Expert: Tentativa Evgheniei Guțul de a părăsi țara - un act premeditat pentru destabilizarea Republicii Moldova

Tentativa bașcanei Evghenia Guțul de a părăsi țara nu este o simplă încălcare a legii, ci un act premeditat, parte a unui scenariu mai amplu de destabilizare a Republicii Moldova, a declarat analistul politic Anatol Țăranu la emisiunea În CONTEXT de la Moldova 1. Potrivit acestuia, guvernatoarea a fost practic obligată să încalce legislația, iar protestele organizate astăzi la Comrat confirmă faptul că UTA Găgăuzia este de mult timp „o țintă pentru strategiile de la Moscova” și un punct sensibil pe scena politică din țară. Analistul consideră că autoritățile moldovene au reacționat în conformitate cu prevederile legale.
„Organele abilitate ale statului trebuie să fie cu ochii în patru și să înțeleagă că nu a fost pur și simplu o încălcare a regulamentelor sau a legii, ci mai degrabă o provocare menită să destabilizeze Republica Moldova sau chiar să servească drept precedent pentru eventuale ingerințe în treburile interne ale statului. Trebuie să fim foarte vigilenți la acest capitol”, a spus expertul.
Gruparea „Șor” continuă să mizeze pe UTA Găgăuzia, oamenii pe care i-a cumpărat și continuă să-i plătească pentru a ieși la proteste, susține expertul. Anatol Țăranu a comentat și reacția Moscovei care a criticat autoritățile de la Chișinău pentru reținerea Evgheniei Guțul, acuzându-le că ar folosi „metode de presiune deschise asupra politicienilor”.
„Ar fi fost o surpriză dacă nu ar fi reacționat. Important este să vedem cum vor evolua evenimentele mai departe. Legea Republicii Moldova trebuie să funcționeze peste tot, inclusiv în autonomia găgăuză”.
Protestul organizat la Comrat de susținătorii bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost o tentativă „eșuată” a grupării „Șor” de a arăta că încă deține sprijinul masiv al cetățenilor din autonomie și al membrilor Adunării Populare. Doar că, de data aceasta, nu prea le-a reușit, susține jurnalistul Nokta, Mihail Sirkeli.
„Dacă doi ani în urmă ei i-au adunat pe toți deputații aleși ai Adunării Populare, astăzi au reușit să adune doar jumătate. Și dacă doi ani în urmă au reușit să adune mai multă lume, astăzi nu le-a reușit, puțini oameni s-au adunat în centrul Comratului. Mulți cetățeni au fost convinși de „perspectivele financiare” promise, astăzi tot mai mulți înțeleg că Partidul ”Șor” nu aduce perspective, ci doar probleme. Mulți s-au dezis să participe la astfel de activități”, a spus jurnalistul.
Sirkeli a amintit că, în 2023, autoritățile centrale și Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova au sesizat CEC-ul Găgăuziei cu privire la nereguli grave în campania pentru funcția de bașcan – inclusiv utilizarea banilor ilegali și coruperea alegătorilor de către gruparea „Șor”. Cu toate acestea, alegerile au fost validate, iar autoritățile din autonomie au ignorat avertismentele. Jurnalistul Nokta atrage atenția că reținerea bașcanei este „întârziată”.
„Iată însă că, ieri, am aflat că Evghenia Guțul a fost reținută. Nu în cadrul dosarului aflat în prezent în instanță privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, ci într-un nou dosar penal, care vizează direct campania electorală din 2023 pentru funcția de bașcan. Din punctul meu de vedere, acest lucru era firesc, încă din 2023 trebuia să fie pornit acest dosar penal și ea trebuia să fie reținută, iar alegerile nici nu ar fi trebuit validate de Curtea de Apel Comrat”, a adăugat el.
Evghenia Guțul a fost reținută în seara zilei de 25 martie la Aeroportul Internațional Chișinău, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Bașcana Găgăuziei intenționa să călătorească la Istanbul, a anunțat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin.
Guțul a fost reținută după ce, în timpul controlului de frontieră, s-a constatat că figurează în sistemele informaționale cu statut de consemn. Informația a fost confirmată de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Între timp, reprezentanții CNA au raportat că Guțul a fost reținută „într-un dosar de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații”. „În următoarele ore, procurorii urmează să pună persoana sub învinuire și să înainteze demersuri către instanța de judecată în vederea arestării preventive”, au adăugat reprezentanții CNA.
Reținerea guvernatoarei are loc în același dosar în care este investigată și persoana responsabilă de activitatea financiară a aceluiași concurent electoral, vizată în perchezițiile CNA desfășurate la Orhei pe 25 martie.
Precizăm că marți, 25 martie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat prezentarea probelor în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. Dacă va fi găsită vinovată, bașcana riscă până la șapte ani de închisoare.
Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei în urma alegerilor din 14 mai 2023, obținând peste 52% din voturi. Ulterior, atât ea, cât și echipa oligarhului fugar Ilan Șor, care i-a susținut campania, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. În acest context, Centrul Național Anticorupție a deschis o cauză penală pentru presupuse infracțiuni legate de coruperea alegătorilor și nereguli în gestionarea fondurilor electorale și ale partidelor politice. Atât Guțul, cât și Șor au respins acuzațiile.