Restricții și reacții: cum afectează și cum răspunde Chișinăul la ultima lovitură economică venită de la Moscova

Decizia Guvernului de la Moscova de a interzice accesul transportatorilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse, inclusiv în regim de tranzit, lovește direct în relațiile economice bilaterale dintre cele două țări și creează dificultăți pentru agenții economici care desfășurau activități în acest spațiu. Este vorba atât despre transportatorii specializați pe rutele Moldova–Rusia, cât și despre producătorii care încă păstrează legături comerciale cu piața rusă. De asemenea, decizia afectează și tranzitul către alte state, precum Kazahstanul, care presupunea traversarea teritoriului rus, susțin reprezentanții din domeniu. Guvernul Republicii Moldova a calificat acțiunea drept o nouă lovitură economică nejustificată din partea Federației Ruse.
„Din nou, fără motiv, Rusia lovește economic Republica Moldova. De această dată, blochează transportatorii moldoveni”, se arată într-o reacție oficială. „Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri. Asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă.”
Autoritățile de la Chișinău afirmă că decizia lovește în 115 transportatori moldoveni care dețin autorizații de transport, dar și în exportatorii care colaborează cu aceștia. În lipsa unei reacții constructive din partea Moscovei, Guvernul susține că va accelera eforturile de reorientare a comerțului spre piețe mai stabile și previzibile. „Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare.”
Transportatorii moldoveni se declară profund afectați, de decizia Moscovei. „Este o pasă care nu are cum să favorizeze transportatorii din Republica Moldova, îl găsesc ca pe un demers neprietenos din partea Federației Ruse. Este o problemă pentru transportatorii din Republica Moldova, eu vorbesc de ramura transporturilor, pentru că sunt și ceilalți care sunt și efecte nelegate nemijlocit de transporturi”, a declarat directorul executiv al Asociației Patronale „Uniunea Transportatorilor și Drumarilor”, Oleg Tofilat, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
El explică faptul că operatorii moldoveni specializați pe rutele directe cu Rusia vor fi afectați imediat, pentru că întreaga lor activitate comercială devine imposibilă. „Evident vor suferi imediat, pentru că toată activitatea de afaceri se încheie și asta e dureros pentru unii agenți economici, pentru unii operatori de transport, dintr-o parte.”
În plus, dificultățile nu se limitează la exporturile moldovenești către Rusia. Restricțiile vizează și mărfurile rusești care ajung în Republica Moldova, în contextul în care acestea se mai regăsesc pe rafturile magazinelor. Situația este și mai complicată pentru că transportatorii moldoveni nu mai pot tranzita Rusia nici pentru destinații terțe, cum ar fi state din Asia Centrală. „Dacă vrem să ajungem, de exemplu, în Kazahstan, nu putem să o facem prin Rusia, dar trebuie să găsim alte coridoare alternative și asta este la fel foarte neprietenos. Și aici măsurile de reciprocitate sunt mult mai limitate, pentru că noi nu suntem comparabili ca suprafață și ca necesitate de tranzit cu Rusia.”
Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, atrage atenția asupra contextului în care a fost anunțată această decizie. El sugerează că momentul publicării hotărârii ar putea avea legătură cu reținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. „Este curioasă sincronizarea dintre reținerea bașcaniei Guțul și această decizie care se pare că trebuia să fie luată cu ore înainte de reținerea bașcanei, dar a fost anunțată și a fost publicată un pic mai târziu. S-ar putea să fie o decizie care a fost luată în acea noapte când s-a aflat despre bașcană și să fie interpretată ca un fel de reacție din acel arsenal al lui Putin la care se referea bașcana”, a menționat expertul la Moldova 1.
Cu toate acestea, Curăraru consideră că impactul economic general este redus, având în vedere că exporturile Republicii Moldova către Rusia au scăzut semnificativ în ultimii ani. „În primele trei luni ale anului, am exportat mai puțin de 3,23% din totalul de exporturi în Federația Rusă, adică mai puțin de 30 de milioane de dolari.”
Cei mai afectați rămân totuși producătorii din regiunile care mențin legături comerciale mai strânse cu Rusia. „Cei mai afectați vor fi ca întotdeauna producătorii din Transnistria și cei din Găgăuzia, care au menținut această legătură logistică cu Federația Rusă, care vor trebui să plătească suplimentar pentru transportatori locali, transportatori din Federația Rusă, dacă vor vrea să continue aceste exporturi în Federația Rusă.”
Potrivit expertului, este clar că tendința generală va fi de reorientare a piețelor de export spre alte destinații. „Cel mai degrabă vom vedea o reorientare și mai mare de la piața Federației Ruse, care, pe lângă faptul că este mică, devine tot mai imprevizibilă pentru exportatorii noștri. Iar acele 29,8 milioane de dolari exporturi din Republica Moldova sunt importante pentru întreprinderile care le primesc, dar nu dirijează, nu setează tonul întregii economii a țării.”
Amintim că, începând de joi, 28 martie 2025, transportatorii din Republica Moldova nu mai pot intra pe teritoriul Federației Ruse, nici măcar în regim de tranzit. Măsura a fost aprobată printr-o hotărâre a Guvernului de la Moscova.
Precizăm că Federația Rusă a folosit și în trecut embargourile comerciale ca mijloc de presiune politică. În ultimii 20 de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:
2006: embargo pe vinurile moldovenești;
2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune);
2014: suspendarea nemotivată a importurilor de carne, în urma unei inspecții;
2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume.
Datele oficiale arată că, în anul 2024, ponderea Rusiei în comerțul total al Republicii Moldova este de 2,6%, cu 3,3% la export și 2,3% la import. Valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 326,2 milioane de dolari SUA, dintre care 117,7 milioane la export și 208,5 milioane la import.