Social

Revista Presei // Parlamentar suedez: Dacă în R. Moldova va fi ales un Parlament mai puțin pro-european, sub influența Rusiei, va fi devastator nu doar pentru Moldova, dar și pentru UE

Șansa unirii României cu Republica Moldova, în 2030, sub umbrela UE; inaugurarea Monumentului Reginei Maria la Chișinău; comentariul experților la scrisorile bașcanei Autonomiei Găgăuze prin care cere ajutorul lui Putin și Erdogan pentru a fi eliberată au fost principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.

Republica Moldova se află într-un proces activ și rapid de integrare europeană cu perspective de a obține un rezultat favorabil la finalul actualei comisii, alături de Muntenegru și Macedonia de Nord, constată europarlamentarul grupului Renew, Dan Barna. Într-un interviu oferit pentru Teleradio-Moldova la Bruxelles, eurodeputatul a declarat că țara noastră „e mult mai înaintată ce ține de stadiul pregătirilor decât Ucraina”, subliniind oportunitatea reală a unei „uniri a României cu Republica Moldova, sub umbrela Uniunii Europene” în 2030. Șansa din ’90 a fost ratată, dar în contextul în care ne aflăm acum este o reală unire a României cu Republica Moldova. Ar fi o singură țară fără frontiere, cu o piață integrată în care componenta culturală face diferența, a subliniat Barna. Găsiți interviul pe Moldova 1.

Între timp, riscul interferenței Rusiei în alegerile parlamentare din Moldova persistă, titrează IPN, care a discutat cu președintele Comisiei Parlamentare OSCE NATO din Parlamentul Suediei, Björn Söder. În opinia lui, riscurile care au planat la alegerile prezidențiale și referendumul de anul trecut rămân și pentru scrutinul parlamentar din toamnă. Söder spune că dacă va fi ales un Parlament mai puțin pro-european, sub influența Rusiei, va fi devastator nu doar pentru Moldova, dar și pentru UE. Citiți interviul pe IPN.md.

TV 8 scrie că Procuratura Anticorupție a recepționat un set de acte de la mai multe instituții ale statului care ar semnala faptul că bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, reținută miercuri pe aeroport, ar fi intenționat să se eschiveze de la urmărirea penală. Astfel, susțin procurorii, a fost necesară aplicarea măsurii preventive de arest. Demersul privind arestul preventiv a fost înaintat miercuri și urmează să fie examinat astăzi.

Aflată în custodia CNA, Evghenia Guțul i s-a plâns liderului de la Kremlin că este supusă „unei campanii cinice de distrugere din partea autorităților de la Chișinău, în contextul relațiilor frățești cu Rusia” și i-a cerut lui Vladimir Putin să apere „poporul găgăuz”și să determine Chișinăul să o elibereze imediat din izolator, scrie DW. O scrisoare similară i-a fost adresată și președintelui Turciei. Pentru acest apel, Guțul trebuie suspendată din funcție și arestată, consideră expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru. Potrivit lui, nicio lege nu oferă bașcanului Găgăuziei competențe de politică externă, iar orice apel direct către șefi de stat străini reprezintă depășirea gravă a mandatului.

„Majestate, bine ați revenit la Chișinău!” cu acest mesaj a fost inaugurat Monumentul Reginei Maria în capitală, cu prilejul celor 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, scrie Jurnal.md. Acesta a fost amplasat în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, instituție care, în perioada interbelică, i-a purtat numele. Monumentul sculptat în bronz, cu o înălțime de șase metri, a fost montat pe un postament din piatră de Cosăuți. Inițiativa de a ridica și inaugura o statuie a Reginei Maria în Chișinău a fost lansată de către Asociația „Monumentum”. Autorul statuii este sculptorul Veaceslav Jiglițchi, dar și arhitectorul Mihail Andrieș.

Ideea unionistă în R.Moldova a fost supusă unui atac hibrid, de la bun început, scrie RFI, care a discutat cu comentatorul și istoricul moldovean, Anatol Țăranu despre crearea Platformei Reîntregirii Naționale. El spune că serviciile speciale ale Federației Ruse au infiltrat în mișcarea unionistă agentura sa care avea misiunea de a deturna cursul adevărat spre unirea cu România. Unul din exemple fiind Iurie Roșca. Cu prilejul celor 107 de la Unirea Basarabiei cu România, un grup de intelectuali, activiști civici, politicieni moldoveni vor lansa, sâmbătă, Platforma Reîntregirii Naționale, care intenționează să participe la alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta își propune să devină o mișcare patriotică menită să consolideze identitatea românească a Republicii Moldova și să pregătească terenul pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului.

Senatul României a adoptat, un amendament prin care prelungește plafonarea prețurilor la electricitatea exportată în R. Moldova, notează Radio Europa Liberă. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Camera Deputaților. Potrivit amendamentului, în situația în care R. Moldova nu va putea să-și asigure necesarul de energie electrică prin producție proprie, producătorii din România vor fi obligați să încheie contracte bilaterale cu furnizorii desemnați de guvernul moldovean, la un preț reglementat, la care se vor adăuga și costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. R. Moldova își asigură peste 50% din consumul intern prin importuri din România, care au devenit principala sursă de compensare a deficitului apărut după ce centrala de la Cuciurgan, de pe malul stâng al Nistrului, a încetat să mai exporte energie electrică.

Republica Moldova și-ar putea asigura propria producție de energie, suficientă pentru a-și acoperi nevoile interne, în condițiile în care are un mare potențial solar. Opinia a fost exprimată ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen, la TV8. Diplomatul crede că acum totul se rezumă la ce fel de legislație vor adopta autoritățile. Potrivit lui Søren Jensen, Republica Moldova ar putea lua în calcul și opțiunea utilizării energiei eoliene precum și cea a biomaselor. Ambasadorul Danemarcei a mai subliniat că deși în ultimii ani, Republica Moldova a beneficiat de energie electrică de pe piața rusă la un preț mai mic, costul politic a fost unul extrem de mare. Jensen a remarcat că țara noastră ar trebui să întreprindă pași pentru a scăpa definitiv de această dependență față de Rusia, dar și să își diversifice propriile surse.

Cel puțin 24 de colaboratori ai centrului din Bădiceni vor fi penalizați pentru abuzurile la care au fost supuși beneficiarii instituției, scrie Ziarul de Gardă cu referire la declarația ministrului Muncii. Alexei Buzu a anunțat remanieri în cadrul centrului, pentru a evita, pe viitor, „asemenea cazuri”. Buzu a mai menționat că toți angajații centrului se fac vinovați pentru abuzurile care au avut loc acolo, dar și ministerul. Amintim că pe parcursul ultimilor doi ani, Ziarul de Gardă a documentat din interior unul dintre cele cinci centre de plasament din țară și a oferit detalii despre cum autoritățile statului eșuează în procesul de protecție și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

Citește mai mult