire a virusului. Respectiv, cu aceste furaje putea intra virusul în fermă”, a explicat funcționarul.

Responsabilul de la Ministerul Agriculturii spune că este examinată și posibilitatea ca toate furajele să fie prelucrate termic înainte de a fi administrate animalelor, adăugând că „această metodă va aduce niște costuri suplimentare pentru crescătorii de porci din punct de vedere economic”.

Valentin Roșca a subliniat în cadrul interviului pentru Moldova 1 că „după ce se va finaliza procedura die nimicire a animalelor și de înhumare a lor cu siguranță nu va fi niciun fel de miros și niciun fel de disconfort pentru populația locală”.

Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, actualizând informația privind focarele de pestă porcină africană a declarat că „este o situație excepțională, dar sub control, iar securitatea alimentară nu este pusă în pericol”.

Potrivit sursei citate, Guvernul tratează cu maximă seriozitate situația de la Roșcani (Anenii Noi) și Cimișeni (Criuleni), unde au fost confirmate două focare majore de pestă porcină africană.

La Roșcani, focarul a fost eradicat în proporție de 75%. Vorbim despre una dintre cele mai mari investiții europene în Moldova – o fermă cu biosecuritate avansată și expertiză veterinară daneză. Autoritățile, alături de proprietari și comunitate, lucrează non-stop pentru a elimina riscurile”, a scris Daniel Vodă într-o postare pe Telegram.

Reprezentantul Guvernului subliniază că fermierii afectați „vor beneficia de compensații în funcție de greutate, vârstă, valoarea energetică și prețul de piață, cu condiția ca porcii să fie înregistrați și crotaliați”.

Moldova are în prezent circa 350 mii de porci în ferme autorizate. Cele două ferme afectate însumează 110 mii de capete. Impactul estimat este de aproximativ 20% din producție, dar nu există un risc de criză alimentară”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Amintim că, recent, procesatorii din sectorul zootehnic au vorbit la o întâlnire cu premierul Dorin Recean despre riscul unui eventual deficit de carne de porc la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști. Iar oamenii din Roșcani și din satele învecinate se plâng că se sufocă de mirosul emanat de leșurile porcilor înhumați.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult